Nekoč so otroci sosedom kradli češnje, danes jim kradejo wireless

V zadnjih letih se v mestih vse bolj pogosto pojavljajo razne poletne šole in delavnice za naše najmlajše, ki imajo cilj dajati znanje v veščinah, ki so nekoč bila samoumevna prosta dejavnost mnogih otrok, za katere starši niso našli dovolj časa, da bi se ukvarjali z njimi.

Zdaj imamo priložnost otroka vpisati v tečaj brejkdensa, pisanja grafitov, plezanja po čemerkoli, misleč, da bomo otrokom poleg športa ponudili še kontrolirano dozo kreativne destruktivnosti, ki jim je še kako potrebna. Logično je razmišljati, da bomo čez nekaj let imeli tudi malo šolo panka, vikend delavnico nakupovanja v trgovskih centrih ali tečaj švercanja za najmlajše.

vcasih-so-otroci-kradli-sosedu-cesnje-danes-mu-kradejo-wireless

Mobilniki in češnje

»Spomladanska šola rabutanja češenj« je zveneč naziv, ki bi pri mnogih starših vzbudil čustva in jim pomagal, da pripeljejo svojega otroka na ta simpatičen tečaj. Češnje kot da bi se v zemljo vdrle, a še tistih nekaj, kar jih rodi. otroci nimajo kdaj obrati. Mladi starši iz začetka 21. stoletja, med katere spadam tudi jaz, so zelo bolj previdni od svojih staršev, za katere so nekoč trdili, da so omahljivci.

Otroci so danes v tako neugodni situaciji, da nimajo možnosti niti kaj izmakniti, kaj šele da bi nesramno kaj ukradli. Predstavljajte si situacijo: ste na drevesu, trgate češnje in z njimi polnite usta, roke in žepe … In prav v tem trenutku vam zazvoni mobilni telefon. Kliče vas mama in vpraša:« Kje si?«. Nekoč pa je bilo:« Kje si bil?!«. Dovolj časa je bilo, da si si izmislil odgovor na tako »neumno« vprašanje na poti od češnje do doma.

vcasih-so-otroci-kradli-sosedu-cesnje-danes-mu-kradejo-wireless-1

Godrnjavi lastniki češenj

Vedno sem se spraševal, zakaj so samo godrnjači imeli na svojem dvorišču češnje. Vedno eno osamljeno češnjo, polno sladkih plodov. Zanimivo je bilo, da smo vedeli za vse češnje v našem kraju. Češnje smo vedno jedli hitro, proti koncu smo polnili žepe in majico, vse skupaj pa se je skoraj vedno zaključilo s tekom … Bežali smo pred lastnikom. Imeli smo občutek, da je ta češnja v zaporu in da jo mi, ki smo jo jedli, na nek način rešujemo. Izkušeni lastniki tega prepovedanega sadja so v času zorenja spuščali svojega psa na dvorišče, da je pridno patruljiral. Tisti manj izkušeni so ali sadili češnje blizu ograje ali pa niso vedeli, kako čuvati češnjo, pa je tako drevo bilo oskubljeno, še preden so češnje dozorele.

Včasih so otroci kradli sosedom češnje, danes kradejo wireless

Izkušnje pogumnih

Podajam vam izkušnje pogumnih iz časov, ko so češnje še bile IN.

»Spomnim se, da smo se enega poletnega večera – prijateljica, njen brat in jaz – odpravili krast češnje z dvorišča v soseščini. Nekdo je prišel, v paniki smo zlomili vejo, a smo uspeli pobegniti. Najbolj smešno je to, da sem bila tako močno prestrašena, ker sem mislila, da bo prišla policija in bo vzela odtise z drevesa ter odkrila, da smo mi kradli češnje. Nisem čakala, da bi se to zgodilo, ampak sem takoj povedala svojim staršem. Nekih večjih vragolij ni bilo, ker sem bila miren otrok, vendar sem vseeno včasih bežala okoli mize, da bi se izognila kakšnemu udarcu.«

»Bili smo otroci. V nekem obdobju je bilo veliko otrok na ulicah mojega mesta in odlično smo se zabavali. V soseščini smo imeli eno lepo češnjo, a soseda je bila in še vedno je zelo nevarna. Vedno nas je lovila, ko smo bežali s češnje, v vsej sili smo lomili veje in bežali na vse strani med kričanjem in smehom. Bolj ko smo skakali po njej, jo lomili in pretresali, toliko bolj bogata je bila naslednje leto. Vse večja in bolj bogata je bila, s fantastično velikimi in slastnimi sadeži. Nič je ni motilo … soseda je vedno bolj jezna hodila od vrat do vrat in se pritoževala našim staršem, da jim krademo češnje. Potem se je nekega dne odločila, da češnjo ogradijo z bodečo žico, ki je nismo mogli preskočiti, saj je bila postavljena zelo visoko, niti se nismo mogli splaziti pod njo, saj je bilo tveganje zaradi možnosti bežanja preveliko … ujeli bi nas. Tega leta se je češnja posušila.«

Za konec pa vam podajam eno resnično misel, na katero sem naletel med pisanjem tega besedila:

»Nekoč so otroci sosedom kradli češnje, danes jim kradejo wireless.«

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor