Znaki, da ste razvadili otroka

Od prvega do tretjega leta starosti je obdobje hitrega razvoja možganov, učenja novih veščin in spopadanja s čustvi. Zaradi tega otrok v tem obdobju potrebuje veliko ljubezni, sočutja in razumevanja. To tudi ni čas, v katerem bi otroka razvajali, ampak mu moramo z doslednim upoštevanjem pravil in vsakodnevne rutine omogočiti njegova pričakovanja. V nasprotnem bo vzgoja otroka kot vožnja po velemestu brez semaforjev in prometnih znakov – negotova.

znaki-da-ste-razvadili-otroka-2

»Razvajena cmera« je besedna zveza, ki je skozi čas spremenila pomen. Nekdaj so psihologi svetovali staršem, da naj ne ljubkujejo in objemajo otrok in naj jih nikoli ne držijo v naročju, da jih ne bi razvadili. Danes vemo, da so odgovarjanje na otrokove zahteve, razumevanje in toplina ključnega pomena v razvoju. Ni omejitev za ljubezen, ljubkovanje in objeme. V celo sliko je treba vključiti pametno vzgojo in tisto, kar psihologi imenujejo struktura.

Znaki, da otroku primanjkuje strukture

Otrok je tesnoben in izredno čustven

Življenje brez pravil za otroka pomeni kaos. Čeprav so ti znaki lahko zelo odvisni od značaja otroka, so lahko to signali, da mu primanjkuje pričakovanj in doslednosti. Če otroci namesto staršev kontrolirajo situacijo, postanejo nervozni in vsiljivi.

Ste nemočni ali besni

Vsak od staršev se včasih tako počuti. Če pa se tako počutite vsak dan zaradi muh svojega otroka, če ste utrujeni od njegovih nerazumljivih zahtev, brez katerih noče početi stvari, ki jih njegovi sovrstniki počnejo brez težav, potem je čas za boljšo strukturo.

Neurejeno spanje

Spalne navade so kot barometer, ki vam kaže, kaj se je dogajalo preko dneva. Če se otrok pogosto zbuja, pozno zaspi in spi preko dneva, je lahko čas, da razmislite o zaostrovanju rutine in hišnega reda tako ponoči kot podnevi.

Ne morete prenesti, da je vaš otrok razburjen

Včasih nas bo bolelo srce, ko bomo svojega otroka videli razočaranega, žalostnega in zaskrbljenega. Včasih si bomo želeli z vsem svojim bitjem otroku pomagali, ne glede na to, za kaj gre. Vendar se morajo otroci naučiti soočati tudi z manj prijetnimi čustvi. Če ste postavili mejo, vaš otrok pa je na to reagiral z izbruhom negativnih čustev, boste to prenesli?

znaki-da-ste-razvadili-otroka

Kaj lahko naredite?

Spremenite način razmišljanja

Ali menite, da s kupovanjem igrač in z  nagradami pri otroku vzdržujete sprejemljivo vedenje? To je sicer zabavno, vendar za razvoj otrokove samozavesti in socialnih spretnosti s tem ne naredite nič. Draga igrača je mogoče zabavna nekaj časa, a je zlaganje sestavljanke z mamico ali očkom na tleh, branje knjig in risanje  vredno veliko več. Ponudite jim te aktivnosti in otrok vam bodo sledil.

Empatija

Medtem ko poskušate uvesti red v otrokov razvoj, ne pozabite tega pomembnega koraka. Tudi takrat, ko otrok nemočno joče zato, ker mu nočete kupiti priljubljeno igračko ali ga želite odpeljati od svojih prijateljev, s katerimi se je igral, upoštevajte otrokove občutke. “Vem, da je težko zdaj iti, saj si se super zabaval.”Otrok bo začutil, da ste čustveno povezani z njim, da ga razumete, zato bo lažje sprejel nastalo situacijo.

Bodite jasni, predstavite otroku realnost

Otroku jasno povejte, da danes ni dan za kupovanje, ampak dan za oglede. Ne pojasnjujte, ne razpravljajte in ne pogajajte se. Če si otrok zaželi, da bi mu kupili neko stvar, mu lahko predlagate, da jo boste dali na seznam stvari, ki se jih bo kupilo, ko bo prišel čas nakupovanja. Če istočasno sočustvujete z otrokom in postavljate pravila, dobesedno preurejate otrokove možgane in mu pomagate povezovati center za čustva s centrom za razumno presojo. Tako ustvarjate odlične temelje za samokontrolo, ko bo otrok odrasel.

znaki-da-ste-razvadili-otroka-1

Ne obljubljate, česar ne boste mogli izpolniti

To bo samo izzvalo kaos v otrokovi glavi. Če ste otroku zagrozili, da boste zapustili igrišče, če še kakšnega otroka povleče za lase, morate to grožnjo izpolniti. Preden otroku postavite pogoj, se morate vprašati, če ga lahko izpolnite.

Pogovarjajte se prej in potem

Bodite že vnaprej pripravljeni, da boste lahko ustrezno reagirali na otrokove zahteve. Preden greste v trgovino, mu pojasnite, zakaj greste tja. Če je otrok nesrečen zaradi postavljenih pravil, se z njegovim razočaranjem ukvarjajte, ko boste prišli domov. Bolj ko se o tem, kar se mu dogaja, pogovarjate, bolj bo otrok razumel svoje občutke, postavljena pravila in strukturo.

Ocena:
[Skupaj: 31 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor