Moj otrok ima histerični napad!

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Moj otrok ima histerični napad!

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Zadnjič sem čez okno videla prizor, kako je 3 letni otrok kričal do onemoglosti, pred njim pa je hodila mamica. Otrok je kričal dolgo in vedno bolj histerično, mamica pa je nekaj časa nemirno, potem pa vedno bolj nezadovoljno govorila, da naj gre z njo do trgovine. Tak prizor sem videla že večkrat in ker menim, da večina staršev ne zna ravnati v takem primeru, sem se odločila, da napišem več o tem.

Prva težava je prepričanje mnogih, da je treba ignorirati vedenje, ki ni zaželeno. In roko na srce, če se otrok začne dreti na vse pretege na sredini naselja, kjer vsi odrasli grdo gledajo ne le otroka, temveč tudi mamico, potem je to zagotovo velik izziv za starša. Druga strategija je, da starši otroka, ki kriči na vse grlo, skušajo čim hitreje utišati. Nekateri mu celo začnejo govoriti, da ni priden, da ni prijazen, da takšnega ne marajo, da ne bo dobil čokolade in podobno.

Predpostavka, iz katere izhajam sama je, da je otrok dober, vendar njegovo vedenje pogosto ni takšno, kot bi si morda želela mamica (ali očka). Tudi vedenje staršev je lahko pogosto zelo hladno, neprijazno in za otroka boleče. Zato menim, da je vzgoja otroka hkrati tudi vzgoja starša, saj je starševstvo pravzaprav zelo naporno čustveno delo. Kako torej ravnati ob takšnih histeričnih izpadih? Najprej razčistimo s tem, da otrok ne deluje proti vam, ampak se bori zase in sam s seboj. Če ga je razjezilo to, da mu ne boste kupili čokolade, njegova reakcija pa je popoln histerični napad, potem se v njegove svetu in njegovem telesu zagotovo dogaja še marsikaj! Morda on to razume, kot da ga nimate radi, morda je ta dogodek v njem sprožil še kakšne druge zelo težke, neprijetne ali celo boleče občutke (zavrnitve, ločitve) in vse to zdaj divja v njem.

Predstavljajte si, da pridete iz službe slabe volje, ker ste se sprli s šefom. Počutite se enako spregledani, kot ste bili s strani očeta spregledani vse svoje otroštvo. V vas je nemir. In ko doma partner reče ali naredi eno malenkost, vi izbruhnete. Kaj takrat potrebujete? Da vas parter zapre v sobo in reče, da pridite ven, ko se pomirite? Da vas posede na »time out« stolček? Da vam pove, kako grozno se obnašate, da niste pridni in da ne boste dobili čokolade? Ali pa da vas ignorira toliko časa, dokler spet ne boste dobre volje? Predstavljam si, da je vse, kar takrat potrebujete, le varen prostor, morda partnerjeva rama, na kateri se lahko razjokate in občutek, da je varno, da lahko predelate svoj notranji čustveni tornado. Nobene logične razlage ne potrebujete, še manj odrivanja stran.

Enako je z otrokom. Zaveden in zrel starš bo v takšnem primeru počepnih h otroku in mu dejal: »Tukaj sem zate … Vidim, da ti je težko … Varno je …« In bo dovolil (vsaj kdaj, ko bo to zmogel), da otrok odloži svoje čustveno breme oziroma predela svoje notranje napetosti, ki so v tem trenutku bruhnile kot vulkan na plano. Kdo ve, koliko časa se je vse to že nabiralo. Je to lahko delo? Ne! Vendar ko otroku omogočite, da ste zanj zares prisotni in varni, ko gre čez čustveni vihar, je to VEDNO vredno!

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 15 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor