Najboljši nasveti psihologov o vzgoji otrok

Vsi bi radi poznali mnenja psihologov prav iz vsake knjige o starševstvu, vendar pa je resnica takšna, da imamo komajda čas, da do konca preberemo  tisto, ki jo začnemo brati. Prav zato smo za vas izpostavili najboljše in najkoristnejše nasvete strokovnjakov o vzgoji. Vsak od teh nasvetov je povezan z vsakodnevno skrbjo starša in vam bo v veliko pomoč.

Potrudite se razumeti, kaj vam otrok v resnici želi povedati

“Pravilo št. 1 v starševstvu je, da imate vedno v mislih to, da vsi otroci izražajo svoje misli, občutke in potrebe skozi obnašanje,” pravi dr. Sarah Klagsbrun, psihiatrinja iz New Yorka, specializirana za starševske težave. Z drugimi besedami, če otrok počne tisto, kar ste mu izrecno rekli, naj ne počne, za to obstaja razlog in na vas je, da ga odkrijete. “Ne morete obnašanja dojemati kot zgolj to, ampak morate razumeti, kaj ga povzroča. Šele takrat boste lahko razumeli otrokov odnos in popravili njegovo vedenje v prihodnosti.”

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Upočasnite

Psihologi svetujejo staršem, naj ustavijo svoj divji ritem. Na primer, menjavo pleničke spremenite v dogodek. Naj to traja 3 minute, namesto 30 sekund. To počnite počasi, pogovarjajte se z otrokom, pojasnite mu kaj delate in počakajte, da vam odgovori. Na ta način boste vsakodnevna dolgočasna dejanja spremenili v priložnost za krepitev odnosov in zaupanja med vami in otrokom.

Pustite telefon in računalnik

Starši pogosto pozabljajo, da sta najbolj dragoceni stvari, ki ju lahko damo otroku, svoj čas in polna pozornost. Zato se potrudite, da sta v celoti prisotni, ko ste z otrokom. Le izklopite včasih telefon, ko pridete domov ali določite poseben čas (vsaj eno uro), ko boste izklopili vso elektroniko in bili samo z otrokom in z družino.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Definirajte otrokov problem in mu opišite njegove občutke

Ko razumete otrokovo obnašanje, mu pokažite to in z besedami izrazite njegove občutke in želje. Tako boste otrokovim občutkom dali pomen, da bi jih lahko razumel in s tem pokažete empatijo.

Zapomnite si fenomen zlomljenega keksa

Vsakič, ko začutite potrebo, da zmanjšate pomen otrokovih težav in mu razlagate zakaj ni potrebe, da se razburja za stvari, ki se vam zdijo nepomembne, se spomnite na to, kako otroci doživljajo zlomljeni keks. Za odraslega to ni nič, za otroka pa lahko to pomeni “konec sveta”. To ni tisto, kar je otrok pričakoval, kar želi in za njega je to neobvladljiva prepreka. Z drugimi problemi je enako, ne spravljajte jih v nič.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Ne sekirajte se zaradi nekaj solz

Jok je način, s katerim otroci sproščajo stres. Prav zaradi tega se otroci bolje počutijo, ko se dobro zjočejo. Namesto da ga prosite, naj neha jokati, mu povejte, da je v redu, če joka, dajte mu vedeti, da boste ob njemu in da se bo zelo hitro počutil bolje.

Ne poskušajte biti super mama

Dr. Donald Winnicott, angleški pediater in psihoanalitik, je avtor izraza “dovolj dobra mama” – to je cilj, ki ga Susan P. Landon, družinska terapevtka iz Los Angelesa, priporoča vsem mamam, da ga osvojijo. Razlog za to je enostaven. Trdijo, da je nemogoče doseči popolnost v starševstvu in čeprav k temu stremite, boste zagotovo razočarani v sebe in v svojega otroka. Gre za učni proces, pri katerem je dovoljeno delati napake vam in vašemu otroku. Zato pozabite na svoja nerealna pričakovanja in nikar se ne primerjajte z drugimi mamami, ker one niso tako “popolne”, kot si mislite.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Sprejmite občutek krivde

Materinstvo ni sprint, ampak je to maraton. To imejte vedno v mislih. Če včasih raje izberete odhod na telovadbo, ki vam je tako potrebna, namesto cartanja z otrokom, boste mogoče jutri uspelipreživeti nekaj časa samo z otrokom in to nadoknaditi, na primer. Občutek krivde je preprosto normalen del starševstva.

Vaša sreča je pomembna

Če je srečna mama, je srečen tudi otrok. Pomembno je, da gledate tudi nase in da počnete stvari, ki vas osrečujejo tudi izven vloge matere. Mogoče mislite, da ste super mama, ker dajete svoje potrebe na zadnje mesto, vendar na koncu zaradi tega vsi trpijo.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Priznajte, ko nimate prav

Kadarkoli naredite nekaj, za kar vam je žal (dvignete glas, rečete nekaj v jezi, udarite otroka močno in podobno), se najprej pomirite in šele potem popravite zadevo z otrokom. Če pričakujete od njega, da se vam opraviči, ko naredi napako, morate tudi vi enako narediti in na ta način biti dober zgled.

Pohvalite otroka, ko se trudi

Tudi delanje napak in izgubljanje pri igri zaslužita pohvale. Otroku dajte vedeti, da vsi včasih zmagujemo, včasih pa izgubljamo in da ste ponosni nanj, ker je sodeloval in se zabaval.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Pustite otroku razvijati svojo osebnost

Poslušajte nasvete psihologa in namesto da poskušate uveljavljati, kakšen mora biti otrok, odkrivajte njegovo osebnost. Povsem normalno je, da otroka gledate kot del sebe, vendar mu morate dati prostor, da bo to, kar on je – četudi ni to vedno tisto, kar ste vi imeli v mislih.

Dajte otroku nekaj nadzora

Otroci radi čutijo, da imajo nadzor. To lahko izkoristite na način, ki bo najboljši za vse. Na primer, če otrok pomaga pri načrtovanju obrokov in nakupovanju, bo prej sprejel tisto, kar bo jedel, ker je imel pri tem pomembno vlogo. Če sam izbere barvo zobne ščetke, je zelo verjetno, da bo raje umival zobe in podobno. Koliko nadzora boste dali otroku, določite v skladu z njegovo starostjo.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Učite otroka, kako naj kontrolira stres in frustracije

Ne pretiravajte z zaščito otroka, naj se od malega uči spopadati s frustracijami. Kakorkoli že to zveni kruto, te so del vsakdanjika. Samo na ta način bo razvil toleranco na stres. Na primer, ko otrok dela stolp iz kock in se vse zruši, se začne razburjati in jokati. Takrat mu najprej pojasnite, da ga razumete, kako je to grozno, dajte mu čas, da se malo zjoče in potem mu pokažite, da lahko naredi še večji stolp.

Spanje jemljite resno

Spanje je ključno za razvoj vašega otr0ka, koncentracijo, telesno rast, zmanjševanje stresnih hormonov itd. Tudi dojenčki med 4. in 8. mesecem, ki ne spijo dobro, težje obdržijo pozornost ali so manj sposobni, ko jih vključite v neko  aktivnost. V tem obdobju morajo otroci dremati vsaj dvakrat dnevno, skupaj od dve do štiri ure, ponoči pa morajo spati od 10 do 12 ur. Vedeti morati tudi, da enoletniki potrebujejo med 14 in 15 ur, dveletniki med 13 in 14 ur, triletniki pa med 12 in 14 ur.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Ne poskušajte otroka prenesti okoli

Večina mamic misli, da je v redu, če rečete otroku, da greste gledat film, ko v resnici greste k zobozdravniku. Vedeti morate, da je vedno boljše povedati resnico, tudi takrat, ko ta otroku ni všeč. Pomembno je, da vam verjamejo in da bodo čustveno pripravljeni na to, kar jih čaka.

Bodite dosledni

Doslednost in urnik dajeta otroku varnost. Otrok mora občutiti, da je svet predvidljiv in zato jim je doslednost potrebna. To ne pomeni, da mora biti kosilo vedno ob 13h ali da nihče ne more priti na obisk nenajavljen, ampak je cilj, da se držite celotnega urnika večino časa. Na primer, otrok ve, da ima po kosilu vedno okoli pol ure časa pred učenjem.

Doslednost je pomembna v disciplini. Otroci želijo vedeti, da mislite res tisto, kar rečete in da pravila ostajajo enaka. Enostavno, za otroke je svet velik in vse je novo. Da bi se njihov stres zmanjšal in da bi se počutili dobro, morajo otroci imeti parametre, ki so nespremenljivi. V nasprotnem primeru bodo otroci zmedeni, kot da se jim tresejo tla pod nogami.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Izbirajte, za kaj se boste borili

Zelo pomembno je, da izbirate svoje bitke, zaradi vas in zaradi vašega otroka. Ali je res tako pomembno, da je otrok oblekel isto majčko dva dni, če ni z njo nič narobe? V podobnih situacijah postavite zadovoljstvo otroka na prvo mesto. Če to pomeni, da se bo igral lepše, mu ne kvarite dneva z nepomembnimi stvarmi. Odločite se, kaj je bistveno in kaj ni.

Zaupajte svojemu otroku

Bistveno je, da imate osnovno zaupanje v svojega otroka. Neke stvari je lahko celo šestletnik sposoben narediti in odločiti. Na primer, vedel bo, s katero igračko se želi igrati, dovolite mu to. Dajte otroku priložnost, da nekaj tudi samostojno raziskuje.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

S partnerjem se prepirajte za zaprtimi (in zvočno izoliranimi) vrati

Vsi partnerji imajo nesoglasja, katere lahko oz. morajo včasih reševati tudi pred otroci, da bi lahko videli, kako se rešujejo konflikti. Ampak če prepir preraste v nekaj resnejšega, ne delajte tega pred otroci. Vpitje, kričanje, neprimeren jezik in vsa negativna energija, ki pride s tem, lahko vplivajo na otrokov občutek varnosti. Nadzorujte se in prihranite prepire za spalnico in to počnite z nižjim tonom.

Sprostite se, ni vse problem

To lahko potrdi tudi vsak starš dveh ali več otrok. Ne obstaja pravi način, da narediš nekaj tako, da bodo vsi zadovoljni. Vsekakor pa majhni problemi in odločitve s časom postanejo nepomembni. Globoko vdihnite in nadaljujte.

najboljsi-nasveti-psihologov-o-vzgoji-otrok

Opozarjajte otroka

Pripravite otroka na tisto, kar ga čaka, da ne bi bilo nobenih dvomov. Na primer, lahko rečete:”Danes gremo v park. Če hočeš nesti s seboj žogo, se spomni, da jo boš moral deliti tudi z drugimi otroki. Lahko gremo na tobogan, vendar moramo počakati v vrsti in pustiti druge otroke, ki so pred nami, da se najprej spustijo.” Na ta način se boste izognili presenečenj za otroka, ki lahko privedejo do težav.

Nudite obilo objemov in poljubov

Zdravo samospoštovanje in občutek varnosti se začneta s pogledom iz oči v oči, objemom, poljubom in besedami “rada te imam”. VSAK DAN si vzemite čas za to.

Ocena:
[Skupaj: 19 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor