5 stvari, zaradi katerih naši starši nikoli niso občutili krivde (in verjetno so imeli prav)

5 stvari, zaradi katerih naši starši nikoli niso občutili krivde (in verjetno so imeli prav)

Moram reči, da imam s sorojenci odlične starše. Med odraščanjem so nas imeli zelo radi, bili smo preskrbljeni, reševali so nas iz težav ter nas pripravili do tega, da smo si pomagali med seboj, ko smo to potrebovali. Kar se mene tiče, so nas učinkovito vzgajali. Ampak po današnjih standardih? Bili bi pravi ‘izobčenci’.

Prejšnje generacije so se obračale na prijatelje in zdravnike ali celo na (o moj bog) svoje matere ter očete za nasvete o vzgoji. Zdaj imamo ‘Facebook-vzgojo’. Vedno prisotni, vse večji krog ‘strokovnjakov’, s katerim se posvetujemo o vsaki starševski potezi, ki jo naredimo. Rezultat? Krivda. In veliko le-te.

Tu je zbranih pet stvari, zaradi katerih se danes starši počutijo krive, prejšnja generacija pa bi se nam samo smejala (na poti ven skozi vrata, seveda, ko so nas pustili doma, da sami poskrbimo zase).

Gluten

In trans maščobe. In rafinirani sladkorji. In piščanec, ki ni odraščal v svobodi in v enakem razkošju kot ostali otroci v soseski. Naši starši se niso obremenjevali s sestavinami in vse svoje nakupe so opravili v eni sami trgovini. Morda nismo imeli najboljše prehrane na svetu, vendar nam jim vsaj ni bilo treba slediti po tržnici vsako sobotno popoldne, medtem ko iščejo mikro zelenje.

Domača naloga

Oba moja starša sta imela zelo zahtevni službi in sta morala poskrbeti za svoje delo. Ali veste, čigava naloga je bila skrbeti za moje šolsko delo? Moja. Seveda sta me peljala v trgovino po krogle stiropora za mojo dioramo sončnega sistema, vendar je bila odgovornost na meni, da vem, da imam za opraviti domačo nalogo, razumeti, kako to storiti, jo dokončati ter jo naslednji dan dostaviti v šolo. In če mi to ni uspelo? Jaz sam sem bila tista, ki sem se lahko počutila krivo.

Pusti sendviči

Moja mama je vedno pripravila tri vrste malice. Posebna salama in sir na belem kruhu. Šunka in sir na belem kruhu. In nekaj, čemur se je reklo piščančji zavitek in sir na belem kruhu. To je bilo to. Danes, ko na spletu iščem ‘hitre in enostavne ideje za otroško malico’, se zavem, da bi morala korenje narezati na ‘julien’, pretlačiti bučo in pričarati mesne kroglice iz kvinoje ter za mojega otroka vse skupaj oblikovati v obliko kenguruja. Res škoda, da imam svojo službo, moža, naročnino na Netflix in potrebo po vsaj šesturnem spancu, zato da moj ubogi otrok večino dni dobi neko različico purana in sira, zavitega v ogljikove hidrate. Ampak še vedno se počutim precej krivo (čeprav se ne bi smela).

Preveč časa se preživi pred zaslonom

Naša hiša je imela dva ekrana: spodaj televizijo za otroke in zgoraj televizijo za starše. Starša se nikoli nista obremenjevala, koliko časa smo presedeli pred tema zaslonoma, dokler smo se lahko hitro umaknili, če je oče želel gledati kaj drugega kot risanke ali zlajnane nadaljevanke. Zanimivo je, da si brez te nepretrgane kontrole staršev sploh nismo želeli cel dan buljiti v televizijo, saj smo bili zunaj zaposleni z bog ve čim.

Brezdelje

Prej sem rekla ‘z bog ve čim’ in sem to tudi mislila, saj naši starši definitivno niso vedeli, kaj počnemo čisto vsako sekundo dneva. Prav tako niso občutili pritiska, da bi morali zapolniti vse naše budne trenutke z neko izobraževalno ali spolno nevtralno, starosti primerno in kulturno zavedno igro. Še vedno se spominjam, kako sem se počutila, ko sem se zbudila na prvo poletno jutro, vedoč da imamo pred sabo dolge in veličastne dneve brezdelja. Ampak mi nismo delali ‘nič’. Ustvarili smo si lastni program in ga zapolnili z vožnjo s kolesom, branjem knjig, igro Marco Polo ter brezciljnimi in razburljivimi sprehodi po soseski. Ali bodo moji otroci sploh kdaj poznali to svobodo? Verjetno ne, saj sem jih vpisala v poletni tabor in to že februarja, ko je bil čas, da starši začnejo zganjati paniko glede poletnih načrtov.

Seveda, kdo bi vedel, katera generacija staršev dela stvari prav ali narobe. Vsi počnemo, kar je v naši moči in z informacijami, ki jih imamo na dlani. Toda, ko gre za vzgojo mojih otrok, si res želim, da bi imela malo manj informacij in malo več glutena.

Diane Levine

Ocena:
[Skupaj: 22 povprečno: 4.4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor