Čustvena objava mame o svojem otroku z Downovim sindromom na Facebooku zaokrožila omrežje

Caroline Boudet je mama 4-mesečne Louise, ki ima Downov sindorom. Njena Facebook objava o svoji hčeri je prejšnji teden doživela viralni učinek.

louise
Foto: Caroline Boudet/Facebook

Mamina Facebook objava o tem, kaj reči in kaj ne reči staršem, ki imajo otroke z Downovim sindromom, je prejšnji teden naredila pravo spletno nevihto.

Carolinina štrimesečna hčerka Louise ima Downov sindrom. V ponedeljek zjutraj se je 36-letna mama, ki živi v predmestju Pariza, vrnila domov z demoralizirajočega  pregleda pri zdravniku s svojo majhno hčerko. “V tej uri sem slišala takšne komentarje o Louise, ki sem jih sicer že vajena, ampak tokrat je bilo to preveč. Kot na primer komentar zdravnika, ki je po pogledu na Louise dejal “to je majhen Downov dojenček”, kot da Louise ni oseba, ki sedi zdaj tam.” Caroline pravi, da se s podobnimi komentarji srečuje že ves čas, vendar ko ti pridejo od zdravnika, so še toliko bolj boleči. “Domov sem prišla s solzami v očeh in se spraševala, kaj bi lahko naredila, da se to spremeni in da tega ne poslušam več.”

Caroline, novinarka, se je odločila, da zapiše nekaj svojih misli, ker “se zaradi pisanja počuti bolje”. Tako je zelo hitro sestavila Facebook objavo, ki jo je delila z javnostjo, upajoč, da bi jo mogoče vsaj kdo od njenih prijateljev delil in bi tako mogoče dosegla 100 ali 200 ljudi, ki bi jo prebrali ter dvakrat premislili, preden naslednjič karkoli rečejo”.

Sporočilo, ki je originalno pisano v francoščini, pravi:

Besede so res pomembne

Tukaj je moja dojenčica, Louise. Ima 4 mesece, dvoje nog, dvoje rok in en ekstra kromosom. Prosim, ko boste srečali Louise, ne sprašujte njene mame “kako to, da nisi že med nosečnostjo to vedela?” Lahko, da so vedeli in so se starši odločili, da obdržijo otroka. Ali pa niso vedeli in je bilo to dovolj veliko presenečenje zanje, da morajo zdaj vedno znova in znova govoriti o tem. Imejte v mislih, da se matere pogosto počutimo krive za vsako stvar, kot tudi za presenetljivi ekstra kromosom … Sami ugibajte …

Ne reci njeni mami, “To je tvoj otrok, ne glede na vse.” Ne. To je moj otrok, pika. Pa še to, “negledenavse” je dokaj grdo ime, raje jo bom klicala Louise.

Ne reci njeni mami, “Če je to Downov otrok, potem bo … itd.” Ne. Ona je štri mesece stara dojenčica in zgodilo se je, da ima Downov sindrom. Ni to, kar ona JE, ampak kar IMA.

Za otroka z rakom ne boš rekel “to je rakav otrok”.

Ne reci: “Oni so takšni in takšni.” Oni vsi imajo svoje lastnosti, svoj karakter, svoj lastni okus, svoje življenje. “Oni” se tako razlikujejo med seboj, kot se vi razlikujete od svojega soseda. Vem, da če nekdo tega ne doživlja, tudi ne razmišlja o tem, a besede imajo pomen. Besede lahko tolažijo in besede lahko ranijo. Zato prej dobro premislite, še posebej če ste zdravnik ali medicinska sestra. Običajno svojih misli ne delim javno na zidu, ampak tokrat bom. Ta zapis lahko berete in delite, če želite. ker je vsako leto (v Franciji) 500 novih “Louisinih mater”, katerim lahko pokvarite dan s takimi besedami. Vem, da niso bile izrečene, da bi prizadele, vendar morate to vedeti.”

Ocena:
[Skupaj: 8 povprečno: 4.6]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor