Razvoj trinajstletnika

Prehod iz 12-letnega otroka v 13-letnega adolescenta je zelo zanimiv in poln zanimivih sprememb. Miselni preobrat, ko otroci sami sebe začenjajo videti kot najstnika v kombinaciji s telesnimi spremembami pa lahko zgodnjo adolescenco spremeni v še kako zanimivo časovno obdobje.

Razvoj trinajstletnika

Nihanje razpoloženja in muhavost

Trinajstletni najstniki se spopadajo s hormonskimi preobrati, ki botrujejo nihanju razpoloženja in če temu dodamo še stres zaradi šole ali težave s sovrstniki, potem se lahko zdi, da se razpoloženje trinajstletnika spreminja iz minute v minuto.

In medtem ko je nihanje razpoloženja nekaj povsem normalnega v razvoju trinajstletnika, je zelo pomembno, da ste pozorni na duševno zdravje in morebitne težave vašega najstnika – depresijo, nervozo in druge duševne težave, ki se lahko pojavijo v tem obdobju.

Je to normalno?!

Vaš trinajstletnik bo občutljiv glede njegovega spreminjajočega se telesa in bo spremembe opazoval tudi pri svojih vrstnikih. Morda ga bo skrbelo, da je drugačen ali pa se bo spraševal, če je njegov razvoj sploh normalen, saj mu še niso zrasle dlačice na prsih ali ker še ne raste tako pospešeno kot vrstniki.

To obdobje je tudi za vas, starše, lahko težavno in naporno, saj skrbi vašega najstnika niso vedno čisto zaresne in občutljive, a za vašega najstnika so to še kako resnične skrbi in težave. Zato se z vašim najstnikom pogovorite in mu zagotovite, da se vsak razvija ob svojem času in da je povsem normalno, da nekateri najstniki dozorijo prej kot drugi.

Potreba po zasebnosti

Trinajstletnik zagotovo potrebuje svoj osebni prostor in čas. Če še niste, je sedaj odličen čas, da začnete trkati na vrata njegove sobe, preden vstopite vanjo in nikoli ne vstopite v kopalnico brez vprašanja, če smete, v kolikor je vaš najstnik v njej.

Vaš mladi najstnik je na začetku svoje poti, da bo postal neodvisna, mlada odrasla oseba, ki lahko odloča o svojem prostoru, telesu in potrebah po zasebnih pogovorih s prijatelji. Seveda je še vedno pomembno, da starši ostanete vključeni v življenje vašega razvijajočega se trinajstletnika, a hkrati mu morate dovoliti, da si pridobi svobodo in neodvisnost.

Ste zaskrbljeni, da razvoj vašega trinajstletnega otroka ni normalen?

Nekateri trinajstletniki so še vedno precej ”otročji” in se igrajo z igračami in se ne želijo kopati, medtem ko so drugi trinajstletni otroci že zelo odrasli ali vsaj mislijo, da so. Oboje je v razvoju trinajstletnika povsem normalno.

In kaj še lahko pričakujete v razvoju trinajstletnega otroka?

  • Trinajstletniki sel lahko pogosto počutijo, kot da se jih nenehno opazuje in se jim sodi.
  • Zelo so zaskrbljeni zaradi svojega telesnega videza.
  • Njihova samozavest je zelo ranljiva ali nizka.
  • Pogosto si mislijo, da njihovi starši ne vedo, kako se počutijo, kaj čutijo.
  • Jeza in prizadeta čustva se lahko spremenijo v solze (ne glede na to, za kaj gre), saj so trinajstletniki v tem obdobju na pravem čustvenem vlakcu.
  • Mnogi starši trinajstletnih najstnikov so zaskrbljeni, da se njihovi otroci socialno in čustveno razvijajo prehitro (ali prepočasi).
  • Ali pa v tem obdobju začenjajo opažati opozorilne znake za zlorabo prepovedanih substanc ali pa znake čustvenih težav, ko je njihov najstnik pogosto v socialni in čustveni stiski in težavah. Če se vam zdi, da je v vašem primeru tako, nemudoma za vašega trinajstletnika poiščite pomoč.
Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor