Meso s stročjim fižolom v korenčkovi omaki

Z vrta se opravila počasi selijo v kuhinjo, kjer nastajajo okusne marmelade, kompoti, sokovi, vložene solate in podobne dobrote za dolgo zimo. Nekatere gredice še skrivajo nekaj pridelkov, druge so že prazne, tretje bodo vsak čas. Vsi skupaj smo se odpravili na vrt, ob katerega sva Emi pogrnila odejo in ji dala nekaj igrač in aktivnosti, ki sem ji jih pripravila, da bi se za nekaj časa zamotila in bi midva lahko opravila vsaj malo dela. Najprej naju je opazovala, nato se je res začela igrati z naprstnimi lutkami, pri čemer ji je v največje veselje, ko ji uspe prstek vtakniti v luknjico. Družbo ji je delal tudi njen dojenček, Emil, in midva, ki sva jo vsake toliko časa ogovorila in spodbudila, da se je igrala dalje.

Čez čas se je pričakovano naveličala, zato sem razmišljala, kako jo lahko vključim v delo, da ji bo še naprej zanimivo biti na vrtu in da bom lahko delala dalje. Na kupu ob robu gredice se je nabralo že precej korenja, ki sem ga medtem ruvala iz zemlje in pazila, da sem posamezne manjše korenčke pustila tam, da še malo zrastejo. Zdaj je bilo treba korenju odstraniti večje kose prsti in zelenje. Tega seveda ni mogla opraviti hčerka, lahko pa je korenčke zlagala v vedro. Kako se ji je dobro zdelo! Potem sva to ponovili še pri stročjem fižolu –pobirala sem jih z grmičkov in najprej zlagala, kasneje, bolj s sredine gredice pa metala na tla in pazila, da niso pristali v vedru, saj jih je Ema z veseljem enega po enega zlagala vanj. Vmes jih je tudi vzela ven in zadnji hip sem se ugriznila v jezik, da nisem zavpila, naj tega ne počne. Potem pa sem pomislila, da ni nič narobe, če jih večkrat preloži ven in noter – naj se igra, jaz lahko medtem naberem še več fižola, na koncu pa bova (ali bom) vse pobrala in bomo z dobrim občutkom, da smo opravili nekaj dela, poskrbeli za dihanje svežega zraka, igranje in prvo vključevanje otroka v opravila na vrtu, odšli domov. Pa še sestavine za kosilo bom imela pri roki.

Meso s stročjim fižolom v korenčkovi omaki

Meso s stročjim fižolom v korenčkovi omaki – recept

(jesta mami in dojenček)

Sestavine:

 • 1 žlica masla
 • 2 zrezka (piščančjega ali puranjega mesa)
 • 3 srednje veliki kosi korenja
 • 2 stroka česna
 • 1 žlička moke
 • ¼ žličke paprike v prahu
 • 2 pesti stročjega fižola
 • (sol)

Priprava:

 1. Pripravimo dve posodi z vodo in ju postavimo na štedilnik.
 2. Korenje olupimo, operemo in narežemo na koščke.
 3. Stročji fižol očistimo pod tekočo vodo in odrežemo konce.
 4. Ko voda v obeh posodah zavre, v prvo stresemo narezano korenje, v drugo pa stročji fižol.
 5. V ponvi stopimo maslo in na njem na hitro, na višji temperaturi z obeh strani popražimo zrezka.
 6. Vzamemo ju ven in ju odložimo na krožnik.
 7. Medtem po potrebi dodamo še malo masla, nato pa dodamo strta stroka česna.
 8. Ko zadišita, ju posujemo z moko in papriko v prahu. Premešamo in postopno dodajamo vodo, v kateri se kuha korenje, da nastane omaka.
 9. Zrezka vrnemo v ponev, jo pokrijemo in na nižji temperaturi kuhamo približno 20 minut.
 10. V tem času bo korenje najverjetneje tudi že kuhano. S penovko ga poberemo iz vode in damo v ponev k mesu. Meso spet odstranimo, vse skupaj dobro premešamo in ukašimo s paličnim mešalnikom, v blenderju ali pa le pretlačimo z vilicami ali s tlačilko za pire.
 11. Ko se skuha tudi stročji fižol, odlijemo vodo, v kateri se je kuhal.
 12. Postrežemo meso v korenčkovi omaki, zraven pa ponudimo kuhan stročji fižol.
Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko.

Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski.

Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.
Deja D
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Deja D

Deja D

Sem najprej mamica, potem pa še ljubiteljska fotografinja ter mestna duša, ki živi na podeželju in obožuje živali. Že nekaj časa pišem blog Kuhartnica, na katerem je zadnje čase največ tem, povezanih z mojo ljubo hčerko. Sem tudi umetnica, rada sem drugačna in rada ustvarjam, zato izdelujem unikatne poročne izdelke in tako nevestam pomagam narediti njihov poročni dan res sanjski. Sem pa tudi ljubiteljska kuharica in slaščičarka. Moje recepte lahko spremljate na Oblizni prste si.

Dodaj odgovor