Srčni utrip otroka v nosečnosti

Srčni utrip otroka v nosečnosti

Ste ravno izvedeli, da ste noseči? Morda pa to ni več skrivnost? V vsakem primeru vam najprej
čestitamo in želimo prijetno in zdravo nosečnost.

Med nosečnostjo se popolnoma izogibajte alkoholu in cigaretam ter drugim opojnim substancam. Če jemljete zdravila, se posvetujete z zdravnikom, ki bo presodil njihovo nadaljnjo smotrnost uporabe. Pred in v začetku nosečnosti, je potrebno jemati folno kislino, saj je le ta nujno potrebna za zdrav razvoj ploda. Jemati jo je priporočljivo vsaj do konca 3.meseca nosečnosti, v odmerku 400 mikrogramov dnevno. To je poleg rednega gibanja in zdrave prehrane največ, kar lahko v začetku nosečnosti naredite za vas in za vašega otroka.

Ko pa prvo trimesečje mine, pa lahko poleg tega, da redno obiskujete zdravnika in ginekologa, počutje svojega otroka spremljate tudi preko našega monitorja (v ponudbi je več vrst). Eden izmed razlogov za nakup je gotova želja, da čim prej slišite bitje malega srčka, ki ga nosite pod srcem. Drugi, ki pa je iz zdravstvenega vidika še bolj pomemben, pa je v tem, da lahko z monitorjem spremljate srčni utrip vašega otroka na minuto, ki pa je pomemben tudi iz zdravstvenega vidika.

Kaj je monitor za poslušanje bitja srca otroka in zakaj je pomemben?

Monitor za poslušanje bitja srca otroka v nosečnosti je naprava, ki omogoča, da že od 12.tedna nosečnosti (oziroma odvisno od vrste monitorja) slišite utrip vašega otroka. Novejši monitorji vam na zaslonu izpisujejo srčni utrip na minuto, ki je zelo pomemben podatek o tem, kako se vaš otrok počuti. Srce vašega dojenčka običajno bije v razponu od 120 do 160 utripov na minuto. To je normalni utrip srca vašega otroka in tudi nihanja v tem obsegu so normalna. V kolikor pa srčni utrip presega zgornjo mejo ali ne dosega spodnje, in to ne gre za trenutni nekajminutni pojav, svetujemo, da se nemudoma obrnete na ginekologa za nasvet. Dlje trajajoči nenormalni utrip otroka je lahko namreč znak za alarm in nam sporoča, da je otrok v stresu in je lahko tudi življenjsko ogrožen. Zato se obrnite na ginekologa v primeru vsakega dvoma, saj ta naprava ni nadomestilo za redni obisk zdravnika v času nosečnosti.

Kako deluje?

Sonda, ki jo nežno drsite po predelu kože, kjer se nahaja otrok, uporablja Dopplerjev učinek*, da zajame slišno simulacijo srčnega utripa. Nekateri modeli ta zvok pretvorijo v številke, ki se vam izpišejo na zaslonu monitorja ali pa jih razberete v aplikaciji na mobilnem telefonu ali tablici. Da bi bil zajem zvoka boljši, predlagamo uporabo gela ali lubrikanta, včasih pa zadostuje le vlažna koža (navlažena z vodo).
*Dopplerjeva sonda pošilja visoko frekvenčne zvočne valove v telo. Ko položaj otrokovega srca odbija ultrazvočne valove, se spremeni frekvenca valov. Monitor za poslušanje bitja srca prejme odbite zvočne valove in uporablja koncept dopplerskega učinka za izračun spremembe frekvence in kreira simulacijo srčnega utripa, ki jo lahko slišimo. Monitorji za poslušanje bitja srca otroka so v uporabi že več desetletij in do sedaj še ni bilo prijavljenih stranskih učinkov zaradi njihove uporabe.

Razlika med močjo ultrazvočnih frekvenc sond

V našem podjetju lahko kupite monitor z 2-MHz ali 3-MHz ultrazvočno močjo sonde. Obe moči sonde sta primerni za spremljanje utripa srca otroka v nosečnosti. Prednost 3-MHz sonde je v tem, da včasih zazna zvok srca že pred 12.tednom (že od 8. tedna dalje), čeprav je priporočljiva uporaba od 12. tedna dalje. 2-MHz sondo odlikuje nižja frekvenčna moč sonde, priporočajo pa jo ženskam, ki imajo prekomerno telesno težo. AngelSounds MINI z aplikacijo AngelSounds pa je monitor z močjo sonde 3-MHz, vendar je priporočljiva uporaba oziroma zaznava otroka nekje od 16.tedna dalje.

Monitorje za spremljanje bitja srca otroka med nosečnostjo najdete na Bk-boutique

Pa zdravo nosečnost!

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor