Najslabši nasveti za novopečene starše

Mladim staršem takoj na pomoč pri vzgoji s svojimi nasveti dobronamerno priskočijo vsi – od bližnjih sorodnikov, prijateljev, znancev, do sosedov in ljudi, ki jih naključno srečamo v trgovini ali na ulici.

Najslabši nasveti za novopečene starše

Poglejmo si nekaj najslabših nasvetov iz ust zgoraj omenjenih.

Poneumljaj otroka

Ko sem bila z otrokom v trgovini, mi je starejši gospod rekel: “Ne uporabljaj tako “velikih” besed, ko se pogovarjaš z otrokom. Otroci niso tako pametni, da bi jih razumeli.” Hm, ko sem govorila svojemu 4-letnemu otroku, sem uporabila besedo “razočarana”.

Ne, ne in ne

Nekdo je nekoč rekel, da otroku nikoli ne smem reči ‘ne’, ker se tako ne bodo naučili te besede in je ne bodo neprestano ponavljali, ko bodo starejši. Ni treba sploh omenjati, da nasveta nisem upoštevala. Si predstavljate, da otrok nekaj vtika v vtičnico, vi pa mu govorite “Emm, srček, mislim, da bi moral nekaj drugega početi.” Groza, najslabši nasvet nasploh.

Imej še enega

“Moraš imeti še enega otroka, da bi temu delal družbo. To je dovolj velik razlog.” Ja, seveda, kako bi se počutil vaš otrok številka 2, ko bi mu rekli: “Seveda te imamo radi, ampak na svet si prišel predvsem za to, da bi zabaval sestro.”

Seveda, otrok je tisti, ki je utrujen …

Prvi otrok, prvih nekaj mesecev in tašča mi reče: “Malo se mora sprostiti, ostale mamice so mnogo bolj sproščene s svojimi otroki.” Oprosti, ampak samo poskušam tega malega nemočnega otroka ohraniti pri življenju, brez pomoči in brez spanja.

Obožujem tudi komentarje ljudi v trgovini: “Izgleda, da potrebuje spanec.” Eh, ne, dojenček se je ravno naspal, zdaj potrebujemo hrano …

Najslabši nasveti za novopečene starše

Naj se sam pomiri

“Ne vzemi otroka v naročje takoj, ko zajoka. Naj se najprej sam pomiri.” Bil je star en teden …

Nasvet za počitek

“Počivaj takrat, ko otrok spi.” Haha, a pomivam posodo takrat, ko otrok pomiva, kuham, ko otrok kuha, pometam, sesam in zabavam triletnika, ko sam počne enako?

Za lažje spanje

“Za lažji spanec najprej pomoči dudo v žganje.” Saj bi upoštevala nasvet, a sem preveč ponosna, da bi pri svojih letih sesala dudo …

Pozor, grizejo!

Vaš otrok grize? “Ugrizni ga nazaj pa ne bo več grizel.” Zakaj bi grizla triletnico? A nisem na svetu zato, da zaščitim svojega otroka, ne pa da mu povzročam bolečino?

Razmišljaj omejeno

Ko sem nekomu razlagala, da moj otrok niti trenutka ne zdrži pri miru, se oglasi gospa, ki je bila zraven: “najdi veliko škatlo, kot je tista od štedilnika ali hladilnika in daj otroka noter.” Ja, seveda, da otroka prestrašim do konca njegovega življenja. Ni treba povedati, da te metode nikoli nisem uporabila.

Najslabši nasveti za novopečene starše

Ste tudi sami bili deležni takih ali drugačnih “pametnih” in “dobronamernih” nasvetov?

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor