Univerzalna načela dobre vzgoje

Ta univerzalna načela, ki so jih sestavili strokovnjaki, vam bodo olajšala starševstvo. Iz te “male šole starševstva” se boste naučili pomagati otroku, da postane samostojnejši, bolj organiziran in bolj človeški.

Univerzalna načela vzgoje

Biti starš je najlepše in tudi najtežje delo. Matere in očetje se vsakodnevno srečujejo s pomisleki, izzivi, strahovi in se ves čas sprašujejo, če svojega otroka vzgajajo prav.

Da bi olajšali staršem, so vzgojni strokovnjaki zbrali 13 pravil, ki predstavljajo “sveti gral” vzgoje. To je vse, kar morate o vzgoji otrok vedeti.

Dovolite otroku, da dela napake

Če želite vzgojiti samostojno osebo, morate včasih otroku dovoliti, da sam naredi napako. Zapomnite si: dolgoročna korist (najstnik, ki, na primer, zna sam oprati perilo), je neprijetna samo na začetku.

Preden priskočite otroku na pomoč pri nekem fizičnem opravilu, se vprašajte: “Je moj otrok v nevarnosti?” Potem se vprašajte, če ima otrok potrebne veščine (spretnost in ravnotežje) in zadovoljene osnovne potrebe (je naspan in sit). Če je odgovor da, pustite otroku, da sam poskusi opraviti nalogo.

Pri domačih nalogah naj se držijo treh pravil

1. pravilo: Najprej naredi tisto najtežje.

2. pravilo: Umakni mobilni telefon. Za domače naloge bo otroku morda potrebna tehnologija, kot, recimo računalnik, a mu v tem času vsaj sporočil ni treba pošiljati.

3. pravilo: Takoj, ko je domača naloga končana, pripravi torbo za jutri in jo postavi k vratom.

Ta proces v treh korakih bo otrok z lahkoto usvojil, vi pa ga boste zato veliko manj “gnjavili” zaradi opravljanja šolskih obveznosti.

Zapomnite si akronim LVOU

Do napadov besa pride pogosto zato, ker je otrok lačen, vznemirjen, osamljen ali utrujen.

Vsakodnevno prakticirajte dejanja dobrote

Učite svoje otroke, da je treba drugim pomagati vsak dan, ne samo za praznike. Vsaj enkrat tedensko spodbujajte otroka, da naredi neko majhno dobro delo, pomaga prijatelju ali sosedu počisti odpadlo listje. S tem, ko se bo otrok osredotočil na druge, se bo naučil, kaj pomeni biti hvaležen. Bodite dosledni v vsem, kar počnete.

Bodite strogi, ko je čas za spanje

Raziskave so pokazale, da imajo sedemletniki, ki nimajo določenega časa za spanje, več težav z vedenjem od tistih, ki gredo vsak večer spat ob istem času.

Dovolite otroku, da bere, karkoli želi

Otroci, ki berejo zaradi lastnega zadovoljstva, razvijajo veliko širše poglede na svet ter so veliko boljši ne samo v družboslovnih, ampak tudi v naravoslovnih predmetih. Pustite, da otrok v prostem času bere, kar želi, najpomembnejše je, da dobi bralno navado.

Ne dajajte otroku denarja, ko pospravi svojo sobo

Če boste otroka denarno nagradili, ko pospravi posteljo, bo to pričakoval denar vsakič, ko ga prosite, naj nekaj naredi ali naj vam pomaga pri hišnih opravilih. Otroku lahko dajete mesečno žepnino, da bi se naučil pravilno razpolagati z denarjem ali za splošno dobro vedenje, ne ga pa denarno nagrajevati na dnevni osnovi.

Učite ga poguma

Želite samozavestnega otroka? Naj se iz vašega primera uči o majhnih, zdravih tveganjih v življenju. Na primer, sami pojdite v kino in potem otroku razložite, zakaj to ni nič takega, zaradi česar bi se morali počutiti neprijetno (veliko odraslih noče samih v kino, ker jim je neprijetno). Ali, naj vas otrok vidi, kako se smejete, ko spoznate, da ste vse jutro nosili narobe obrnjeno majčko, namesto da vas je sram.

Ne kuhajte posebnih obrokov za otroka

Otrok se mora naučiti jesti tisto, kar jedo njihovi starši. Ni mu treba pojesti vsega, kar ste pripravili za kosilo, izbrati pa mora tista živila, ki mu bodo nudila hranljive snovi. Veliko bolj kot en uravnotežen obrok je pomembno, kaj otrok poje skozi ves dan ali teden.

Ko dopolni 14 let, bodite posebej pazljivi

V tem obdobju začne vpliv vrstnikov slabeti in otrok začenja razmišljati s svojo glavo, namesto, da bi samo sledil “vodji”. Če želite, da vaš otrok čim prej začne razmišljati s svojo glavo, ga pogosto spodbudite v pogovore o njegovih prijateljih (vprašajte ga, na primer, kaj je novega pri njegovih prijateljih), da bi vedeli, s kom se druži.

Z zdravim razumom premagajte strahove

Če se otrok boji psov, ga ne vodite na drugo stran ceste, ko vam pride nasproti pes. Demistificirajte strah. Recite “Glej, laja! Daj, vprašajmo lastnika, če ga lahko pobožamo in vidimo, če ima mehko dlako”. Ko gre otrok, na primer, na cepljenje, bodite sočutni, vendar ne preveč čustveni. Recite :”Vse bo v redu. Končano bo čez nekaj minutk” namesto “Vem, da boli!!

Da bi bil majhen otrok tiho, znižajte svoj glas, namesto da ga povzdignete

Na ta način se bo otrok osredotočil na tisto, kar mu govorite. Težavo lahko narediti tudi zabavno.”Če bi rad slišal, kaj bomo sedaj naredili, skači po eni nogi”. Takšne igrice bodo najmlajše navdušile.

Najprej pazite nase, potem pa na otroka

Če želite biti boljši starš, morate predvsem poskrbeti zase. Starši, ki sami sebe prikrajšajo za počitek, hrano in zabavo zaradi otrok, pravzaprav ne naredijo nikomur nič dobrega. Številni starši občutijo krivdo, ker veliko delajo, zato ves prosti čas želijo posvetiti otrokom. Vendar takšno vedenje pogosto povzroča psihično in fizično izčrpanost. Vzeti si čas zase je zelo pomembno, pa čeprav je to samo 15 minut sproščujoče vroče kopeli.

Pediatar

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor