Otrok na plaži nagec ali v kopalkah?

Večina staršev, predvsem mamic je bilo kdaj v dilemi ali naj otroka na plaži oblečejo v kopalke ali pa naj ga pustijo preprosto nagega. Vedno več je otrok na plažah, ki jim starši že zelo kmalu (nekateri že pri dveh letih) oblečejo kopalke, deklicam celo dvodelne. Pa tudi trgovine so polne raznoraznih dvodelnih kopalk za dvo, tri in več letnice. Ker prihaja poletje, čas za dopustovanje na morju, smo se tudi mi vprašali in zbrali nekaj mnenj mamic na to temo. Imena mamic so izmišljena.

Otrok na plaži nagec ali v kopalkah?

Karmen pravi:

Bolj normalno mi je na plaži videti majhne otroke gole, kot pa male punčke oblečene v komplet kopalne kostime. Mislim, da je to popolnoma nepotrebna starševska modna muha na račun otrokovega udobja. Dojenčki in zelo majhni otroci morajo nositi pleničke za kopanje, da ne bi prišlo do neprijetnih prizorov, a otroci, ki že lahko kontrolirajo svoje fiziološke potrebe, če jim je lepše in udobneje, da so goli, naj bodo.

Aniti je vseeno:

Meni je osebno vseeno, če nekdo sleče svojega otroka na plaži, to je odločitev starša. Jaz svojega otroka ne bi nikoli pustila, da hodi gol po plaži, pa čeprav je otrok še zelo majhen. Danes je svet poln perverznežev in kdo ve, kaj se dogaja tam nekemu človeku v glavi, ko vidi golega otroka.

Aleksandra se ne strinja:

Ne, nikakor, to je raj za pedofile! Enkrat sem na morju v Grčiji videla enega tipa, kako gleda neko deklico, ki je bila gola in prijatelj mi je potem povedal, da so in in še neki prijatelji po naključju šli mimo njega in videli, da ima trdega. Če bom kdaj imela svoje otroke, ne bi smeli pustiti otroka nikjer golega, razen doma.

Marjeta:

Kar se tiče perverznežev … otrok bo tako ali tako 100% časa pod nadzorom staršev (ne samo zaradi tega, ampak tudi zaradi nevarnosti, da zaide globlje v morje), tako da je vsaka neprijetnost preprečena. Večino otrok, ki sem jih videla na plaži, dovolj majhnih, da so lahko goli, starši skoraj neprestano držijo na roko ali so največ 3 metre od njih, kar je povsem OK.

Otrok na plaži nagec ali v kopalkah?

Alenka je proti:

Jaz sem absolutno proti! Kot prvo jih ni lepo videti, kot drugo pa se fantki neprestano dotikajo tam spodaj, kot tretje pa, mogoče najvažnejše, ni higienično za samega otroka. Brala sem v časopisu, da se je temu treba izogibati, ker lahko tako mali otrok pobere razne bakterije, ko sedi gol na pesku itd. Če pomislim, da bi se jaz gola usedla na kamenčke, se zgrozim, tako da tega ne bi dovolila niti svojemu otroku.

Stefanija:

Praktično gledano ni nič hujšega od mokrih kopalk. Nič ni boljšega za infekcije od tega, tako da se na plaži neprestano preoblačimo. A če je vse mokro ali pa mi presede neprestano preoblačenje, jo pustim, da čofota gola. Ko želi sedeti, jo pa oblečem.

Zgornji del kopalk je, pod pogojem, da ne stiska, srčkan tako njej kot meni. To je bolj v stilu kratke majčke in ni podoben modrčku, njo to veseli, meni pa je tako srčkana. Pogosto je tudi v majici, ker je bela kot jogurt.

Strinjam se, da od tujih pogledov ni zaščite, razen prisotnost staršev, pa naj je otrok oblečen ali ne.

Lucija nima nič proti:

Moj je v vodi brez kopalk, razen v bazenu, tam oblečemo kopalno pleničko, da ne bi prišlo do nezgode. A ko se posuši, ga oblečem kopalke, da ga ne žulijo kamenčki. Ni nimam proti malim nagcem na plaži, mislim, da tako najbolj uživajo.

Anastazija:

Da, ko so le lahko … če smo na bazenu, mu je ok obleči kopalno plenico, da se ne bi polulali … če je pesek, je bolj praktično, da imajo kopalke (obvezno suh), a jih je treba občasno dati dol, če npr. sedijo na brisači in se igrajo. Dokler so majhni, zakaj pa ne … Danes se tudi odrasli kopajo goli (na nudističnih plažah) in pogosto brez zgornjega dela kopalk (ženske na javnih plažah), jaz pa bom majhnega otroka zavijala … Te zgodbe, kdo gleda … pa tudi mene gledajo pa nisem zavita kot muslimanke. Navsezadnje .. lepa sem in privlačna pa naj gledajo  – samo to tudi lahko. Obleka bi morala biti predvsem za zaščito, ne za skrivanje.

Otrok na plaži nagec ali v kopalkah?

Moj otrok se je kopal gol:

Rezultati

Loading ... Loading ...

Mnenja so torej različna in razlogi tudi. Na bazenih ni dileme, tam uporabo kopalnih pleničk predpisuje že kopališki red. Na morju je drugače, na javnih plažah so pravila bolj ohlapna, na neurejenih plažah pa jih praktično ni.

Je res, da je svet danes bolj pokvarjen, kot je bil v naši mladosti in zato moramo otroke skrivati pred pogledi raznih iztirjencev, ki prežijo na vsak košček razgaljene kože?

Kaj pa higiena in zdravje? Se je bolje kuhati v kopalkah ali zračiti male ritke, ki so že tako preveč skrite za pleničkami? Je sedenje na kamnih nezdravo?

Vprašanj je polno, čeprav se vse zdi tako nedolžno, pa morda v resnici ni. V ZDA so mali nageci z zakonom prepovedani, v Evropi pa zaenkrat še ne.

Kako pa vi gledate na tole dilemo? Je za vas sploh dilema?

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor