Strabizem (škiljenje) pri otrocih – simptomi in zdravljenje

Škiljenje se pri otrocih in odraslih lahko uspešno zdravi, če se ga pravočasno diagnosticira in prične s terapijo. Nošenje očal ali kontaktnih leč, prekrivanje zdravega očesa, da bi angažirali slabovidno oko, vaje za strabizem ali operacija očesnih mišic dajejo veliko boljše rezultate, če se strabizem diagnosticira pravočasno.

Strabizem (škiljenje) pri otrocih - simptomi in zdravljenje

Kaj je strabizem?

Strabizem ali škiljenje je nezmožnost, da bi z obema očesoma istočasno gledali v isto smer. Eno oko se fiksira na predmet gledanja, medtem ko se drugo obrne navznoter, navzven, navzgor ali navzdol. Zdrav in vzporeden položaj oči je pomemben za kvaliteten razvoj vida, v življenju pa zagotavlja funkcijo vida brez težav. V nadaljevanju boste izvedeli več o vzrokih, simptomih, zdravljenju in drugih posebnostih te motnje.

Vzroki za strabizem pri otrocih

Strabizem pri otrocih in dojenčkih je največkrat posledica nekorigiranih refrakcijskih napak (daljnovidnosti pogosteje kot kratkovidnosti, včasih pa zaradi različnih refrakcij na obeh očesih – anizometropije). Možni vzroki strabizma pri otrocih so bolezni očesa, ki so vzrok za zmanjšanje ostrine vida (prirojene katarakte), motnje v strukturi ali delovanju mišic, zadolženih za premikanje očesa ter težave v razvoju refleksov v možganih, ki so pomembni za “sodelovanje” oči. Škiljenje je pri otrocih dokaj pogosta težava tudi pri nas. Danes vemo, da vid ob rojstvu ni razvit – njegov razvoj se začne z gledanjem in je najbolj aktiven v prvih dveh do treh letih življenja in prav to obdobje je najbolj kritično za nastanek slabovidnosti zaradi strabizma. Ne glede na to, kakšne vrste strabizem je, zahteva pri otroku posebno pozornost, redne preglede pri oftamologu, podrobne preiskave in pravočasno zdravljenje.

Strabizem pri odraslih

Škiljenje pri odraslih je lahko posledica različnih bolezni: očesnega tumorja ali tumorja v možganih, travmatske poškodbe – kot posledica prometne nesreče, možganske kapi, botulizma. Vse pogosteje se dogaja, da se strabizem pri odraslih pojavi pri družinskih članih, kar pomeni, da ima posebno vlogo pri tem tudi dedni faktor. Vendar pa je večja možnost, da strabizem nastane pri nedonošenčkih z nizko porodno težo.

Simptomi strabizma

Za zdrav in dober vid morata očesni zrkli biti na isti ravnini in morata skupaj sodelovati pri oblikovanju slike. Sposobnost simultanega gledanja z obema očesoma imenujemo binokularni vid. Če se namreč eno oko obrne v drugo smer, možgani dobijo dve popolnoma različni sliki, katerih ne morejo obdelati. Sprva so glavni simptomi strabizma dvojni vid, izguba zaznavanja globine in prisiljen položaj glave. Dvojne slike sčasoma izginejo, ker se možgani naučijo izločiti tisto, ki ima slabšo ostrino. To privede do slabovidnosti, se pravi zmanjšanja potenciala vida na škilečem očesu, kar je stanje, znano tudi kot “leno oko”. Slabovidnost je najtežja funkcionalna težava pri strabizmu, ker če se je pravočasno ne zdravi, postane trajna.

Vrste in tipi strabizma

Značilna je delitev strabizma na pravega in lažnega, tako imenovani psevdostrabizem ter na stalni in latentni. Strabizem je lahko prirojen ali pridobljen, unilateralen (stalno samo eno oko deviira) ali alternirajoč (obe očesi izmenično fiksirata in deviirata). osnovna klasifikacija pravega strabizma se nanaša na gibljivost mišic in smer odklona očesnega zrkla. Če je deviacijski kot pri vseh pogledih enak, govorimo o konkomitantnem strabizmu, če pa se kot spreminja glede na smer pogleda, gre za paralitični strabizem. Pri konkominantnem strabizmu razlikujemo naslednje oblike škiljenja: ezotropija (škiljenje navznoter), ekzotropija (škiljenje navzven), hipertropija (škiljenje navzgor) in hipotropija (škiljenje navzdol).

Zdravljenje škiljenja pri otroku

Za uspešno zdravljenje škiljenja pri otrocih je ključna pravočasna diagnoza. Diagnoza mora biti postavljena čim prej, da bi lahko pravočasno pričeli z zdravljenjem in da bi lahko preprečili slabovidnost. Pregled lahko opravimo že pri otrokovem enem letu. S posebnimi diagnostičnimi metodami dobimo vpogled v resnost motnje. Če se naveže dober odnos z malim pacientom, lahko vse te preglede funkcij vida brez težav opravimo tudi pri povsem majhnih otrocih. Idealno bi bilo sistematski pregled oči opraviti med otrokovim tretjim in četrtim letom starosti, ne pa pred šolo, kot se najpogosteje dogaja.

Najpogostejša oblika zdravljenja škiljenja je optična korekcija refrakcijske anomalije z nošenjem očal, kontaktnimi lečami, očal s prizmo, okluzivna terapija, različne vaje za škiljenje ali operacija očesnih mišic. Z zdravljenjem dosežemo optimalno ostrino vida vsakega očesa, binokularni vid oz. sodelovanje obeh očes, estetski učinek in v nekaterih primerih tudi boljši položaj glave.

Operacija škiljenja pri otrocih

Operacija škiljenja pri otrocih se izvaja v splošni anesteziji, medtem ko se pri odraslih lahko izvede tudi pri lokalni. Po operaciji so pogosto potrebne vaje za očesne mišice in ustrezna optična korekcija, da bi se ohranilo doseženo stanje, včasih pa je treba zaradi premajhne ali prevelike korekcije očesnih mišic operacijo ponoviti.  Poudariti je treba, da je zdravljenje škiljenja dolgotrajen proces, ki ne da vedno pričakovanih rezultatov. Zato škiljenje zahteva maksimalno angažiranost tako zdravnikov kot pacienta oz. staršev, ko je pacient otrok.

Kako preprečiti škiljenje pri otrocih

Če katero koli anomalijo (refrakcijo očesa) pravočasno odkrijemo in pravočasno naredimo korekcijo, pa naj gre za daljnovidnost, kratkovidnost ali astigmatizem, je mogoče strabizem in slabovidnost preprečiti. Če je potrebno, izvajamo ustrezne vaje za očesne mišice in zapiranje (okluzijo) boljšega očesa, da bi dobili maksimum potenciala vida slabšega očesa (poleg ustrezne optične korekcije).

Mesečeva dijeta

Ocena:
[Skupaj: 9 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor