Probiotiki z antibiotikom

Vemo, da 11-40 % otrok, ki jemljejo antibiotike širokega spektra, dobijo drisko. Poleg neprijetnosti okužbe, zaradi katere je pediater predpisal antibiotik (zdaj so to običajno okužbe dihalnih organov), dobi otrok še drisko.

Probiotiki z antibiotikom

Probiotične bakterije ali probiotiki pomagajo pri driski, ki jo povzročijo antibiotiki

Seveda ta neprijeten spremljevalec antibiotične terapije doleti tudi odrasle, vendar so otroci bolj ogroženi. Pokazalo se je, da bolj ko so otroci majhni (posebno, če imajo manj kot šest let), večje možnosti imajo, da jim antibiotiki povzročijo drisko. Še posebej so ogroženi malčki, ki imajo slab imunski sistem ali če imajo kakršnokoli bolezen prebavil.

Ker je antibiotik širšega spektra, je tudi driska pogostejša in če ima otrok ponavljajoče okužbe, ki se zdravijo z antibiotikom, je možnost za nastanek driske, povzročene zaradi antibiotika, večja. Jemanje antibiotikov ali kombinacija dveh ali več antibiotičnih zdravil prav tako poveča tveganje za drisko.

Zakaj pride do driske pri jemanju antibiotikov?

Antibiotiki širokega spektra lahko povzročijo drisko na vsaj tri načine:

Antibiotik običajno poruši zelo pomembno ravnovesje mikroorganizmov, ki “živijo in delajo” v črevesju. Te dobre bakterije sodelujejo pri predelavi hrane (posebno ogljikovih hidratov) in prav tako pri oblikovanju blata in ko jih napade antibiotik, ne opravljajo svojega dela, v črevesju zato ostane višek neprebavljenih snovi in tako nastane driska.

Drugi mehanizem je nevarnejši in je neposredna posledica “ubijanja” koristnih bakterij v črevesju. To je širjenje ene neprijetne in težke bakterije (Clostridium difficile), ki ima prav rada antibiotike širokega spektra. Tej bakteriji ti antibiotiki ustrezajo, ker ji ne morejo nič, a v črevesju ustvarjajo idealne pogoje za razmnoževanje prav te nevarne bakterije, ki lahko poškoduje črevesno sluznico in pripelje do hude driske.

Tretji razlog za pojav driske je neposreden učinek antibiotika na otrokovo črevesje, pri čemer antibiotik pospešuje delo črevesja, kar lahko povzroči drisko.

Ali se z antibiotičnimi injekcijami lahko prepreči to vrsto driske?

Na žalost ne.

Na prvi pogled se zdi logično, da z izogibanjem jemanja antibiotika “skozi usta” lahko preprečimo drisko, ki jo ta povzroči, vendar pa to ni tako. Ta vrsta driske se pojavlja tudi pri uporabi antibiotika širokega spektra “preko igle” (intravenozno ali intramuskularno). Verjetnost za pojav driske je pri obeh načinih jemanja antibiotikov enaka.

Ali lahko pomagamo otroku, da premaga drisko zaradi antibiotikov?

Lahko, če otroku istočasno z antibiotiki dajete probiotike.

V zadnjih petih letih so bile narejene številne raziskave, ki so nedvoumno potrdile učinkovitost probiotikov pri preprečevanju in zdravljenju driske zaradi antibiotikov širokega spektra. Posebej učinkovite so probiotične bakterije iz rodu Lactobacillus i Bifidobacterium.

Ali lahko pride pri jemanju probiotičnih bakterij do stranskih učinkov?

Ni zdravil, ki ne bi imela stranskih učinkov, a se pri probiotikih to skoraj nikoli ne zgodi. Če se držimo priporočenih količin pri otrocih, stranskih učinkov praktično ni.

Previdnost je potrebna edino pri otrocih, ki imajo zelo resne okvare imunskega sistema ali hude bolezni prebavnega trakta. Takrat je nujno potrebno, da se posvetujete s specialistom, ki otroka obravnava in ker so ti otroci že tako pod budnim očesom zdravnika, lahko to potencialno težavo prepreči.

Alergijske reakcije na probiotike so tako redke, da lahko rečemo, da jih praktično ni.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor