Igrače na sistematskem pregledu

Igrače na sistematskem pregledu

V teh dneh je veliko govora o bolezni in zdravju. Nihče si ne želi, da bi bil bolan. No, vsaj zares ne. Včasih se kdo pretvarja, da ga kaj boli, da mu ne bi bilo treba v šolo. No, mene včasih boli glava ali tačka, da mi potem ni treba opraviti kakšnega gospodinjskega opravila. Da bi pa bil zares bolan ali poškodovan, pa si zagotovo nihče ne izbere prostovoljno. Da bi ostali zdravi, moramo redno skrbeti za higieno. Predvsem pomembno je, da si čim večkrat umijemo roke. Pa ne samo, da jih splaknemo pod vodo. Potrebno jih je namiliti in dobro zdrgniti. Paziti je potrebno tudi, da z umazanimi rokami ne segamo v usta, se ne dotikamo oči ali si vrtamo po nosu. Saj lahko tako v telo vnesemo viruse in bakterije, ki so lahko škodljivi za naše zdravje. K umivanju spada tudi ščetkanje zob. Da bi ostali zdravi, se moramo tudi zdravo prehranjevati. Zaužiti moramo veliko sadja in zelenjave in čim manj sladkarij in nezdravih prigrizkov. Tudi piti moramo veliko. Najboljše, če kar vodo, lahko pa tudi čaj ali naravne sokove. Za zdravo telo pa je pomembno tudi, da se veliko gibamo. Mi gremo radi na sprehod, včasih na kolo ali poganjalčka. Veliko tudi plešemo in telovadimo.

Včasih se nam zdi, da smo povsem zdravi, nekje globoko v nas, pa kaj ne deluje povsem pravilno. Zato moramo kdaj pa kdaj k zdravniku tudi, če se počutimo povsem dobro. Takšnemu pregledu pravimo sistematski pregled. In zdravnica Blažka je na sistematski pregled te dni vpoklicala vse igrače. Jaz sem ji vestno pomagala v vlogi medicinske sestre.

Igrače na sistematskem pregledu

Igrače so pridno čakale v čakalnici, da pridejo na vrsto. Tiste, ki so bile prvič pri zdravniku so se malo bale, a so jih druge igrače pomirile, da nič ne boli in je takšen pregled prav zabaven. Blažka je najprej preverila, kako dobro igrače vidijo. Nato jim je preverila še sluh, pregledala jim je tudi usta in grlo. Izmerila jim je pritisk. Seveda je poslušala tudi srček in pljuča. Vsakega pacienta je povprašala po morebitnih težavah in po potrebi predpisala kakšno zdravilo ali kremo. A načeloma so bile vse igrače zdrave. Le punčka je želela kremo za občutljivo kožo na obrazu, ovčka pa je malo slabše videla, zato bo morala na pregled k strokovnjaku za oči. Mogoče bo dobila čisto prava očala. Zdravnica Blažka jima je zato napisala recept in napotnico. Nekateri so sicer morali preventivno dobiti injekcijo, a sem jih jaz držala za roko in jih božala, pa nihče ni jokal, saj ni bilo prehudo. Najpogumnejši so za nagrado dobili celo štampiljko na tačko.

Danes je zdravnica Blažka pregledala vse igrače. Tako so spoznali ambulanto, zdravnico in kako poteka delo. Če bodo kdaj potrebovali zdravniško pomoč, bodo tako vedeli kaj jih tam čaka. Zdravnica Blažka pa je sedaj v pripravljenosti, če bo slučajno kdo zbolel ali se poškodoval, da mu bo lahko pomagala.

Ostanite zdravi!

Se beremo.

Škrip-škrap do takrat!

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor