Z dvojčki na sprehodu

Pomladni sončni žarki kar kličejo po preživljanju časa zunaj štirih sten. Pa vendar … Biti starš dvojčkoma zna biti polno izzivov. Včasih celo malo zastrašujoče, ko razmišljaš o tem, kaj vse se ti lahko zgodi zunaj varnega zavetja vašega doma. Biti zunaj z enim otrokom je lepo, saj lahko vso svojo pozornost in energijo osredotočiš samo na enega otroka. Pri dvojčkih si pa v manjšini. Oba potrebujeta pozornost. Ti pa si samo ena. Kako torej ven z dvema dojenčkoma?

Z dvojčki na sprehodu

V takšni situaciji sem bila pred točno letom dni. Svojih šestmesečnih dvojčkov nisem upala sama peljati na izlet, z njima nisem mogla iti na Pohorje, ko sta to počeli moja sestra oziroma prijateljica, obe z enim dojenčkom. Z otrokoma nisem mogla na telovadbo za mamice ali pa ju peljati na bazen. Zelo sem pogrešala pohodništvo, pa vendar nisem mogla nositi obeh otrok v nosilkah. Kaj šele na rokah. Iti ven z dvojčkoma je bilo težje, kot sem pričakovala, preden sem postala mama. Kljub temu pa sem našla načine, kako in kam z mojima otrokoma, ko sem bila sama. Morda res nisem šla z njima na plažo ali na vrh hriba, lahko pa kljub temu prebereš in poskusiš moje predloge.

Pojdi na poznana mesta

Eden izmed lažjih načinov, kako in kam iti z dvojčki je, da se držiš že poznanih krajev. Obišči park v bližini tvojega doma, prijateljico, knjižnico (če jo obiskuješ) ali nakupovalno središče v bližini. Bolj ti bo znana okolica, bolj boš brezskrbna in sproščena, kar se bo poznalo tudi na obnašanju tvojih otrok. Verjetno si že videla znervirano mamo, ki miri svoje nemirne otroke. Naključje? Nikakor. Otroci se bodo obnašali tako, kot se boš ti. Če boš umirjena in sproščena ti, bodo mirnejši tudi oni.

Uporabi voziček

Tvoj velik (in težek) voziček (vem, ja, komaj čakaš, da ga ne boš več potrebovala) lahko uporabiš tudi za nakupovalno košarico ali skladiščenje kopice igrač, ki jih tovoriš s sabo. In kdo ve, mogoče bosta tvoja dvojčka celo malo zadremala na sprehodu. Verjetno z otrokoma ne boš morala kupiti hrane za ves teden, lahko pa brez skrbi opraviš kakšen manjši nakup, ter stvari spraviš v košaro pod vozičkom ali pa vrečke odložiš na ročaje.

Z dvojčki na sprehodu

Vedno imej pri sebi igrače. In dude. In rezervne dude

Imata tvoja dvojčka najljubšo igračko? Ali grizalo? Vedno ju imej s sabo, saj se lahko otrokoma razpoloženje spremeni v minuti, igračke pa so super za preusmeritev pozornosti otroku. Dude. Oba moja otroka sta jih (oziroma jih še) uporabljala. In to zelo rada. Še posebej takrat, ko sta bila slabe volje. Pa tudi metala sta jih rada po tleh. Tako da vedno imej s sabo rezervo. Mene so večkrat rešile slabe volje. In tečnih otrok.

Potolaži enega sitnega otroka naenkrat

»Kaj pa, če oba dojenčka jokata hkrati?« To je bil moj največji strah. Nisem vedela, kaj storiti, če bosta jokala oba. Najpreprostejša rešitev: potolaži enega otroka naenkrat. Pa četudi bo to pomenilo, da boš morala večkrat ustaviti voziček, vzeti otroka ven, ga ponovno privezati in nato čez 10 metrov isto ponoviti z drugim otrokom.

Sama sem imela srečo, da se mi je to redko dogajalo. Preden smo prestopili prag stanovanja, sem si v glavi odvijala najhujše možne scenarije, vendar je bila večina naših izhodov precej mirna. Ponavadi je bil eden od otrok miren, medtem ko je drugi zahteval pozornost, kar mi je omogočalo, da sem se v tistem trenutku lahko posvetila samo enemu otroku.

To, da sta jokala oba otroka, in ju nič na svetu ni pomirilo, je bil zadnji znak, da smo že predolgo zunaj, in da se moramo vrniti domov. Ampak, kot sem že omenila, so bili (na srečo) takšni trenutki redki. Bili so pa. Dokler nisem skrajšala naših sprehodov in otroka spravila domov pred hudo uro.
V takih trenutkih ostani mirna, in ne skrbi, kaj si ljudje okoli tebe mislijo. Sama sem se obremenjevala z mislijo, da so druge mame mnenja, da sem slaba mama, saj ne znam pomiriti niti svojih otrok. Namesto tega sem spoznala, da so bile prav te mame najbolj razumevajoče.

Za izhod bodi pripravljena

To pomeni, spakiraj plenice, stekleničke, dodatna oblačila. In še enkrat, plenice. Pred odhodom ju nahrani. Predvsem pa poskusi načrtovati izhode takrat, ko sta otroka naspana in spočita (beri: dobre volje), da jima bo sprehod prijeten.

Za konec

»Kako ti uspe?« me je enkrat vprašala ena mamica. Bila je na sprehodu z dvojčki, le da je poleg imela še mamo, ki ji je pomagala. Priznala je, da si ne more predstavljati, da bi šla ven sama z otrokoma. Ji ne zamerim. Biti sama z dvojčki je že doma težko. Biti zunaj je pa še toliko večji izziv. In v tem je stvar. V težkih razmerah se je potrebno soočiti z izzivi. To te bo naredilo močno. Dokler ne boš poskusila, se boš lahko samo spraševala. Začni z malim, ampak vsaj začni. Kot sem že enkrat omenila. Enkrat boš prišla samo do konca ulice, drugič pa skozi celo mesto. Bo pa svež zrak prijal vsem.

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Selčan

Po izobrazbi profesorica angleščine in pedagogike, certificirana TEFL učiteljica, v srcu pa mamica dvojajčnima dvojčkoma Filipu in Taji. Rojena sta bila kot nedonošenčka, ki sta po začetnih borbah zrastla v radovedna in zdrava enoletnika, iz mene pa sta naredila ljubečo mamo in močno osebnost. Na podlagi svojih izkušenj bi rada pomagala mamicam dvojčkov, ki se, tako kot sem se jaz, v poplavi nasvetov in informacij počutijo izgubljene.

Dodaj odgovor