V čem so očetje boljši od mamic?

Nobenega dvoma ni, da se načini, s katerim mame in očetje pristopajo k starševstvu, zelo razlikujejo in da otroci to še kako prepoznajo. Kaj počnejo očetje tako očarljivega, da se jim otroci ne morejo upreti?

Včasih, še posebej ko smo izčrpani, se nam zdi, da so naše metode bolj učinkovite in da bi se morali tudi očetje enako obnašati. Vendar pa je tudi njihov vzgojni pristop, čeprav se nam včasih zdi nezrel ali neumen, pravzaprav potreben in pravilen. Stvar je samo v dveh različnih stilih starševstva, ki se dopolnjujeta. Pa poglejmo, kaj očetje delajo, kar znajo samo oni.

V čem so očetje boljši od mamic

Otrokom pustijo, da tvegajo

Predstavljate si igrišče z zeleno ograjo, ki varuje prostor z ogromno otroškimi igralami, tobogani, gugalnicami. Vaš sin ali vaša hči pa vztrajno poskuša splezati na ograjo. Veliko mam bi se spraševalo, se celo čudilo, zakaj pleza prav tam. Očetje bi jim odgovorili zelo preprosto, da otroci raziskujejo in gredo na ograjo iz preprostega razloga: zato, ker je tu, pred nosom. Naj plezajo. Enako velja za plezanje po stolih, kavčih, toboganih. Očetje bodo bolj zaupali svojim malčkom in jih pustili, da začutijo ravnotežje prej, preden jih primejo in jim pomagajo. Materam pa njihova instinktivna zaščitniška narava včasih ne dopušča, da se sprostijo. Mogoče bi se morale kdaj vprašati, ali je to, kar počne njihov otrok, res tako nevarno ali samo same tega ne morejo gledati.

Bolj zaupajo sebi kot strokovnjakom

Ženske bolj kot moški iščejo, sledijo in se držijo nasvetov strokovnjakov. Moški bo bolj zaupal sebi. Če ženska od partnerja zahteva, da naj nekaj počne po novem principu, bo njega zanimalo, kaj ni dobro v tistem načinu, s katerim on rešuje stvari. Znano je, da večina moških v prometu ne bo vprašala za smer, medtem ko ženske ne izgubljajo časa in vprašajo. Če to prevedemo v starševski jezik, potem je jasno, zakaj moški nasvetov ne iščejo pogosto. Poleg tega mame svoje sposobnosti pogosto primerjajo s sposobnostmi drugih, pogosteje kot očetje.

Vsekakor obstajajo določene situacije, ko je potreben nasvet strokovnjaka, prav tako pa morate velikokrat enostavno zaupati svojemu starševskemu instinktu.

V katerih stvareh so očetje boljši od mamic

Ignorirajo podrobnosti

Ko moški oblači otroka, se ne obremenjuje toliko s tem, kaj paše k temu delu oblačil, da bo usklajeno in kaj ne. Mogoče se sploh ne bo ubadal s tem. Očka ne bo tako pogosto opozarjal otroka, naj si umije roke, saj mora otrok itak dobiti na odpornosti. Tudi to, da je otrok malo umazan okoli ust od čokolade, očetov ne bo motilo, niti to, da gredo otroku lasje že malo v oči. Ker se očetje ne obremenjujejo s podrobnostmi, lažje plujejo v starševskih vodah.

Obnašajo se kot otroci

Afnanje z otroki gre očetom nekoliko bolje od rok kot mamicam. Pogosto se znajo zaigrati kot navdušeni otroci, pojejo v namišljeni mikrofon, izvajajo smešno hojo in proizvajajo čudne glasove, kar nasmeji otroke. Očetje niso obremenjeni s skuhanim kosilom, pranjem perila, likanjem in pripravljanjem oblačil, zato se lažje in hitreje sprostijo in igrajo z otroki.

V katerih stvareh so očetje boljši od mamic

Ne skočijo takoj, ko otrok zajoka

Če se vaš otrok na igrišču joče ali začne jokati doma med igro, boste verjetno vi prvi pohiteli pogledat, kaj se je zgodilo. Očka je pri teh stvareh mirnejši in ko se prepriča, da se ni zgodilo nič hujšega, bo otroku dal priložnost, da se umiri. Slika skrbne mame, ki na prvi jok dvigne otroka in ga tolaži, je bolj verjeten scenarij od tistega, ki vključuje očeta. Očetje svojim malčkom skušajo omogočiti, da se sami umirijo in potolažijo, kar je tudi prav.

Ne briga jih toliko za vzdrževanje rutine

Če očetje skoraj celi dan delajo in pridejo domov šele zvečer, bodo bolj fleksibilni, ko gre za vzdrževanje rutine. To je v redu. Čeprav otroci potrebujejo določeno varnost, je tudi za njih dobro, da se navadijo na spremembe in da so prilagodljivi. Prav to dimenzijo jim dajejo očetje. Poleg tega ne zganjajo hrupa, ko napoči čas za tuširanje in pranje zob. Oni bodo raje ta opravila obrnili na šalo, kot pa da bi strogo vztrajali, da je zdaj čas za kopanje. Mame pogosteje jemljejo stvari resno in dosledno.

v-cem-so-ocetje-boljsi-od-mamic-1

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor