Varnost otrok v prometu; kaj morajo otroci obvladati pred odhodom v šolo

Čeprav se prometno kulturo začnejo sistematično učiti v osnovni šoli, je zelo pomembno, da zaradi varnosti otrok in vseh udeležencev v prometu starši še pred odhodom v šolo otroke naučijo nekaterih osnov obnašanja in gibanja v prometu.

Varnost otrok v prometu; kaj morajo otroci obvladati pred odhodom v šolo

Normalno je, da se otroci v prometu v 90 odstotkih gibljejo v spremstvu odrasle osebe. Malokdo bo svojega otroka, mlajšega od sedmih let, pustil, da se samostojno giblje po mestu, še preden osvoji najpomembnejše lekcije o prometu. Ko se z otrokom sprehajate po kraju ali mestu, v katerem živite, imate odlično priložnost, da otroka učite o varnost in kako se v različnih situacijah obnašati. Tako se boste izognili temu, da bi bil otrok pred odhodom v šolo popolnoma nesamostojen in ne bi razumel osnovnih prometnih principov.

Zavedati se moramo, da otroški možgani še niso dovolj razviti, da bi lahko prepoznali zapletene prometne situacije. Otroški možgani so igrivi in pogosto ne slišijo zvoka približujočega se avtomobila, v igri in hitenju zato pogosto neprevidno stopijo s pločnika na cesto, zaradi svoje višine pa nimajo tako jasnega pregleda na cesto kot odrasli.

Na kratko, otroci se ne zavedajo vseh nevarnosti v prometu, ki prežijo nanje, zato je naloga staršev prav to – otrokom predstaviti te nevarnosti in jim stalno ponavljati pravila in lekcije vedenja v prometu, dokler jih otroci ne osvojijo in začnejo samoiniciativno uporabljati.

Lekcije o varnem gibanju v prometu, ki jih morajo otroci, mlajši od sedem let, osvojiti

Otroci morajo vedno držati odraslega za roko

Ena izmed najhujših nočnih mor vsakega starša je, da bi otrok nenadoma stekel ali skočil pred avto ali kakšno drugo vozilo. Rešitev za to je, da vas malček vedno drži za roko. To naj bo pravilo, ki ga je potrebno upoštevati. Ko imate otroka tako poleg sebe, boste lažje nadzorovali njegove nenadne premike in tudi  lažje se boste z njim pogovarjali in mu pojasnjevali situacije v prometu. Ko je otrok star šest let, mu včasih, ko ocenite, da je to varno, dovolite hoditi poleg vas, brez da vas drži za roko. Tako bi lahko otrok vadil neodvisnost v sprejemanju odločitev v prometu.

Varnost v prometu

Levo – desno in drugi izrazi

Učenja leve in desne strani ne začnejo vsi otroci v istem obdobju in ne osvojijo tega vsi otroci enako hitro in z lahkoto. Vendar ne obupajte, saj je to osnova za orientacijo v prostoru. Otroka učite tudi drugih prometnih izrazov – kot npr. pločnik, čemu služijo prometni znaki in semaforji, zakaj se zebra imenuje zebra, kaj je prehod za pešce in podobno. Majhne pametne glavice bodo absorbirale informacije kot spužve.

 

Vedno izberi pločnik

Učite otroke, da naj vedno izberejo najvarnejšo pot. Kaj to pomeni? Vedno, ko se znajdete na ulici, pokažite otroku, katera pot je najvarnejša. To naj bi bilo nekako takole: “Če gremo levo, ni varno, saj bi morali hoditi ob robu ceste. Zato bomo šli desno, ker je tam pločnik. Vedno hodimo po pločniku, ker ta je namenjen samo za pešče in kolesarje in tukaj smo najvarnejši.” Vedno učite otroke, naj izberejo varnejšo pot – pločnik, pa četudi je ta veliko daljša od kakšnega alternativnega, manj varnega prehoda.

Pazi na kolesarje in vedno nosi čelado

Nekateri pločniki imajo označeno stezo za kolesarje. Otroka učite, da mora hoditi po poti, ki je namenjena za pešce. Če se odločite za vožnjo s kolesom, naj vaš otrok vedno nosi zaščitno čelado. Sicer pa je to določeno tudi z zakonom.

Varnost otrok v prometu; kaj morajo otroci obvladati pred odhodom v šolo

Umakni se na stran, da ne oviraš

Če se mora otrok ustaviti, da nekaj vzame iz nahrbtnika ali vanj nekaj pospravi, ga učite, da naj se vedno umakne na stran, da ne bi motil drugih pešcev ali kolesarjev, ki hodijo ali se vozijo po pločniku, da bi se izognili trčenju.

Nikoli ne teci na cesto

Ko ste na igrišču ali v parku, otroka vedno opozorite, da ne sme hitro steči na cesto ali pločnik/stezo (po katerem vozijo kolesarji). Prav tako ga učite, da naj nikoli ne stopi na cesto med dvema parkiranima avtomobiloma, ker niti otrok ne vidi voznika, ki se eventualno približuje, niti voznik ne vidi otroka zaradi njegove višine.

Vedno, ampak res vedno pojdi čez prehod za pešce

Ko otrok želi prečkati cesto, mora vedno, ampak res vedno prečkati čez prehod za pešce. To lekcijo boste najbolje prenesli otroku z lastnim zgledom. Nikoli otroka ne vlecite za roko, da stečete čez cesto na neoznačenem delu. Čeprav to naredite le nekajkrat, boste s tem otroku dali sporočilo, da ni nič narobe včasih steči čez cesto, če je prehod za pešce daleč. To pa je nekaj, kar ne želite, da otrok sploh kdaj naredi v življenju.

Rdeče – zeleno

Otroci se začnejo že okoli drugega leta starosti učiti barv, zato bodo z lahkoto prepoznali razliko med rdečo in zeleno barvo. Ko prispete na prehod za pešce s semaforjem, naučite otroka naslednje: Ustavi se na robu pločnika, počakaj na zeleno luč in ko se zelena prižge, poglej levo in desno in šele potem pojdi čez prehod za pešce.

Ne tecimo čez prehod za pešce

Otroci pogosto tečejo čez prehod za pešce, ker se bojijo, da se bo prej prižgala rdeča luč ali pa se jim enostavno mudi. Učite jih, da naj prečkajo cesto z normalnim korakom in vedno voznike, ki so se ustavili pri rdeči luči, gledajo v oči. Ko vzpostavite kontakt z vozniki, je večja možnost za varno prečkanje ceste. Takrat nas voznik resnično vidi.

Ustavi se! Počakaj! Poglej! Poslušaj!

Ko greste z otrokom čez prehod za pešce, ki nima semaforja, je zelo pomembno, da ga naučite teh štirih glavnih pravil:

  • Ustavi se na robu pločnika (tudi, če v tistem trenutku ni avtomobilov, ki se prehodu približujejo, se mora otrok vedno ustaviti).
  • Počakaj, da se ustavijo vsi avtomobili (da bi spustili pešce čez cesto).
  • Poglej levo, desno in spet levo (in voznike, ki so se ustavili, v oči).
  • Poslušaj, če se mogoče približuje avtomobil iz stranske ulice (ki ga še ne vidiš, ga pa mord slišiš).

Pazljivost na parkirišču

Otroci, ki se igrajo na parkiriščih pred stavbami, morajo biti zelo previdni, ker vozniki zaradi njihove  majhnosti pogosto ne opazijo, kako se motovilijo okoli avtomobilov. Naučite otroka, da na parkirišču veljajo enaka pravila kot na vsaki drugi cesti.

Vlak je vedno hitrejši

Pred odhodom v šolo bi se moral otrok spoznati tudi z železniškim prehodom. Na teh prehodih se je vedno potrebno ustaviti, zelo dobro pogledati levo, desno in spet levo in šele potem, ko se trikrat prepričate, da ne prihaja vlak, lahko prečkate progo.

Varnost otrok v prometu; kaj morajo otroci obvladati pred odhodom v šolo-4

Odsevni jopiči in odsevni trakovi

Nekateri pravijo, da je treba odsevne jopiče nositi samo v slabih vremenskih razmerah (megla in dež) in ko je vidljivost voznikov ob zori in mraku otežena. Majhni otroci bi morali vedno, ko se gibljejo v bližini prometnih cest, nositi odsevne elemente, da bi jih vozniki lahko jasneje in prej opazili.

Vedno se je treba privezati

Že odkar so dojenčki, malčke v avtosedežih vežemo s pasovi. To je navada, ki jo je vsekakor potrebno sistematično in neprestano negovati. Pri tem so starši lahko dober zgled in pred začetkom vožnje se mi in vsi ostali potniki v avtu privežemo.

Klinfo

Ocena:
[Skupaj: 1 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor