Dojenje dvojčkov

Še danes, po slabem letu in pol, se spomnim trenutka, ko sem prvič vstopila v oddelek intenzivne nege novorojenčkov v mariborski porodnišnici. Eden od mojih otrok je ležal v inkubatorju, drugega pa je medicinska sestra previjala, in me vprašala: »Ali ste pripravljeni na prvo dojenje?« Veselo sem rekla: »Da!«, ona pa je hitro pričela razlagati, da je potrebno vsakega otroka podojiti na tri ure, dvojčka A najprej, dvojčico B pa uro kasneje. Previti ju je potrebno pred in po hranjenju. Pa ne pozabi podreti kupčka! Kar naenkrat je v moji glavi nastala popolna tema. »Počakajte, kaj?« sem presenečena vprašala. Vedela sem, da bo otroka potrebno hraniti 24 ur na dan, vendar, ali bom sposobna vse to početi sama? Na tri ure? 2x? Medicinska sestra je v mojih očeh videla zaskrbljenost in me pomirila, da je, kljub temu, da se sliši nemogoče, dojenje dvojčkov popolnoma naravno in da mi bodo pomagali. Da pa je potrebno z dojenjem pričeti takoj, če je možno, že na dan poroda. In tako se je začelo. Dvojčka A sem prvič podojila že prvi dan, dvojčico B dva dni kasneje, dojenje pa je pri obema lepo steklo. Da pa bo dojenje dvojčkov prijetna izkušnja tudi tebi, sem zapisala nekaj kratkih nasvetov.

Dojenje dvojčkov

Začetki

Dvojčki se pogosto rodijo prezgodaj in so takoj po porodu premeščeni v intenzivno enoto porodnišnice, zaradi česar je lahko dojenje oteženo, vendar ne nemogoče. Zaloga mleka se uravnava na podlagi povpraševanja, zato je pomembno, da si, kadar ne moreš podojiti enega ali obeh otrok, mleko izčrpaš.

Mati, ki doji dvojčka, potrebuje dodaten počitek, dodatno (hranilno) hrano in zadosten vnos tekočine. Nutricionisti priporočajo, da doječe mamice dvojčkov dnevno zaužijejo vsaj 3.000 kalorij dnevno. Za primerjavo, mamice, ki dojijo enega otroka, naj bi dnevno zaužile okoli 2.000 kalorij.

Blazina za dojenje

Pri dojenju dvojčkov je nakup kvalitetne blazine za dojenje skorajda obvezen. Slednja ti namreč omogoča hkratno dojenje obeh otrok, olajša pa ti tudi dojenje enega otroka. Zavedaj se, da boš na začetku dojila vsaj 16x dnevno, zato poskušaj najti čim bolj udoben položaj za vse tri, zate in za otroka.

Vzdrževanje zadostne količine mleka

Da ohranjaš zadostno količino mleka za oba otroka, je pomembno pogosto dojenje, vsaj 8x dnevno za enega otroka. Če ti dojenje ne steče pri enemu ali obeh otrocih, poskusi s črpanjem mleka.

Če čutiš, da ti mleka pričenja primanjkovati, lahko laktacijo spodbudiš s prehrano. Skuhaj si polento ali kosmiče, jej surovo zelenjavo, predvsem pa pij veliko tekočine.

Nočno hranjenje

Nočno hranjenje je ključnega pomena pri pridobivanju otrokove teže. Ponoči poskrbi, da dojenje poteka v temi in tišini, da se otrok ne prebedi, pleničko pa zamenjaj pred hranjenjem, da bo lahko po hranjenju mirno spal naprej (po hranjenju jo zamenjaj le po potrebi). Ko nahraniš prvega otroka, zbudi tudi drugega in ga nahrani, da bo tvoj nočni počitek vsaj malo daljši. V kolikor kombiniraš dojenje z dodajanjem adaptiranega mleka, prepusti en ciklus hranjenja partnerju, saj boš lahko le tako spala vsaj 6 ur v enem kosu. Tudi počitek je namreč ključ do zadostne količine mleka.

Dojenje dvojčkov

Hkratno (tandemsko) dojenje

Dojenje obeh otrok hkrati ti bo omogočilo več prostega časa med dojenji, vendar je, vsaj na začetku (še posebej, če sta dvojčka rojena prezgodaj), zahtevno, pri pristavljanju otrok pa boš potrebovala pomoč druge osebe. Dobro je, da preizkusiš več različnih položajev, saj lahko le tako najdeš tistega, ki tebi in tvojima otrokoma najbolj odgovarja. Če ti tandemsko dojenje ne steče, imaš še vedno možnost individualnega dojenja.

Individualno dojenje

Kljub temu, da je to bolj zamudno, nekatere mame raje dojijo vsakega otroka posebej, saj lahko na takšen način namenijo vso pozornost samo enemu otroku. Dojenje enega otroka je vsekakor lažje z dveh vidikov, pristavljanje enega otroka je enostavno, pa tudi otroka sta si med sabo različna. Medtem, ko je eden je lahko hiter jedec, bo drugi potreboval več časa, da bo v miru pojedel svoj obrok.

Dojenje po urniku/potrebi

Spočetka, ko sta dvojčka še majhna, ju je potrebno za hranjenje prebujati. Jaz sem svoja otroka že od vsega začetka hranila po 3-urnem urniku, čeprav tudi dojenje vsako uro ali na dve uri pri novorojenčkih ni prepogosto. Hranjenja po urniku, tudi ponoči, ne ukinjaj do odobritve pediatra. Po začetnih mesecih boš lahko nočna hranjenja podaljšala na 4 ure, počasi pa bosta otroka nočna hranjenja opustila.

Sprosti se in uživaj

Zadnji, vendar gotovo ne najmanj pomemben nasvet je, da se sprosti in uživaj s svojima dragocenima otrokoma. In ne pozabi dobro poskrbeti zase, saj veš, vesela mama = srečen otrok.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Selčan

Po izobrazbi profesorica angleščine in pedagogike, certificirana TEFL učiteljica, v srcu pa mamica dvojajčnima dvojčkoma Filipu in Taji. Rojena sta bila kot nedonošenčka, ki sta po začetnih borbah zrastla v radovedna in zdrava enoletnika, iz mene pa sta naredila ljubečo mamo in močno osebnost. Na podlagi svojih izkušenj bi rada pomagala mamicam dvojčkov, ki se, tako kot sem se jaz, v poplavi nasvetov in informacij počutijo izgubljene.

Dodaj odgovor