5 dejstev, zakaj je branje pomembno za otrokovo zdravje

5 dejstev, zakaj je branje pomembno za otrokovo zdravje
Foto: Jon Mick/Flickr

Branje in zdravje gresta skozi življenje z roko v roki. Že ob rojstvu se začne pot do srečnega bralca ter zdravega otroka in ta bo trajala celo življenje.

Branje je največji znanilec zdravstvenega stanja odraslih

Raziskave kažejo, da je bralna stopnja napovednik vašega zdravja v odrasli dobi. Dobro znanje branja pomaga pri določanju vašega akademskega uspeha, zaposlitvenih možnosti in dohodka. Ti seveda vplivajo na dostop do hitrejših zdravstvenih storitev, visokokakovostne zdravstvene nege ter omogočajo bivanje v bolj zdravi soseski.

Če ste samozavesten bralec, boste tudi bolj aktivno sodelovali pri spoznavanju in upravljanju s svojim zdravjem in zdravjem vaše družine ter zagovarjanju vaših potreb v zdravstvu, zaradi česar boste seveda še bolj zdravi.

Težave z branjem so ena večjih skrbi, kar se tiče zdravja otrok

Naučiti se brati je pomembna prelomnica v otroštvu, tako kot se naučiti hoditi ter govoriti. Če se otrok muči z branjem, lahko to vpliva tako na učenje, vedenje, čustva in celo fizično zdravje.

Samo pomislite na pritisk, ki ga lahko občuti, ko se zave, da ne bere tako dobro kot njegovi sošolci in se zaradi tega počuti neumnega. To so stvari, ki nam jih pripovedujejo otroci, ki se mučijo z branjem.

Ta stres lahko povzroči tesnobo, ki pripelje do glavobolov, želodčnih težav in drugih fizičnih neprijetnosti. Svojega otroka lahko odpeljete k zdravniku, opravite vse zdravniške teste ali poskusite lajšati težave z zdravili, vir problema pa so dejansko težave z branjem.

Preverjanje pripravljenosti za branje je pomemben del spremljanja razvoja otroka

Temelj za prihodnji uspeh pri branju ustvarimo starši sami in se začne že ob rojstvu otroka z govorjenjem, branjem, petjem in igranjem z njim. Tako kot pregledujemo sluh in vid, je tudi preverjanje otrokovega napredovanja pri branju pomembna dejavnost.

Če je vaš otrok na pravi poti, boste lahko pomirjeni, da delate prave stvari in se mu pomagate pripravljati na uspešno branje. Če zaostaja, boste imeli čas, da natančneje preučite njegove sposobnosti branja in mu pomagate dohiteti vrstnike. Prej opazite zaostanek, lažje je odpraviti težavo in preprečiti še večje probleme v prihodnosti.

Branje pomaga otrokom pri obvladovanju zdravstvenih težav

Branje je odličen način za seznanjanje z zdravstvenimi težavami, s katerim se soočate in številne otroške knjige so napisane prav v ta namen. Če svojemu otroku berete o osebah, ki se srečujejo s podobnimi zdravstvenimi težavami, mu s tem lahko pomagate, da se ne bo počutil tako osamljenega ter bo razumel problem in vidike zdravljenja, hkrati pa se bo naučil pozitivnih taktik spoprijemanja se s tem problemom. Starejši otroci, ki že sami berejo, se takih knjig lahko poslužujejo sami ali pa berite skupaj z njimi, da jim pomagate skozi zahtevni besednjak in pojme, ob čimer bodo čutili vašo čustveno podporo.

Knjige so odlični spremljevalci ob dneh, ko so otroci bolni

Ko vaš otrok potrebuje počitek, ker je bolan, lahko knjige pomagajo zapolniti čas ter v njegov svet prinesejo nove kraje, osebe in izkušnje. Še posebej pomaga, če berete skupaj, saj to ponuja posebno priložnost za povezovanje z otrokom.

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor