Bolezen mačje opraskanine – bartoneloza

Bolezen mačje opraskanine - bartoneloza

Bolezen mačje opraskanine je bakterijska okužba, do katere pride na mestu, ki ga je opraskala mačka, najpogosteje mačji mladiček. Povzroča jo bakterija bartonella henslae, ki se nahaja pod mačjimi kremplji. Ta bakterija mačkam ne povzroča nikakršnih težav. Redko lahko do bolezni mačje opraskanine pride tudi po mačjem ugrizu. Bakterija bartonella henslae je prisotna povsod po svetu, najpogosteje pa se pojavlja v jesenskih in zimskih mesecih.

Nekaj dni (3 do 10 dni) po okužbi, se na prizadetem mestu pojavi rdeč mehurček, ki ga lahko hitro zamenjamo s pikom insekta. Najpogosteje pride do okužbe na rokah ali nogah, redkeje na glavi. V naslednjih štirih tednih lahko pride do povečanih bezgavk v bližini poškodbe. Področne bezgavke lahko tudi zatečejo in postanejo občutljive in boleče na dotik. Na primer, če pride do okužbe na roki, pride do povečanja bezgavk na tej roki. Povečajo se lahko tudi za dva centimetra, postanejo občutljive in boleče ob dotiku. Ravno povečane bezgavke so glavni simptom, ki običajno zaskrbi starše, pa ti ne pomislijo na bolezen mačje opraskanine pri otroku.

To je eden od pogostejših vzrokov za pojav limfadenopatije (povečanja bezgavk). Poleg povečanih bezgavk se lahko pojavijo še povišana telesna temperatura, slabost, izguba apetita in glavobol. V nekaterih primerih se lahko pojavijo tudi izpuščaji.

Bolezen mačje opraskanine je najlažje preprečiti, če se izogibamo stikov z nepoznanimi mačkami, če pa do opraskanja vseeno pride, pa moramo rano dobro izprati z vodo in blagim milom ter razkužiti (na primer s povidon jodom).

Celjenje praske je sicer odvisno od njene globine, a se običajno zaceli v treh tednih, medtem ko lahko bezgavke ostanejo povečane tudi 2 – 4 mesece, redko tudi dlje, kar pri starših pogosto povzroči zaskrbljenost.

V večin primerov zdravljenje ni potrebno, lahko pa rano mažemo z antibiotičnim mazilom. V koliko pa so bezgavke dlje časa povečane, je potrebno zdravljenje z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik. K zdravniku je treba tudi, če se rana vname, je globoka, če se ne celi ali če se rdečina okrog rane širi.

Na bolezen mačje opraskanine je potrebno pomisliti vedno, ko opazimo povečane bezgavke. Te namreč pri starših običajno povzročijo nepotreben strah, saj največkrat ne gre za kakšno resnejšo bolezen, na katero najprej pomislijo starši ob pojavu povečanih bezgavk pri otroku. Če je bil otrok v stiku z mačko, gre najverjetneje za to nenevarno bolezen, če primerno ukrepamo ob okužbi.

mojpediatar

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.8]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor