Naložba za miren spanec

Naložba za miren spanec

Obakrat, ko sem zagledala tisti magični plus, sem ga prve tedne in mesece jemala kar nekoliko z rezervo. Vsi strašijo, da se ne smeš prehitro veseliti, ker še vedno obstaja možnost, da gre kaj narobe, če pa narediš usodno napako in ta “KAJ” poguglaš, te zasuje kup informacij, zaradi katerih dobra volja kar izpuhti.

Že pri Juliji so mi na nuhalni povedali, da obstaja možnost NIFTY neinvazivnega kromosomskega testa, s pomočjo katerega se preverja spol in cel spekter možnih bolezni (med drugim z gotovostjo preverijo prisotnost Downovega sindroma), pa se takrat za to opcijo nisva odločila. Zakaj? Iskreno, zdelo se mi je, da ga niti ne potrebujem, saj so bili rezultati NS več kot odlični. Takrat se je na srečo vse izšlo super, medtem pa sem naletela na več zgodb mamic, ki so vse preglede prav tako opravile z odliko, presenetil pa jih je dojenček s takšno ali drugačno okvaro. Prav to je tudi razlog, da sva se v drugo, po tehtnem razmisleku le odločila za testiranje. Želela sva namreč brezskrbno načrtovanje ter čimprej povedati širnemu svetu veselo novico, brez cmoka v grlu. NIFTY me je prepričal, ker je neinvaziven in tako ni nevarnosti splava, več kot 99% zanesljiv in ga lahko opraviš vse od 10. tedna nosečnosti.

Kako vse skupaj poteka? Res noro preprosto. Odpravila sem se na pregled v Zdravstveni center Dravlje, kjer me je prijazno sprejela dr. Reš Muravec in mi najprej razložila celoten postopek. Opravili sva ultrazvočni pregled, kjer sem lahko opazovala brcanje malih nogic, nato pa so mi vzeli 10 mililitrov krvi in jo nato poslali v laboratorij na testiranje. Verjetno ne veste, ampak mene je NA SMRT strah igel, tokrat pa so to izpeljali veliko bolj elegantno, kot to ponavadi počnejo v zdravstvenih domovih in praktično nisem čutila. Najtežji del je tako pravzaprav čakanje. V enem tednu prejmeš klic, ki ti razkrije usodo in spol še nerojenega bitja, občutek, ko izveš, da je s tvojim otrokom vse v najlepšem redu pa je nekaj neprecenljivega!

V prvi nosečnosti sem si noro želela punčko, prav psihično sem se pripravljala, da ne pokažem razočaranja, če mi bodo rekli da bo fantek (vem, grozna sem). Tokrat mi je bilo, iskreno, čisto vseeno. Če bo punčka, bosta z Julijo najboljši prijateljici in zaupnici pa še porabili bomo vsa oblačilca, fantka pa sva si tako enkrat želela. V tem tednu sem imela čas dodobra razmisliti o prioritetah… ni važno, ali je fantek ali punčka, vse kar je važno je to, da bo zdravo! In to, kar plačamo pri NIFTY-ju ni le preiskava, ampak zagotovilo za mirnejšo nosečnost in lažji spanec.

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor