Dvanajst nasvetov, kako otroku pomagati, da se privadi na šolo

Dvanajst nasvetov, kako otroku pomagati, da se privadi na šolo

Vaš otrok je začel hoditi v šolo. Toda namesto živahnosti in navdušenja se spopadate s solzami in bolečinami v trebuščku, še posebej ob ponedeljkih. Otrok si ne izmišljuje. Tesnobnost vpliva fizično na telo in lahko povzroči razdražljiv želodec, še posebej pri otrocih. Toda brez skrbi. Nič neobičajnega ni, da otroci na začetku rabijo malo dodatne vzpodbude. Tukaj je dvanajst nasvetov, ki vam bodo prišli prav.

 1. Pomagajte otroku, da se poveže z učiteljem

Otroci potrebujejo občutek povezanosti z odraslim, s katerim se počutijo varno. Ko niso v družbi staršev, mora to njihovo potrebo zadovoljiti učitelj. Če tega ni, se ne počutijo dobro in se ne morejo sproščeno učiti. Če opazite, da se otrok v šoli ne počuti v redu, takoj kontaktirajte učitelja in razložite vaša opažanja in skrbi. Sočuten in izkušen učitelj bo otroka sprejel z razumevanjem in bo točno vedel, kako mu stopiti naproti. Včasih učitelj otroku zada posebno nalogo, ki jo mora opravljati v razredu, kar pri otroku spodbudi občutek povezanosti in pripadnosti.

 1. Pomagajte otroku, da se poveže z ostalimi otroci

Otroci se morajo čutiti povezane z vsaj enim otrokom v razredu. Povprašajte učitelja, s kom se vaš otrok druži, če vam sam tega ne pove. Pozanimajte se pri otroku, koga bi povabil k sebi domov na igro. Če se počuti negotovo, kako se bo drug otrok odzval na povabilo, lahko zmeraj povabite še njegovo mamo in se odpravite na sladoled ali pripravite večerjo za celotno družino. Pri tem ni potrebno pretiravati ali komplicirati, pizza bo čisto dovolj. Otroci se bodo kmalu veselo igrali in se podili naokrog kot najboljši prijatelji. In kdo ve? Mogoče tudi vi dobite nove prijatelje.

 1. Dajte otroku možnost, da se opre na vas tudi tekom dneva

Za večino otrok je najtežji del jutranje slovo od starša. Izmislite si svoj ritual poslavljanja, z objemom in kratko pesmico, kot. npr. »Jaz imam rada tebe, ti imaš rad mene, imej lep dan in se vidiva pozneje.« Otrokom je všeč tudi, če nosijo v torbi plastificirano fotografijo svoje družine, listek z ljubečim sporočilom v žepu ali kamenček, ki so ga našli skupaj s starši na obali. To jim daje občutek sigurnosti, nekaj, česar se lahko oprimejo v trenutkih negotovosti.

 1. Pomagajte otroku, da izrazi svoje skrbi in jih tudi obvladuje

Vzrok za tesnobo, povezano s šolo, največkrat leži v bojazni, da bodo starši umrli ali izginili, medtem ko so ločeni od otroka. Staršem se včasih te skrbi zdijo pretirane ali nerazumne, vendar so za otroka še kako resnične. Zato ga podpirajte, da izrazi svoje strahove in sočustvujte z njim. »Vem, da si žalosten, ker se je tvoj najboljši prijatelj odselil in sedaj ne veš, s kom se boš družil. To je lahko zelo mučen občutek.«

Imejte v mislih, da strah izvira iz bojazni, da neko stvar ne bomo mogli obvladati. Namesto  prepričevanja otroka, da bo vse v redu, ga raje napeljite k reševanju problemov: »Hmm…kaj bi lahko naredil, da rešiš to zagato?« Naj se otrok sam spomni rešitve, pomagajte mu s svojimi opažanji.

Potem recite otroku, naj si poskusi predstavljati, da se njegovi strahovi uresničijo in res ne najde nikogar, s komer bi se družil. Pomagajte mu, da ohrani mirnost in vero vase, razmisli s katerimi otroki bi se lahko povezal in s katerimi besedami bi se jim približal. Vaš cilj naj bo, da otrok spozna in odkrije svojo notranjo moč s katero bo kos različnim situacijam, v katerih se bo znašel. Pomagajte mu krepiti pozitivno samopodobo .

 1. Pomirite njegove strahove

Otroci pri starših nagonsko iščejo varnost in tolažbo. Od njih se naučijo kaj je varno in kaj ni. Medtem ko z vso resnostjo jemljete otrokove strahove in skrbi hkrati izražajte prepričanje, da bo v šoli z njim vse v redu. Razložite mu, da ni nič narobe, če se včasih počuti nekoliko zaskrbljenega, še posebej če se znajde v novi situaciji. Zaupa naj v sebe in učitelje, ki mu bodo priskočili na pomoč.

Povejte mu kakšno zgodbo iz svojih šolskih dni (»Tudi jaz sem bila prvi teden šole zelo napeta in na trnih, toda potem sem spoznala svojo prijateljico Marijo in sem z veseljem obiskovala prvi razred.«), ki mu bo dala vedeti, da se bo tudi on kmalu počutil bolje v šoli.

 1. Pomagajte mu, da svoje skrbi pospremi s smehom namesto z jokom

Hihitanje je odličen način, s katerim lahko otrok sprosti napetost in skrbi. Poskusite si vzeti vsako jutro nekaj časa za hihitanje in potem bo tudi jutranje slovo pred šolo potekalo lažje. Izogibajte pa se žgečkanju, saj le-to vzpodbudi drugačno področje v možganih kot hihitanje in lahko celo dvigne raven stresnega hormona. Raje otroka lovite po stanovanju ali izvedite boj z blazinami. Tukaj vam predstavljamo dve igrici, ki bosta otroku zagotovo pomagali pri slovesu:

 • Prosim ne zapusti me – ko berete otroku v naročju in se vam začne počasi trgati iz objema, ga potegnite nazaj in mu povejte, da ga želite za vedno obdržati zraven sebe in da ga ne boste nikoli izpustili. Vaš glas naj bo rahel in igriv. Ko se vam bo otrok izmikal, ga vlecite nazaj ter prosite, naj vas ne zapušča. Ohranjajte situacijo sproščeno in humorno. Cilj igre je, da otrok izživi svoj notranji strah s tem, da so vloge zamenjane in da je tokrat on tisti, ki zapušča vas. Zaključite igro s hihitanjem.
 •  Pa pa – gre za poenostavljeno različico skrivalnic, pri kateri otrok na humoren način izživi svoj strah pred ločitvijo z vami. Recite, da se bosta igrala igro ‘pa pa’ in začnite odhajati od njega, vendar ne skozi vrata, kot to običajno storite. Odprite vrata omare, potem pa se delajte, da vas je preveč strah stopiti skozi. Stecite k otroku in mu povejte, da ste ga pogrešali in da ga nočete nikoli zapustiti. Čez nekaj časa poskusite ponovno in obljubite, da boste tokrat bolj pogumni. Spet stecite nazaj k otroku in se ga oklenite. Tudi pri tej igri je pomembno, da jo izvedete na sproščen, igriv in humoren način, da se bo otrok začel hihitati in smejati.
 1. Ostanite povezani

Začnite dan s petminutnim crkljanjem v postelji ali na kavču, ko ste stoodstotno osredotočeni na otroka. Tudi po šoli si vzemite za vsakega otroka nekaj časa, ki ga preživite le z njim. Zvečer naj bo spet na vrsti crkljanje, s katerim zaključite dolg dan in krepite otrokov občutek varnosti.

 1. Bodite pozorni na znake, ki kažejo, da je otrok v stiski

V večini primerov se otroci po nekaj začetnih tednih počutijo veliko bolje in radi hodijo v šolo. Včasih pa lahko težave vztrajajo dlje časa in takrat je treba pomisliti še na kaj drugega: mogoče otroka nadlegujejo, mogoče ne vidi na tablo, mogoče ne razume učiteljice in si ne upa povedati itd. Otroku pristopite mirno, povprašajte ga o njegovem dnevu, pozorno poslušajte. Pogovor lahko začnete tudi z branjem knjig o šoli. Z naprstnimi lutkami ali plišastimi igračami lahko zaigrate igrico o otroku, ki ni hotel v šolo. Če slutite, da gre za globlji problem, se obrnite na učitelja.

 1. Olajšajte mu prehod

Če gre otroku pri poslavljanju od vas na jok, vzpostavite jutranjo rutino, zagotovite mu, da bo vse v redu in da po službi pridete po njega. Za pomoč lahko prosite tudi učiteljico, ki otroku naloži posebno zadolžitev v razredu.

 1. Pridite po otroka v šolo nekoliko minut prej

To je zelo pomembno. Če otroku obljubite, kdaj boste prišli ponj in zamujate, je to lahko zanj zelo stresno.

 1. Ne posvečajte posebne pozornosti času, ki ga doma preživite z mlajšimi otroci

Če ste čez dan doma z mlajšim otrokom, ne razlagajte, kako fino se imate. Dajte svojemu šolarju vedeti, da se doma ne dogaja nič posebnega in da mlajši bratec ali sestrica komaj čaka, da gre v šolo.

 1. Vzpostavite mirno domačo rutino z zgodnjim odhodom v posteljo

Če morate zjutraj otroka buditi, da se pripravi za šolo, se ni dovolj naspal. Nenaspani otroci težko sledijo pouku in opravljajo šolske obveznosti, tudi jutranja rutina poslavljanja jim ne gre dobro od rok. Zato pospremite otroka v posteljo ob primerni uri, da dobi dovolj spanca. Tudi sami se morate dobro naspati, da se boste lahko zjutraj mirno spopadli z vsemi obveznostmi, ki jih prinaša nov dan.

 

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor