Ali poljubljate svojega otroka na usta?

Imam družinskega člana, ki vztraja na tem, da vsakega pozdravi s poljubom na usta. Ne motijo me poljubi, v resnici se mi zdijo poljubi na lica zelo srčkani. Ampak na usta? Ne, hvala! Obstaja zelo majhna skupina ljudi, ki jih poljubim na usta: moj mož, moji starši in moji otroci. Ja, sem mati, ki še vedno poljublja svoje otroke na usta.

Ni važno, da je vseh pet mojih otrok starih od 9 do 17 let. Če mi želijo dati poljub na ustnice, bom to z veseljem sprejela. Edini, ki se mu zdi rahlo čudno poljubljati svojo mamo na ustnice, je moj sedemnajstletni sin. Meni je to v redu in tudi njemu je. Po naključju pa se moj sin zelo rad objema. Če od njega ne dobim več nobenih poljubov pa zato dobim najboljše objeme.

Ampak jaz sem tista, ki sem popolnoma kriva za tole poljubljanje. Ko so bili moji otroci zelo majhni, sem se komaj vzdržala, da jih ne bi vseh pocmokala. Bili so tako sladki, poljubi na ustnice so bili obvezni.

Poljubčki! To je bilo nekaj, kar je bilo povsem običajnega pri nas doma. To je bila ena prvih stvari, ki so se jih moji otroci naučili narediti na ukaz.

Ampak niso vsi enakega mnenja. Charlotte Reznik, gostujoča profesorica psihologije na UCLA pravi, da bi se moralo s poljubi nehati pri določeni starosti. “Če pričneš poljubljati otroke na ustnice, kdaj potem nehaš?” In potem nadaljuje: “Poljub na ustnice lahko stimulira … To je preveč zmedeno. Če mami poljublja očeta na usta in obratno, kaj potem pomeni, ko jaz, majhen deček ali deklica, poljubim svojega starša na usta? Če že moram odgovoriti. kdaj prenehati poljubljati svojega otroka na ustnice, bi rekla, da takoj zdaj”.

Ali poljubljate svojega otroka na usta?
Vir wikipedia

Poljubljate svojega otroka na usta?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Sem jaz edina, ki mislim, da je profesorica psihologije malce zašla? Poljubljanje med odraslimi je precej drugačno od poljuba starša in otroka. Ne maram misli, da se nekaj tako nedolžnega in dragocenega jemlje kot nekaj neprimernega in škodljivega. Poleg tega je poljubljanje na ustnice zelo družbeno kulturno pogojena stvar. To je običajna praksa pri mnogih kulturah, predvsem bolj južnih. Vendar pa so ljudje pri nas bolj zadržani in manj odprti. Stisk roke, objem in poljub na lice je največ, kar lahko storimo. In ne pozabimo na staro dobro “poljubljanje” brez dotika ob rahlem objemu in mlahavemu stisku rok. Všeč mi je, kar Jessica Alba pravi o kritiziranju staršev, ki svoje otroke poljubljajo na usta: “Res? Zakaj? To je vaš dojenček. Ljudje celo pustijo psom, da jim poližejo usta.”

Ocena:
[Skupaj: 57 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor