Ustvarjanje z dvojčki: slikanje s prstki

Slikanje s prstki je navadno prva umetniška izkušnja vsakega otroka. Ne samo, da s to aktivnostjo otroku omogočimo raziskovanje občutka za dotik, prepoznavanje barv, ter vajo motoričnih sposobnosti, takšno ustvarjanje jih nauči tudi povezovanje vzroka in posledice, ter konec koncev spodbuja njegove ustvarjalne sposobnosti. In otroci jo naravnost obožujejo. Zakaj? Že to, da lahko napravijo nered, je velik del zabave.

Vse odkar se moja otroka plazita, sedaj že hodita, ter jesta sama, je moje življenje eno veliko pospravljanje in čiščenje. Igrače ter ostale stvari, ki so jima na dosegu roke, najdem na najbolj nenavadnih mestih, ter jih vztrajno pospravljam nazaj, kamor sodijo, pod jedilno mizo pa bi se nam parket že pol leta lepil, če ne bi vsakodnevno, tudi po trikrat na dan, sesala in brisala po tleh. Zato se mi je ideja o takšnem packanju zdela samo še ena velika packarija, ki jo bom morala počistiti za svojima otrokoma. Kako torej dovoliti otrokoma, da packata brez, da bi mama izgubila dragocene minute za še eno loščenje parketa?

Ustvarjanje z dvojčki: slikanje s prstki

Sama sem se odločila stvar poenostaviti sami sebi, in jima pripravila bolj »čisto packanje«. Vse, kar sem storila, je zelo enostavno.  V vrečko za živila (z zapiralom) sem zaprla list papirja, na katerega sem pred tem iztisnila malo tempera barve, in pustila otrokoma, da se s tem igrata. Posedla sem ju za njuno malo mizico, kar jima je omogočilo prost odstop od igre, kadar bi jima postalo dolgčas.

Taja je v »čistem packanju« uživala, list papirja je mečkala, ga obračala, celo metala po tleh, in na koncu so se barve prav lepo prelile. Filip pa je potreboval malo vzpodbude, pomagala sem mu iti s prstki preko barve, pa kljub temu njegovi prstki nikakor niso želeli skakati in drsati po po papirju, zato se je kmalu vrnil med svoje igrače, Taja pa je delo dokončala tudi zanj.

Ustvarjanje z dvojčki: slikanje s prstki

Dobro, zdaj, ko sem videla, da z dvema otrokoma lahko dejansko lepo ustvarjam, sem se odločila, da stvar naredim zanimivo tudi Filipu. Slekla sem ju do pleničk, ju posadila v njune stolčke za hranjenje, jima na mizico prilepila list papirja, na katerega sem izstisnila malo barve ter otrokoma pustila proste roke. Pri tem se pripravi, da ju bo najbolj zanimalo, kakšen okus ima barva, zato imej pri roki vlažilne robčke. Ko končata z ustvarjanjem, jima rokice, usta, ter vse ostale pobarvane dele telesa obriši z robčki, jima pripravi toplo kopel, ti pa uživaj v njunih mojstrovinah 🙂

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Katja Selčan

Po izobrazbi profesorica angleščine in pedagogike, certificirana TEFL učiteljica, v srcu pa mamica dvojajčnima dvojčkoma Filipu in Taji. Rojena sta bila kot nedonošenčka, ki sta po začetnih borbah zrastla v radovedna in zdrava enoletnika, iz mene pa sta naredila ljubečo mamo in močno osebnost. Na podlagi svojih izkušenj bi rada pomagala mamicam dvojčkov, ki se, tako kot sem se jaz, v poplavi nasvetov in informacij počutijo izgubljene.

Dodaj odgovor