Polentina obarnjenka z marelicami – recept
(Jesta mami in dojenček po 12. mesecu starosti)
Kaj potrebujemo za pripravo polentine obarnjenke z marelicami:
- 6 dl mleka
- 2 dl polente
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlica masla
- 1 žlica kisle smetane
- 2 jajci
- 3 marelice (ali več)
- 2 žlici rjavega sladkorja
Postopek za polentino obarjenko z marelicami
- V posodo nalijemo mleko. Ko zavre, vanj vmešamo polento in zmanjšamo ogenj. Vmešamo sladkor in maslo.
- Pustimo, da se malo ohladi in vmešamo rumenjaka in kislo smetano, nato pa še sneg iz stepenih beljakov.
- V nepregorno posodo nasujemo rjavi sladkor. Nanj položimo koščke marelic.
- Čeznje nadevamo polentino maso in posodo zapremo s pokrovom. Damo jo v ogreto pečico. Sladica naj se peče 1 uro na 150 °C. Potem jo pečemo še 10 minut na 170 °C, da dobi lepo rjavkasto skorjico.
- Ko je pečena, po robovih zarežemo z nožem, da se loči od sten posode. Pokrijemo jo s krožnikom, na katerem jo bomo servirali in previdno, a hitro obrnemo. Po želji sladico posujemo s sladkorjem v prahu.
*Za dojenčke, ki še ne uživajo kravjega mleka, uporabimo materino ali adaptirano mleko. V tem primeru polento skuhamo v vodi in šele, ko je malo ohlajena, dodamo mleko, da se ohrani čim več koristnih snovi v njem. Mleka v tem primeru dodamo le toliko, da polenta ne postane preveč tekoča.
- Polentina obarnjenka z marelicami – recept - 14. 11. 2016
- Občutljivost proti odpornosti - 7. 4. 2016
- Namesto lizik raje ponudite jabolka! - 11. 3. 2016