Tvoj še ne hodi? Saj bo star leto in pol! Cccc …

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.

Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Tvoj še ne hodi? Saj bo star leto in pol! Cccc ...

Dandanes se mlade mamice družijo na različnih portalih in družbenih omrežjih. Na internetu si kažejo fotografije izmenjujejo izkušnje, ampak tudi tekmujejo!

“Tvoj še ne hodi? Saj bo star leto in pol! Ccccc…”
“Pri dveh letih noče povedati enostaven stavek? Mi poznamo že 10 pesmi.”

Podobne dirke potekajo povsod, kjer se zbere več žensk z otroci enake starosti. Bolj kot v parku, to danes živi – na internetu! Na omrežju niste nikoli sami. S pametnim telefonom ste lahko kadarkoli na spletu. Na sprehodu, med kuhanjem ali med dojenjem. Internet pomeni konec izolacije, zaradi katere so se mame na porodniškem dopustu pozabile normalno pogovarjati in se začele izražati v slogu “Tata ham-ham” in podobno.

Pojavila se je težava? Vse, kar morate storiti, je, da se zaupate v FB skupini in nasveti ter mnenja bodo takoj deževali. In četudi je njihova kakovost včasih vprašljiva, je to vsaj oblika podpore. Internetna komunikacija res nadomesti ‘tračkanje’ v parku. Ima svoje prednosti – najdeš mamice z otroci približno iste starosti, podobnih mnenj in z njimi poklepetaš, ko ti paše, dobiš kakšen odličen nasvet ali priporočilo za storitev ali izdelek. To je lahko v resničnem življenju težava. Vendar za razliko od tistega srečanja v parku ni praktične pomoči – “popazi mi na minutko Ajdo, jaz bom skočila s Nejcem na WC” itd. itd.

Izključeno je tudi prijateljstvo otrok z otroki internetnih prijateljev, kar je škoda. Fenomen »digitalnih mamic« je dobro pokazala lanska študija Social Mom Report mednarodnega portala Baby Center, ki je anketirala okoli 2000 mladih mamic in nosečnic. Predstavnice te kategorije so mamice stare od 18 do 34 let, imajo največ osemletnega otroka in osem ur (!) na dan aktivno preživijo na družbenih omrežjih.
Delijo fotografije (dosti intimne), zaupajo javnosti različne pripetljaje otrok – in svoje »uspehe« primerjajo z drugimi. Kot priznavajo številni udeleženci raziskave, tekmovalnost prevladuje v njihovem življenju: primerjajo otrokovo prvo besedo, znamko vozička, prve korake, koliko tega že znajo, ali že sedi, ali že stoji, ali drži igračo v rokah že pri enem mesecu itd. Glavna stvar je, obstat pred drugimi, ne da te imajo za slabega starša! Poglejte, kako dober starš sem!

Kaj ženske tako potiska k primerjanju?
Večini je to precej neprijetno, vendar še naprej aktivno in pogosto sodelujejo v razpravah. Čeprav se jih večina zaveda, kako nesmiselne so te dirke, se še naprej trudijo – na primer zato, ker po porodu niso shujšale tako hitro kot druge ali ker ne uspejo dojiti.

Ali je deljenje vseh teh trenutkov na internetu boljše od resničnega, družinskega deljenja, kjer gre le za lepe, predvsem intimne skupne izkušnje? Ne, nikoli.

»Čeprav se mi zdi, da je to samo neumno pisanje mnenja, me vedno spravi ob živce, ko me kakšna pametna gospa v komentarjih opomni, da so nedojeni otroci bolj alergični in oh, čustveni razvoj bla bla … kot da me že to ne skrbi dovolj,«

Torej si z vsem tem objavljanjem dodatno povzročamo bolečino, katero že tako čutimo, ker ne vemo to in ono, nismo si sigurni z tem in onem … Skratka, naše življenje je usmerjeno samo še v uspešnost in najbolj s takojšnjo uspešnostjo. Razmišljam, če se je pozabilo na to najpomembnejšo stvar? In to je, da človek mora delati napake, mora večkrat nekaj pokvariti, da pridobi izkušnjo in to v nadaljevanju naredi boljše in tako zadovolji sam sebe in s tem mu raste zdrava samozavest. Ali tudi otrok potem mora znati vse takoj in z prve in če ga bo strah narediti napako se bo vedno zanašal na druge, da mu svetujejo kako to narediti? Tako se zdrava samozavest pri otrocih ne gradi.

»Tekmuješ v šoli, tekmuješ v službi, tekmuješ na avtocesti, tekmuješ na dopustu na plaži, tekmuješ povsod« Takšen je danes svet.

Tabele in standardi nas spremljajo vse življenje. Najbolj priljubljene razvedrilne oddaje na TV? Spet tekmovanja. Biti najboljši je edini način za pridobitev nagrad in priznanj. In če želiš biti najboljši, mora biti nekdo drug outsider.

Druga plat digitalnega starševstva je tudi ta, da se mamice, ki imajo potrebo po tem, da so najboljše, tu zlahka spotaknejo, saj se srečajo z večjim številom tekmic. Toda glavni problem je njihova osebnost, ne digitalna komunikacija. Mamice tudi hitro najdejo pomiritev in podporo na spletu. Vse lepo in prav, dokler se to na slab način ne dotika otroka in njegovih pravic. Vse lepo in prav dokler ne govorimo o zanemarjenju in spregledanju otroka.

Ponuja se vprašanje: Ali mama, ki je odvisna od družbenega življenja na družbenih omrežjih po več ur na dan (okoli 8ur) in išče odgovore za osnovne stvari in osnove težave sploh ve, kakšne so pravice njenega otroka? Kaj pomeni zanemarjen in spregledan otrok? Kaj so potrebe otroka? Kakšne so vrednote v odnosih in intimi? Ponuja se vprašanje, zakaj to določeni počnejo? Zakaj uporabljajo svojega otroka k tako ne zdravemu tekmovanju? Kakšen vpliv to ima na druge mamice in zakaj določene tako podre, če je njihov otrok počasnejši ali kako drugače razvit? Zakaj nas privlači celi dan nekaj komentirati, objavljati in prehitevati se, kdo je boljši? Kje je v vsem tem naš otrok?

Latest posts by Denisa Lavrenčič (see all)
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Denisa Lavrenčič

Akreditiran inštruktor lokomotornega, socialnega in mentalnega razvoja za dojenčke in predšolske otroke, akreditiran reševalec iz vode in akreditiran vaditelj otroškega plavanja in terapevt v vodnem okolju.

Dodaj odgovor