Učenje na pamet … in kako uporabiti post listke

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Učenje na pamet ... in kako uporabiti post listke

Piše Lea Čerin

»Naš otrok ima petice, štirice, redko trojke, pa vendar znanje hitro zbledi. Uči se na pamet in predolgo časa.«

Učenje na pamet je pogosto način učenja, ki ga otroci najbolj poznajo. Žal pa pogosto in v večini primerov najbolj neučinkovit način, če želimo, da znanje ostane v dolgotrajnem spominu. Čeprav je učenje na pamet za marsikaterega otroka najlažje, pa učenje na pamet naredi več škode kot koristi. Snov je naučena in ostane v spominu le do testa oz. ocenjevanja. Pri učenju na pamet otrok ne pridobi dolgotrajnega znanja. Pogosto imamo celo občutek, da se otrok vsakič znova uči isto snov (ki bi jo že moral znati). Učenje zato vzame več časa kot je potrebno.

Učenje na pamet je tudi posledica učbenikov, ki jih otroci morajo po uporabi vrniti v šolsko knjižnico. V tem primeru učbenikov skoraj ne moremo uporabiti v namen učenja oz. je potrebno znanje o tem, kako priti do ključnih podatkov, kako jih poiskati in nenazadnje kako si jih zapomniti.

Če v učbeniku ne smemo uporabljati podčrtavanja z markerji, se moramo poslužiti nekega drugega načina. Katerega? Izpisovanje v obliki alinej ali miselnega vzorca poznamo še iz »naših« časov. Nekateri otroci pa izpisovanja ne uporabljajo (ali ne znajo) oz. takšnega načina enostavno ne marajo. Zato berejo, ponovijo, ponovno preberejo in ponovijo, itd.

Vseeno pa: kako se učimo? Tako, da smo pri učenju aktivni. Samo z branjem iz učbenika in ponavljanjem snovi, hitro »pademo« v učenje na pamet.

Zato lahko namesto podčrtavanja in izpisovanja iz učbenika, uporabimo »post« listke, ki jih zlahka zalepimo (in odstranimo) iz učbenika.

Klasično podčrtavanje in izpisovanje je v tem primeru nekoliko prilagojeno, post listek pa je tudi dovolj velik oz. majhen, da nanj zapišemo le ključne informacije (tiste, ki so pomembne ali tiste, ki si jih težko zapomnimo). Prednost post listkov so tudi različne barve, s katerimi še določimo stopnjo pomembnosti neke informacije v učni snovi.

Kako še lahko uporabimo post listke pri učenju?

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Lea Cerin

Sem žena in mama trem deklicam ter ustanoviteljica Rumene hiške. Otrokom in staršem svetujem pri učenju, da bo le-to učinkovito in zabavno. Vsak otrok ima svoj naravni način učenja. Če ga pri učenju upošteva, je le-to bolj uspešno. Če so otroci pri učenju bolj uspešni, pa so tudi bolj zadovoljni sami s seboj. Cilj Rumene hiške je otroke naučiti predvsem samostojnega učenja, na sebi lasten in zabaven način.

Dodaj odgovor