Mikrosporija ali mačja bolezen

Kaj je mikrosporija?

Mikrosporija je nalezljiva glivična okužba, ki jo povzročajo dermatofiti, najpogosteje microsporum canis. Najpogosteje se pojavlja pri mačkah, redkeje pri psih, najpomembnejše pa je to, da je to pravzaprav bolezen, ki se prenaša z živali na ljudi.

Mikrosporija ali mačja bolezen
Foto:

Simptomi mikrosporije

Mikrosporoza pri živalih se kaže kot ena ali več alopecij, kar pomeni, da je na telesu živali več področij brez dlak, ki so lahko okroglih ali nepravilnih oblik. Te spremembe so lahko majhne, okoli 1 cm, lahko pa zajamejo tudi večjo telesno površino. Na tem mestu običajno lahko vidimo rdečico, luščenje kože ali kraste. Lahko dlake izpadejo ali pa postanejo tako tanke, da izpadejo že ob rahlem potegu.

Pri ljudeh, če je okuženo področje na lasišču, lasje na teh mestih izpadajo v krogih ali ovalnih površinah. Če je okužena koža, se opazijo spremembe v obliki kroga, s pordelim in dvignjenim robom, medtem ko je notranjost kroga normalne barve. Krogi so veliki približno 1 cm v premeru.

Vzroki in dejavniki tveganja za mikrosporijo

Bolezen se najpogosteje pojavlja pri otrocih, saj ti radi božajo potepuške pse in mačke, ki so lahko bolne in s stikom se glivica prenese na človeka. Ker so otroci bolj dovzetni za pojav okužbe na lasišču, zato je treba biti še posebno pozoren na ta predel kože. Če se okuži nosečnica, plod ni v nevarnosti, ker gre za lokalno glivično okužbo kože.

Kako se mikrosporija prenaša?

Prenaša se s stikom okužene živali, največkrat gre za potepuške mačke ali pse. Pri ljudeh se bolezen najpogosteje pojavi pri otrocih, na delu telesa, ki je bil v stiku z obolelo živaljo: roke, noge, obraz, vrat, lase. Te kožne spremembe lahko srbijo. Med ljudmi pa se bolezen lahko prenaša s tesnimi stiki prek bolezenskih žarišč.

 

Kako postavimo diagnozo za mikrosporijo?

Za postavitev diagnoze uporabljamo posebno woodovo svetilko, ki oddaja ultravijolično svetlobo. Če bolno žival ali človeka pregledamo v svetlobi te svetilke, opazimo značilno rumenozeleno fluoresciranje prizadetih dlak. Diagnozo potrdijo tudi z mikološkim pregledom izpuljenih dlak ali las, kožnih lusk in gojitvijo gliv na gojišču v laboratoriju.

Mikrosporija je ena od številnih bolezni, ki jih lahko živali prenesejo na ljudi. Zaradi tega je pomembno, da otrokom ne pustite igrati se z nepoznanimi živalmi, o katerih ne veste nič. Če se odločite vzeti kakšno žival domov, jo morate najprej peljati k veterinarju, da jo podrobno pregleda. Tako boste sigurni, da je žival zdrava. Še posebej je to pomembno, če imate doma otroke ali druge hišne ljubljenčke, ki bi jih lahko nova žival okužila (bolhe, gliste, različne nalezljive bolezni …).

Ocena:
[Skupaj: 17 povprečno: 4.1]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor