Materinstvo v številkah

Materinstvo v številkah

Piše mag. Ana Bešter Bertoncelj

Saj veste, kako je, ko se že tretjič v enem dnevu usedete na školjko, ki je polulana, ker imate doma dva mala fantka. Saj veste, kako je, ko že 76-krat v enem dnevu rečete »ne« in 48-krat »počakaj«.

Vam je znano tudi, da vsaj 3-krat na noč vstanete, ker ima otrok zamašen nos? Ste tudi vi med tistimi, ki vsaj 105-krat na dan poberejo hlače, nogavice, majice in ostalo perilo? Ste danes že 6-krat pospravili kruh nazaj v hladilnik in se je še nekdo javil, da je lačen? Ste že vsaj 4-krat odpeli in zapeli varnostni pas na otroškem sedežu? Ste že vsaj 5-krat pobrali blazinico za stol in vsaj tolikokrat ponovno povedali, da če pade na tla, da se jo pobere?

Kaj pa grah pod mizo? Kolikokrat ste ga že pobrali danes, ker je del večerje? Da se umije zobe po zajtrku in večerji ste tudi najbrž že 8-krat povedali, pa še nikjer nikogar. Kolikokrat pa ste obrisali nos, ker je zunaj mraz, otrok pa ne bi imel zapete bunde?

Ja, vse to je materinstvo v številkah. In če bi zraven prištela še vseh 1000 neprespanih ur in vseh nešteto ur slabosti med nosečnostjo, bi me tisti, ki še nimajo otrok prav lahko vprašali, kdo pri zdravi pameti bi to počel prostovoljno.  Ampak ni vse v številkah. Kaj pa takrat, ko prideš v vrtec in slišiš: »Mamiiiii!«, potem pa priteče in ti skoči v naročje 20 kilogramov veselja? Ali pa takrat, ko te tisti, ki še nima 100 centimetrov v višino, pogleda z najbolj okroglimi in svetlečimi očmi in ti reče: »Rad te imam mami!« Ali pa, ko te otrok stisne, ko da bi imel že 100 kilogramov.

Še posebej lepo je pri srcu, ko otrok vriska in se smeji v vsej svoji otroškosti in kriči, kot da bi hkrati igralo 5 trobentačev. Veliko številk bi še lahko napisala in veliko primerov bi še lahko dala, ampak številke govorijo eno, sama izkušnja pa drugo.

Ni lepšega na svetu, kot biti mama in ni težjega na svetu, kot biti mama. V tem odnosu se zrcali vse in vanj so vtkani vsi odtenki življenja, vsa čustva, vsi občutki in v odnosu se skrivajo mnoge preizkušnje. Veselje, sreča, radost, pa tudi žalost, jeza in strah. Kljub temu, da 100-krat naredimo eno in isto stvar, smo jo za otroka pripravljeni narediti še 100-krat in 100-krat in če je treba še 100-krat.

Otroci nas učijo potrpežljivosti, čakanja, vztrajnosti, sočutja, poguma in nas postavljajo pred izzive, na katere preden so prišli v naša življenja, še pomislili nismo. Nobena služba ne zahteva toliko ur delanja, sodelovanja in na trenutke tudi žrtvovanja. Noben drug odnos ni tako zelo čuteč, poln in intenziven in noben drug odnos ni tako brezpogojen, kot je ta. Če bi morala izmeriti materino ljubezen, bi lahko rekla, da je velika kot Mount Everest, globoka kot Marianski jarek, široka kot Grand Canyon, vendar bi lagala, kajti mamina ljubezen je neizmerljiva.

Kolumna je bila objavljena že v reviji Lady.

Ana Bešter Bertoncelj

Ana Bešter Bertoncelj

Sem magistra sociologije, ki sem že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem«, raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih sem nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa sem se dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist).

Ker me še posebej zanimajo partnerski odnosi, sem tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 delam v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodim predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posvečam vzgoji in delu z mamicami.

Sem avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjigice Torta velikanka. Že več let sem kolumnistka v reviji Lady.

Najdete me na FB strani Ljubeča mama.
Ana Bešter Bertoncelj
Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor