Zdravje vaših otrok je bolj pomembno od njihove uvrstitve na teniški lestvici

Ali se vsi strinjamo s tem? Teoretično ja, vendar v resničnem življenju žal ni vedno tako. Tudi sama sem se udeleževala veliko turnirjev in spoznala veliko tenisačic in tenisačev. Nekateri so nastopali na turnirju s prehladom, bolečinami v mišicah in drugimi zdravstvenimi težavami. Če bi takrat starše vprašali, zakaj dovolijo igrati (npr. kljub poškodbi ramena, prehlada) in ne ostanejo doma, da se jim to ne pozdravi, bi večina menda odgovorila, da je njihov fant pravi borec in da si želi danes igrati ter da ni nič slabega v tem.

Zdravje vaših otrok je bolj pomembno od njihove uvrstitve na teniški lestvici

Menim, da veliko staršev dela veliko napak v veliko primerih, saj ima vsak organizem svoj limit in s tem, ko dovolite otroku igrati in trenirati bolnemu, uničujete in slabšate njegov imunski sistem. Prav tako sem videla že veliko primerov, ko je otrok še vedno treniral in igral turnirje, čeprav je bil na antibiotikih. Menim, da je to absurdno in nevarno za zdravje otrok.

Drugi veliki problem predstavljajo poškodovani udi teniških igralcev, kot so zvini, poškodovana kolena ipd. Igralci bolečin in poškodb velikokrat ne jemljejo resno, saj menijo, da problem le ni tako velik, vendar jih lahko prav to privede do kronične poškodbe in do velikih težav. In prav zaradi tega lahko otrok zapusti šport za vedno.

Tudi sama kot mlada teniška igralka se spomnim, da nikoli nisem polagala veliko pozornosti na majhne poškodbe, kot so bolečine v rami, kolenu, gležnju … kljub opozorilom mojih staršev. Vedno sem jim dejala, da bolečina ni tako huda in da lahko normalno treniram. Oni pa so mi menda slepo verjeli. Vedno sem si bolečino namazala z protibolečinsko kremo, mesto zavila s povojem ali pa sem si namestila kakšen steznik. Ter se vedno odpravila na trening kljub prisotni bolečini, saj sem menila, da je bolečina majhna in da lahko kljub njej normalno treniram. To pripisujem mojemu neznanju in nezavedanju, kako pomembno je moje zdravje. Moja ljubezen in želja po tenisu je bila večja od tega, kot pa da bi naredila par dnevni počitek in šele kasneje nadaljevala s treningi.

Danes razmišljam, da bi si s tem naredila več koristi, vendar je takrat zame izguba par dni treninga pomenila katastrofo. Danes, po končani teniški karieri, pa so prav vse te stare poškodbe, odigrani treningi in turnirji pod vplivom bolečine prišli na plano, saj še danes občasno čutim bolečine v ramenu, kolenu in še kje. Zato svetujem vsem, da poskrbite za svoje zdravje prej kot bo to prepozno.

Na žalost mnogi starši nikoli niso bili vključeni v noben šport, zato je tako za starše in trenerje pomembno, da sledijo znanosti o športu in prebirajo znanstvena športna priporočila in članke, saj se iz njih lahko veliko naučijo. Kot starš in trener se moramo zavedati, da moramo otroku vsaj dvakrat letno nameniti aktiven počitek od tenisa, da si ˝napolni baterije˝ in da dobi nov zagon in motivacijo za nadaljevanje.

Kaja Rajh

Tenis OXI
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Tenis OXI

Naša teniška šola OXI je s svojim delovanjem prisotna na Pragerskem, Črešnjevcu, Vrholah, v Zgornji Kungoti in v Mariboru. Za teniško pripravo posameznika skrbijo trenerji, ki so odlični poznavalci tenisa in športnega razvoja posameznika, pri našem delu pa nam pomagajo tudi zunanji strokovni sodelavci, katerih znanje obsega vse od priprave, preventive in prehrane športnika. Več o nas preberite na naši spletni strani.

Dodaj odgovor