7 daril, ki lahko vašemu otroku rešijo življenje

7 daril, ki lahko vašemu otroku rešijo življenje

Ali se kot starš v različnih situacijah s svojim otrokom večkrat vprašate:

“Kaj naj naredim?”
“Kako naj svojemu otroku pomagam?”
“A sem to prav naredil/-a?”

Jaz se velikokrat. A ta vprašanja niso vedno najbolj smiselna. Opažam namreč, da starši vse bolj želimo hitre odgovore v obliki instant vzgojnih ukrepov, vzgojnih “tablet”, ki bi nam pomagale pri vzgoji. Želimo rešitve, ki bi učinkovale v hipu. Kot pri bolezni. A če je imunski sistem slab, prazen, šibek, tudi zdravila težko pomagajo. Vsaj ne na dolgi rok. Podobno je pri osebnosti otroka.

Mene osebno bolj zanima krepitev celostnega osebnostnega “imunskega sistema”, ki bi deloval na dolgi rok, na celo otrokovo življenje. Če je le-ta dobro razvit, bo otrok toliko bolj odporen na vse življenjske izzive, katerim ne ubeži nihče.

Starš sem že dobrih 8 let, z otroki in mladimi se poklicno ukvarjam 10 let (trenutno kot vzgojitelj v vzgojnem zavodu), še nekaj dodatnih kot prostovoljec, študiral sem socialno pedagogiko. Seveda pa sem imel tudi svoje otroštvo in mladostništvo. Ko pod vse to potegnem črto, vidim določene zakonitosti. Vidim kaj sem imel jaz (in marsikdo drug) kot otrok in vidim, česa imajo manj otroci, ki pridejo v vzgojne zavode. Vidim, kaj je mogoče mene rešilo pred tem, da bi zabredel v resne težave. Verjamem celo, da mi je rešilo življenje.

V svojih opažanjih sem izluščil 7 “daril”, ki jih lahko starši podarimo svojemu otroku in mu s tem pomagamo krepiti njegovo notranje jedro in s tem njegov osebnostni “imunski sistem”. Bolj ko bo to močno, bolj mirno bomo lahko spali, ko bo naš otrok postal najstnik.

Naše bralke so o knjižici zapisale:

“Knjiga me je ganila do solz. Res, mislim, da je to tekst, ki bi ga moral (še posebej v teh povnanjenih, materialističnih časih, ko smo z vso robo in vsem mogočim dobesedno zasuti) prebrati VSAK starš!”
Ivana, mama

“Res zapisano z jasnimi stališči in roko v pomoč, da staršem pokažeš, kako enostavne in pravzaprav najlepše so poti do srca otroka… in srečnih družin.”
Andreja, svetovalna delavka v vrtcu

“Najprej ful HVALA za tole knjižico! Z veseljem sem jo prebrala in to večkrat.
Vse, kar si napisal, starši čedalje bolj potrebujemo pri vzgoji in vzpostavljanju zdravih odnosov s svojimi otroki. Vse tvoje besede so zelo dobrodošle, napisane na preprost način in z izhajanjem iz prakse še toliko bolj prepričljive, verodostojne in blizu vsakemu posamezniku. Ta knjižica je res super in teh 7 vrednot, ki jih izpostavljaš, zagotovo tudi zelo na mestu. Da bi le dosegla čim širši krog bralcev in slušateljev.” Simona, učiteljica na OŠ in mama treh otrok

Vabljeni k branju.

Dostop do brezplačne knjižice:   7 brezplačnih daril

Gregor Rožanc

Gregor Rožanc

Sem univerzitetni diplomirani socialni pedagog, vzgojitelj v Vzgojnem zavodu Kranj, ustanovitelj in predsednik društva NATURO in oče dveh deklic. Osredotočam se na raziskovanje otroške igre in povezanosti otrok z naravo, za kar menim, da sta dve zelo pomembni sestavini za zdrav razvoj otroka.

Povezovanje otrok z naravo pa je tudi osrednje poslanstvo društva Naturo, ki v ta namen izvaja številne projekte – igralne in družinske dni, družinske in otroške tabore, gozdno varstvo otrok, rojstne dneve v naravi, izobraževanja itd.
Gregor Rožanc
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Gregor Rožanc

Gregor Rožanc

Sem univerzitetni diplomirani socialni pedagog, vzgojitelj v Vzgojnem zavodu Kranj, ustanovitelj in predsednik društva NATURO in oče dveh deklic. Osredotočam se na raziskovanje otroške igre in povezanosti otrok z naravo, za kar menim, da sta dve zelo pomembni sestavini za zdrav razvoj otroka. Povezovanje otrok z naravo pa je tudi osrednje poslanstvo društva Naturo, ki v ta namen izvaja številne projekte – igralne in družinske dni, družinske in otroške tabore, gozdno varstvo otrok, rojstne dneve v naravi, izobraževanja itd.

Dodaj odgovor