Temelji zavestne vzgoje – zavedanje svoje življenjske zgodbe

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Temelji zavestne vzgoje - zavedanje svoje življenjske zgodbe

Zadnji dve anketi (anketa1, anketa2) sta vam najverjetneje dali uvid v to, po kakšnem principu vzgoje ste bili vzgajani sami in kam vas posledično sedaj odnaša v trenutkih stiske. Namen obeh anket je bil, da vsaj deloma ozavestite svojo življenjsko zgodbo ter razmislite, ali morda ne reagirate podobno, kot so vaši starši reagirali z vami, oziroma iz nekih preživetvenih strategij iz otroštva.

Sedaj pa vam bom predstavila tri temelje zavestne vzgoje, za katere menim, da so odskočna deska, da sploh lahko začnemo spreminjati naše starševske napake. Ti temelji so:

  • zavedanje svoje življenjske zgodbe, ki nas je oblikovala v to, kar smo, in naših generacijskih vzorcev vzgoje,
  • odpuščanje, ter
  • poznavanje temeljev sočutne vzgoje.

O vsakem od teh temeljev bom v nadaljevanju na kratko spregovorila, osredotočila pa se bom na odpuščanje, saj menim da je eden od ključev, ki določa našo možnost za napredek.

Poleg tega verjamem, da na ostalih dveh temeljih veliko tudi sami že delate, saj vidim, da se že sprašujete o svoji preteklosti, ozaveščate svoje napačne vzorce delovanja ter se izobražujete na temo vzgoje. Veliko so o različnih pristopih ljubeče vzgoje v tej skupini spregovorili tudi strokovnjaki pred mano, saj so že predavali o postavljanju mej, otroškem joku, čustvenih izbruhih, prtljagi iz otroštva, vplivu partnerstva na starševstvo itd., tako da predvidevam da o sočutni vzgoji že kar nekaj veste.

Zavedanje svoje življenjske zgodbe, ki nas je oblikovala v to, kar smo, in naših generacijskih vzorcev vzgoje

Namen tega zavedanja ni, da bi brskali po preteklosti v nedogled ter iskali krivca v naših starših za vsako napako, ki so jo nad nami storili. Namen je zgolj, da se zavemo, kako so njihovi odzivi, njihovi vzgojni pristopi ter družba nasploh vplivali na naš določen konflikt, ki ga imamo sedaj s svojimi otroki.

Če še niste ozavestili svoje življenjske zgodbe, si lahko pomagate z nekaterimi spodaj predlaganimi vajami.

Poskusite s pisanjem dnevnika, kjer naredite kronološki opis vašega življenja ter vseh ključnih trenutkov, ki so vas izoblikovali v to, kar ste. Poskušajte razmisliti tudi o vaših čustvih, ki ste jih ob teh dogodkih doživljali.

Začnite s pisanjem dnevnika vaših vzgojnih izzivov. To storite tako, da vsakič, ko se z otrokom zapletete v konflikt ali vam njegovo vedenje in delovanj odpre določeno rano, si namenoma vzamete čas in zabeležite, kaj se v vas takrat na emocionalni ravni dogaja – kaj razmišljate, kaj želite doseči, kaj vas prizadene, kaj čutite, na kaj vas to spominja. Skratka, povzamete konflikt in zabeležite, karkoli v vas takrat pride na plano.

Če ne marate pisati, pa si vsaj namenite nekaj časa za razmislek v tišini in miru. Lahko si namesto pisanja naredite tudi zvočni posnetek ali se pogovorite s svojo prijateljico oziroma zaveznikom, ki zna držati prostor za vas s tišino in nevmešavanjem v vašo zgodbo.

Obstaja še več drugih načinov in vaj, kako ozavestiti svojo življenjsko zgodbo, zgodbo vaše duše oziroma zakaj so vam v starševstvu postavljeni določeni izzivi ter kaj je njihov namen. Te vaje so nekoliko bolj kompleksne in zahtevajo daljšo razlago, zato jih navadno delim le s starši, ki se odločijo za moj coaching program in z njimi lahko potem delam posamično.

A vendar, bistvo je, da sploh ozavestite, da vaši določeni vzgojni prijemi niso “vaši”, ampak so plod močnih generacijskih vzorcev vzgoje, ki so oblikovali vaš sedanji način razmišljanja, verovanja in delovanja.

Natalija R. Žvokelj

Natalija R. Žvokelj

Ime mi je Natalija. Sem mama in žena. To je moje osnovno življenjsko poslanstvo.

Po poklicu sem univerzitetna diplomirana sociologija ter certificiran coach (trener) zavestne vzgoje.

Preberi več

V zavestno starševstvo me je popeljal moj prvorojenec, s katerim sem imela velike izzive že kmalu po njegovem rojstvu. Je namreč otrok z izjemno močno voljo, hkrati pa je visoko občutljiv. Izzivov z njim je bilo ogromno in želela sem jim priti do dna. Zato sem se podala na pot izobraževanja in raziskovanja same sebe ter pristala na študiju zavestne vzgoje.

Sem avtorica “Infinity Parenting” strani, kjer dnevno objavljam svoje zgodbe in osebne izzive starševstva, kot tudi pridobljena znanja ter nasvete, kako si pri njih pomagati. Stran je nastala popolnoma spontano in iz čiste želje pomagati drugim. Vem namreč, kako globoko bi lahko zabredla kot mama, če se na to pot ne bi podala, in kaj vse se da spremeniti, če se človek odloči za spreminjanje samega sebe.

Staršem preko metode, po kateri delam, pomagam ozavestiti tiste dele sebe, ki jih ovirajo pri gradnji trdnejših in globljih odnosov z otroki, priti do jedra njihove težave ter narediti preboj. Glede na to, da okrog 90% našega delovanja prihaja iz nezavednega dela uma, jim pomagam narediti spremembe pri vseh tistih omejitvenih prepričanjih, ki jih ovirajo pri tem, da bi dejansko bili ljubeči starši.

Verjamem, da z dviganjem zavesti, povezovanjem s svojim bistvom ter spreminjanjem nezavednih vzorcev delovanja lahko preidemo do življenja na veliko višji in srečnejši ravni. In ravno sreča je tisto, po čemer v tem življenju vsi hrepenimo
Natalija R. Žvokelj

Latest posts by Natalija R. Žvokelj (see all)

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Natalija R. Žvokelj

Natalija R. Žvokelj

Ime mi je Natalija. Sem mama in žena. To je moje osnovno življenjsko poslanstvo. Po poklicu sem univerzitetna diplomirana sociologija ter certificiran coach (trener) zavestne vzgoje. [su_spoiler title="Preberi več" style="default"] V zavestno starševstvo me je popeljal moj prvorojenec, s katerim sem imela velike izzive že kmalu po njegovem rojstvu. Je namreč otrok z izjemno močno voljo, hkrati pa je visoko občutljiv. Izzivov z njim je bilo ogromno in želela sem jim priti do dna. Zato sem se podala na pot izobraževanja in raziskovanja same sebe ter pristala na študiju zavestne vzgoje. Sem avtorica "Infinity Parenting" strani, kjer dnevno objavljam svoje zgodbe in osebne izzive starševstva, kot tudi pridobljena znanja ter nasvete, kako si pri njih pomagati. Stran je nastala popolnoma spontano in iz čiste želje pomagati drugim. Vem namreč, kako globoko bi lahko zabredla kot mama, če se na to pot ne bi podala, in kaj vse se da spremeniti, če se človek odloči za spreminjanje samega sebe. Staršem preko metode, po kateri delam, pomagam ozavestiti tiste dele sebe, ki jih ovirajo pri gradnji trdnejših in globljih odnosov z otroki, priti do jedra njihove težave ter narediti preboj. Glede na to, da okrog 90% našega delovanja prihaja iz nezavednega dela uma, jim pomagam narediti spremembe pri vseh tistih omejitvenih prepričanjih, ki jih ovirajo pri tem, da bi dejansko bili ljubeči starši. Verjamem, da z dviganjem zavesti, povezovanjem s svojim bistvom ter spreminjanjem nezavednih vzorcev delovanja lahko preidemo do življenja na veliko višji in srečnejši ravni. In ravno sreča je tisto, po čemer v tem življenju vsi hrepenimo[/su_spoiler]

Dodaj odgovor