Nevarnost pnevmokoknih okužb pri otrocih

Pnevmokokne okužbe spadajo med najpogostejše bakterijske okužbe. Bakterije lahko povzročijo tudi smrtno nevarne bolezni, kot sta meningitis in sepsa, najpogostejša pnevmokokna okužba pa je vnetje srednjega ušesa.

Nevarnost pnevmokoknih okužb pri otrocih
Kourtlyn Lott

Kaj so pnevmokoki?

Pnevmokok okrajšano imenujemo bakterijo Streptococcus pneumoniae. To so zelo odporne bakterije, ki se jim zlasti nezrel imunski sistem majhnih otrok zelo težko upre. Poznamo prek 90 različnih serotipov pnevmokokov, od katerih nekateri povzročajo hujše okužbe kot drugi, določeni tipi pa pogosteje povzročajo okužbe pri otrocih.

Prenašajo se s kužnimi kapljicami, s kihanjem in kašljanjem. Otrok se lahko okuži v stiku z bolnikom ali bacilonoscem. Bacilonosec je sicer zdrav otrok, katerega nosno-žrelni prostor je poseljen s pnevmokoki. Med majhnimi otroki je bacilonoštvo pogosto pa tudi prenosi kapljičnih okužb so pogostejši.

Kdaj so pnevmokokne okužbe najbolj pogoste?

Pnevmokokne okužbe se sicer lahko pojavljajo preko celega leta, vendar pa so zaradi hladnega in vlažnega vremena, ki ustvari ugodne pogoje za pojav bolezni, v jesenskih in zimskih mesecih pogostejše.

Katere okužbe povzročajo pnevmokoki?

Pnevmokoki povzročajo pri otrocih različne okužbe: od najbolj hudih, kot so gnojno vnetje možganskih ovojnic (meningitis), sepsa ali zastrupitev krvi in pljučnica, do manj hudih pa zato zelo pogostih, kot je vnetje srednjega ušesa. Pri majhnih otrocih je najpogostejša s pnevmokoki povzročena okužba vnetje srednjega ušesa, ponavljajoče okužbe pa imajo lahko za posledico okvaro sluha.

Pnevmokoki lahko povzročajo tudi okužbe obnosnih votlin, sklepov in mehkih tkiv.

Pri majhnih otrocih je pogosta s pnevmokoki povzročena bakteriemija, kar pomeni, da so pnevmokoki vdrli v kri, krožijo po organizmu, niso pa še povzročili vnetja v posameznem organu. Otrok ima povišano telesno temperaturo, mrzlico, izrazito slabo počutje, mesta okužbe sicer ne najdemo, z laboratorijskimi preiskavami pa lahko dokažemo bakterije v vzorcu krvi.

Kako pogoste so pnevmokokne okužbe?

V Sloveniji je bilo leta 2014 potrjenih 276 primerov invazivnih pnevmokoknih okužb, večinoma je šlo za invazivne pljučnice. 74 primerov je bilo prijavljenih pri otrocih mlajših od 15 let. Najvišji stopnji obolevanja sta bili v starostni skupini mlajših od 5 let in pri starih 65 let ali več. Med mlajšimi od pet let po obolevnosti najbolj izstopajo otroci stari eno leto, sledijo otroci stari dve leti. V primerjavi z evropskimi državami so v Sloveniji incidenčne stopnje precej višje, posebej visoke pa so v starostni skupini 0 do 4 leta, kjer je incidenčna stopnja kar 10-krat višja kot v evropskih državah.

Kdo zboli za pnevmokokno okužbo?

Zboli lahko vsakdo ne glede na starost, vendar pa pogosteje zbolijo otroci, posebno mlajši od štirih let, dečki pogosteje kot deklice. Nekateri otroci so okužbi s pnevmokoki bolj izpostavljeni, pri nekaterih pa je mogoč težji potek bolezni z zapleti.

Okužbi s pnevmokoki so bolj izpostavljeni otroci, ki obiskujejo vrtec ali drugo obliko kolektivnega varstva, imajo starejšega sorojenca, ki obiskuje šolo ali kolektivno varstvo, dojenčki, če niso bili dojeni oz. so bili dojeni manj kot 2 meseca. Okužbi pa
so bolj izpostavljeni tudi otroci, ki živijo v gospodinjstvu s kadilcem ali v slabih socialnih razmerah.

Kako zdravimo pnevmokokne okužbe?

Bolezni, povzročene s pnevmokoki, zdravimo praviloma s penicilinskimi antibiotiki. Pravočasno začeto zdravljenje je običajno uspešno. Ker pa v zadnjih letih postajajo pnevmokoki povsod po svetu in tudi pri nas vse bolj odporni proti antibiotikom, je zdravljenje vse večji problem. Prav zaradi povečevanja deleža odpornih pnevmokokov postaja preprečevanje teh okužb čedalje pomembnejše.

Kako preprečimo pnevmokokne okužbe pri otrocih?

Ker se pnevmokoki prenašajo kapljično, je pri omejevanju prenosa pomembnih več stvari: kašljanje v robček ali v rokav; pogosto umivanje rok; pogosto čiščenje predmetov, ki jih uporabljajo otroci, predvsem igrač; ustrezno zračenje prostorov; izogibanje prenatrpanim in zakajenim prostorom.
Vendar pa pogosto vsi ti ukrepi ne zadoščajo.
Izbranega pediatra vprašajte o nevarnostih pnevmokokov in možnostih zaščite.


O morebitnih dodatnih vprašanjih se posvetujte s svojim pediatrom.
Datum priprave: februar 2016. Datum naslednje revizije: februar 2018.

GSK d.o.o., Ljubljana, Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, tel: +386 (0)1 280 25 00, medical.x.si@gsk.com

gskSLO/ROT/0008/15(b)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor