Kako otroka naučiti pozitivno razmišljati

Optimizem je praktična veščina, ki lahko otroku pomaga prebroditi številne življenjske izzive. To je pozitiven pogled na bodočnost in vera v to, da bo vse dobro. Optimisti vidijo težave zgolj kot trenutno situacijo in jih ne precenjujejo. Pozitivno razmišljanje otroku pomaga živeti v blaginji, imeti dobre odnose z drugimi ljudmi in boljše ocene.

Kako otroka naučiti pozitivno razmišljati

Optimisti se bodo prej potrudili in s tem povečali svoje možnosti za doseganje uspeha. Najbolje pri tem je, da se optimizma da naučiti in izboljšati z vajo. Poglejmo, kje lahko pričnete:

Absolutne besede izločite iz besedišča

Če vaš otrok uporablja besede kot “vedno” ali “nikoli”, otroku pojasnite, da je to pretiravanje in da naj te besede zamenja z “včasih” ali “občasno”. Na primer: “Moji prijatelji so včasih nesramni.”

Pametno pohvalite

Pohvalite otrokov trud, ne pa rezultata. Otrok mora spoznati, da je uspeh posledica truda in dela. Ne govorite otroku “Dobil si petko, kako si pameten!”, ker bo takoj, ko bo dobil nižjo oceno, pomislil, da je neumen, ampak “Bravo, dobro si se naučil. Vem, da ta naloga sploh ni bila lahka.”

Tudi sami razmišljajte pozitivno

Če se otrok zaradi nečesa pritožuje in vi takoj pomislite, da ste za vse krivi, potem nekaj definitivno ni v redu. Namesto da mislite “kako grozna mama sem”, raje razmislite, kako lahko v tem trenutku otroku pomagate. Svojemu otroku bodite pozitiven primer in v vsaki situaciji poiščite svetlo plat.

Pomagajte otroku premagati težave

Otroku, ki se boji neuspeha na testu, lahko pomagate v nekaj korakih. Najprej mu pokažite, da razumete njegov strah, potem pa besede kot “nimam pojma o matematiki” spremenite v “matematika je težja, moram se potruditi”. Seveda to ni dovolj za popravljanje ocene, morate se usesti in vaditi. Dogovorite se skupaj, kako in kdaj boste vadili. Ko bo otrok nekoč začutil neuspeh,  bo vložil dodatni trud, ker ve, da se mu bo to izplačalo. To bo veljalo tudi za druge težave.

Z otrokom razvijajte domišljijo

Osebe, ki redno pišejo o svojih največjih sanjarjenjih in ciljih, so pozitivnejši. Uporabite to tudi pri otroku, tako da se z njim pogovarjate o tem, kaj bi želel biti, če bi lahko izbiral brez kakršnih koli omejitev. Ne gre za iskanje realnih ciljev, ampak samo za neomejeno domišljijo pri razmišljanju o bodočnosti. Izražanje sanjarjenj je pravzaprav treniranje optimizma. Če želite, jih lahko tudi zapišete.

Glejte z vedrejše strani

Trenirajte otroka, da je v vsaki situaciji pozoren na dobre stvari, ki ga obkrožajo. Skupaj komentirajte neprijetne situacije in v njih poiščite pozitivno.

Uživajte v pričakovanju

Ljudje uživajo v pričakovanju lepega. Zato poiščite stvari, pri katerih se boste skupaj z otrokom veselili. Morda si pripravite družinski koledar zabave in označite vse lepe stvari, ki vas čakajo (kino, rojstni dan itd.).

Pomagajte otroku začutiti uspeh

Otroci razvijajo samospoštovanje in optimizem z doživljanjem uspeha, tudi če do njega ni lahko priti. Zato dajte otroku že od malega priložnost, da počne stvari zase (pomagajte mu, a ne počnite stvari namesto njega) in poudarite njegov uspeh in vloženi trud. Na primer: pustite majhne otroke, da pospravijo svoje igrače ali da poiščejo pare nogavic, čeprav delo ne bo 100% opravljeno.

Ostanite pri nalogi

Če nekaj počnete dovolj pogosto, boste opazili napredek, pa naj je to vaš servis pri tenisu ali odziv na življenjska razočaranja. Pomagajte otroku trenirati možgane, da bo znal v slabih trenutkih najti rešitev in kmalu boste od otroka namesto “dolgčas mi je” slišali predlog za igranje.

Ne pričakujte optimizma čez noč

Morda vaše misli ne bodo takoj pozitivne, vendar zdaj veste, kaj morate početi, da bi bile. Čeprav morate več vaditi, to ne pomeni, da ne boste prišli do cilja, pravijo optimisti.

telegraf.rs

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.7]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor