Kakav – hrana za bogove

Že od nekdaj je kakav cenjen kot dragoceno živilo. Po mnenju asteškega kralja Moctezma je bi ta napitek rezerviran za bojevnike in družbeno elito, imel pa je tudi svet in svečan pomen. Švedski botanik Linne je rastlini dal ime Theobroma cacao. Theobroma pravzaprav pomeni “hrana bogov”.

Kakav - hrana za bogove

Kakav raste na drevesu, visokem povprečno 4-8 metrov in spada med zimzelene rastline družine Sterculiaceae. Kakav izvira iz tropskih krajev južne Amerike, plod pa najpogosteje uporabljajo za izdelavo kakava v prahu in čokolade.

Plod kakavovca je jajčaste oblike, dolg okoli 30 cm in težek okoli 500 g. V notranjosti ploda najdemo 20 – 60 semen.

Pulpa se uporablja za izdelavo sokov, iz semen kakavovca pa izdelujejo prah, imenovan kakav in kakavovo maslo, lahko pa se poje celoten plod. Vsako seme vsebuje do 50% maščobe, iz katere naredijo kakavovo maslo. V kakavu se nahaja tudi teobromin, sestavina, ki je po strukturi  podobna kofeinu. Teobromin ima podoben učinek kot kofein, vendar je približno 10× šibkejši. Deluje diuretično, spodbujajoče in sproščujoče. Ker razširi krvne žile, lahko znižuje krvni pritisk. Teobromin ima spodbujajoč učinek, tako kot kofein, vendar za razliko od slednjega ne vpliva na osrednji živčni sistem.

Kakav - hrana za bogove

V divji obliki je danes kakav mogoče najti samo še v vznožju Andov na višini 200-400 metrov, na območju Amazonije in v bližini reke Orinoco. Prvi Evropejec, ki se je srečal s kakavom, je bil Krištof Kolumb, ki ga je imenoval “lešnik čudežnega izgleda”. Kakav je v Evropo v obliki napitka prvič prispel leta 1519.

Zdravstvene koristi kakava

Surova kakavova zrna, kakav v kosih ali v prahu je glede na svoje prehranske lastnosti en izmed najbolj s hranili bogatih živil na svetu. Zato kakav spada med superživila.

Kakav:

  • ščiti organizem pred prostimi radikali
  • zmanjšuje stres in depresijo
  • ščiti pred boleznimi srca in ožilja
  • ščiti pred različnimi vrstami raka
  • je odličen vir železa
  • uravnava nivo krvnega sladkorja in holesterola
  • spodbuja spomin in koncentracijo
  • zmanjšuje tveganje za srčni infarkt
  • pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka

Kakav - hrana za bogove

Kakav vsebuje več kot 300 kemičnih snovi s pozitivnim učinkom na zdravje. Kakav je izredno bogat z antioksidanti, ki so odgovorni za splošno zdravje organizma. Antioksidanti ščitijo vaš organizem pred boleznimi in pred prostimi radikali, ki so glavni vzrok staranja. Kakav vsebuje največjo koncentracijo antioksidantov v primerjavi s katerimkoli drugim živilom na svetu. Ti antioksidanti vključujejo polifenole, katehine in epikatehine.

Če gledamo po teži, ima kakav več antioksidantov kot črno vino, borovnice, acai jagode, šipek in goji jagode SKUPAJ.

Kakav, zaradi svoje sestave bogate z minerali (posebno z magnezijem), pomaga v boju proti stresu. Magnezij je odgovoren za preko 300 procesov v organizmu – od prebave, do delovanja srca in možganov.

Kakav je tudi izvrsten vir železa, kroma, mangana, cinka in vitamina C. V 28 g kakava boste dobili celo 314% dnevno priporočene količine železa.

Glede na rezultate raziskav, ki so bile narejene na Avstralskem mednarodnem inštitutu za diabetes, imajo diabetiki, ki redno uživajo kakav, veliko boljši krvni tlak in manjše tveganje za srčne bolezni in infarkt.

Ta čudežna rastlina vsebuje tudi PEA (feniletilamin). Čeprav ime deluje zapleteno, to snov v resnici že poznate, saj je prav fenitetilamin kriv, da smo tako odvisni od čokolade. Na nas blagodejno deluje, ko se počutimo slabo ali tesnobno. Zaradi tega, ker tako močno deluje na naše hormonsko ravnotežje in živčne prenašalce, so feniletilaminu znanstveniki proglasili za molekulo ljubezni. To je niz spojin, ki jih vaš organizem izloči, ko ste zaljubljeni, zato ni nič čudnega, da mnogi potrebo po ljubezni zamenjajo s čokolado, katere glavna sestavina je kakav.

V kakavu se nahajata tudi serotonin in dopamin, hormona sreče. Zrno kakava je bogato z omega-6 maščobnimi kislinami, ki hranijo možgane in pomagajo delovanju celotnega organizma.

Zaradi vsega navedena uvrstite kakav na vašo vsakodnevni jedilnik. Vendar pa se ne slepite s tem, da če jeste običajno čokolado (pa naj bo še tako črna), vnesete v organizem zdravi kakav. Na žalost se kakav v procesu proizvodnje čokolade segreva in izgubi svoja hranila in zdravilne lastnosti.

Kupujte čisti, organski kakav in uživate v njegovih blagodejnostih.

Naj hrana bogov postane tudi vaša hrana!

Alternativa za vas

Vprašanja staršev

Zanima me, koliko je kakav v prahu (organski) zaželen v prehrani otrok in dojenčkov (4 in 2 leti). Ali je pravilen način vnosa s skodelico mleka in žlico medu za zajtrk?

Kakav v prahu je živilo, ki je zelo bogato z antioksidanti in snovmi, ki so za zdravje človeka ugodne in če ste imeli priložnost kupiti kakav iz organske proizvodnje, še toliko bolje. Lahko ga pripravite tako, kot želite, kot mlečni napitek ali kot namaz. Ni razloga, da kakava ne dajete svojim otrokom, še posebej, če se veseli, da bodo za zajtrk popili kakav.

Moj malček ne želi piti mleka, obožuje pa kakav (instant kakav + mleko + pol žličke medu). Prehrano ima raznoliko in v glavnem je vse, vendar v majhnih količinah, zato se mi ta kakav zdi kot dobrodošel vir kalorij in hranil. Ali lahko kakav škoduje zdravju 2,5 letnega otroka, če ga pije vsak dan?

Vsekakor je govora o kalorično bogatem napitku, ki lahko poveča tveganje za debelost. Poskusite umakniti med in zmanjšati količino instant kakava, ki ga primešate mleku.

Doc. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor