Lahko je biti šolan, težje je postati izobražen

Ne zavedamo se dejstva, da to, da se ne izobražujemo, pomeni, da postajamo brezoblična masa brez lastnega mnenja, s takšnimi pa je najlažje manipulirati.

Lahko je biti šolan, težje je postati izobražen

Šolanost dosežemo z učenjem na pamet in vztrajnostjo, izobrazbo pa z neprestanim širjenjem obzorij, radovednostjo in željo, da iz sebe narediš vsestransko, kvalitetno osebo. Velika težava je, da današnja mladina ne bere. Skoraj nikoli. To so ljudje, na katerih bo stala bodočnost, ljudje, ki bodo jutri upravljali z državo, zdravili druge ljudi, gradili mostove, učili naše otroke.

Danes je ljudem težko prebrati karkoli, daljše od treh stavkov. Ena stvar je, da z nebranjem sebe prikrajšamo za znanje, povsem druga pa, da smo prikrajšani za čudovite svetove, ki jih knjige prinašajo. Kar najpogosteje slišim, je: “Kdo bo to bral, poglej, koliko je tega!”

Po eni strani se ne zavedamo dejstva, da to, da se ne izobražujemo, pomeni, da postajamo brezoblična masa brez lastnega mnenja, s takšnimi pa je najlažje manipulirati. Po drugi strani pa se nam je besedni zaklad skrčil na psovke, žargon in mašila. Malo kdo danes ve, če se pravilno piše nevem ali ne vem … Imela sem se priložnost prepričati, da fakulteta ne pomeni prav ničesar, v smislu, da šolana oseba ni nujno tudi izobražena. Ima poklic, nima pa znanja.  Verjetno sta za to kriva čas in sistem, v katerem živimo. Nekdo bo rekel, da je branje izguba časa. Meni so pogosto govorili, da idealiziram svet ravno zaradi teh mojih velikih knjig, da na vse gledam z vedre strani zato, ker sem prebrala preveč pravljic.

Jaz pa se vprašam, kdo je tukaj na izgubi?

Vesticabezmetle

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor