Večni rivalki: tašča in snaha

Zakaj se tašča in snaha ne marata, je vprašanje, ki je enakovredno tistemu o kokoši in jajcu. Ta pojav obstaja v vseh kulturah že od nekdaj, njen vzrok pa je veliko preprostejši, kot si mislimo.

vecni-rivalki-tasca-in-snaha

Medtem ko stari ljudski pregovor, ki pravi “ko izbiraš ženo, poglej kakšna je njena mati”svetuje moškim,  za ženske ni opozorila. Izbrale so svojega moškega in samo upajo lahko, da ne bodo imele težav z njegovo družino, še posebno z njegovo mamo. Ker, staršev ne moreš izbirati, ne svojih, ne tujih.

Ne glede na to ali tašča spada med tiste klasične staromodne žene ali med tiste emancipirane, so težave in nestrpnost, ki se pojavljajo v odnosu tašča-snaha univerzalni in značilni za skoraj vsako območje in časovno obdobje.

Tolikokrat viden scenarij

Najprej se porodi logičen zaključek, da je ključ problema tega odnosa skrb in ljubezen za istega moškega – s tem, da ga vsaka ljubi na svoj način. Vendar, kako lahko preveč ljubezni  privede do odprte nenaklonjenosti, ki se pogosto razvije v pravi konflikt?

Prva stvar, kjer si bosta tašča in snaha nasprotovali, je organizacija življenja in vodenje gospodinjstva. Ne glede na to, kako dobro to počnete, ni dobro, ker ni to tako, kot je to počela ona in kakor je naučila svojega sina. Da ne omenjam kukanja v lonce in številnih nasvetov o kuhanju. Če se vidite v redkih priložnostih, se to še da prenašati. Če pa živite v skupnem gospodinjstvu, pa to lahko postane pravo mučenje.

Tašča se začne vsiljevati že na samem začetku zakonske zveze. Ti konflikti lahko postanejo še hujši s prihodom dojenčka, ko se pri snahi prebudi materinski čut in nasprotuje tudi taščinemu vmešavanju v vzgojo. Največji konflikt nastaja pri načinu vzgoje otrok – starinskemu, ki ga zagovarja tašča in sodobnemu, h kateremu teži mama“, pravi Ljiljana Filipović, psihologinja in družinska terapevtka.

Poleg tega se pogosto počutite kot vsiljivec in tujec – bravo, to ji je bil tudi cilj. S svojim prihodom ste skrhali harmonične odnose, ki so pred tem vladali. Pogosto je tudi kaljenje zasebnosti in intime: kliče vas v vsakem času dneva in noči, pogosto pride nenajavljena, poskuša prodreti v vaše odnose in zaslediti nesoglasja.

Tisto, kar nas meče iz ritma in je vsekakor najmanj prijetno v tem kompliciranem odnosu je neprestano prigovarjanje in kritiziranje, valjenje krivde in izzivanje, da se “razpočite”, da bi ona, vestna in izmučena mama, ponovno izpadla kot žrtev.

vecni-rivalki-tasca-in-snaha1

Nasveti za snahe

 • Spoštujte taščina leta.
 • Ponudite ji pomoč: pri nakupovanju, pospravljanju, pri pripravi zabave …
 • Ne reagirajte na ugovore in kritike.
 • Pogosto jo pokličite in vprašajte kako je. Povabite jo na kosilo ali kavo brez prisotnosti moža.
 • Vprašajte jo za nasvet ali neko pomoč, tudi če vam ni potrebna: naj se počuti cenjeno in koristno.

Saj je vendar rodila moškega, ki ga ljubite.

Zakaj se to dogaja?

Podlaga tega konflikta je rivalstvo. Nekatere dominantne matere v snahah vidijo rivalke, ki jim odvzemajo njihovega otroka in one ne morejo več odločati. Rivalstvo je lahko v klasičnem ženskem smislu (ženska ljubosumna na žensko), ker obstajajo matere, ki so na neki način zaljubljene v svoje sinove, ni pa to reden pojav“, pravi Ljiljana. Dejavnika, ki ju tudi moramo upoštevati, sta starost in višek prostega časa. Misleč, da pomagajo sinu in njegovi družini, so lahko tašče pogosto vsiljive, ker se ne želijo počutiti stare in nekoristne. V tem primeru jo “zaposlite” z nekaj drobnimi obveznostmi in nalogami, da bi se počutila cenjeno in koristno.

Vendar je bistvo tega problema zelo enostavno: ena hiša ne more imeti dveh gospodaric.

V primeru, da živite ločeno, je ta odnos lahko “držati pod nadzorom”. Enostavno ji s toplim, na pol šaljivim tonom recite, da je vsaka od vaju gospodarica v svoji hiši in da je zavoljo dobrih odnosov treba spoštovati, da pri vsaki veljajo svoja “pravila”.

Vi spoštujete njeno tradicionalno izdelavo torte za praznike, nje pa ne moti vaš cheese-cake in ostali nespečeni kolači in pika.

Če pa živite skupaj s taščo, bo to šlo malce težje. Za začetek si razdelite naloge, vendar tako, da vsaka spoštuje način, kako tista druga nekaj počne. Obvezno imejte čas zase, namenjen druženju s prijateljicami (izven stanovanja), obisk gledališča ali kozmetičnih salonov. Občasno povabite tudi taščo s seboj, da se ne bi počutila odrinjeno ali da bežite od nje.

Bistvo je v tem, da čimmanj prostega časa preživite doma, skupaj s taščo, ker se s tem napetost samo kopiči.

vecni-rivalki-tasca-in-snaha-2

Nasveti za tašče

 • Ne vmešavajte se v vzgojo otrok vašega sina in snahe.
 • Spoštujte pravila, ki so jih postavili.
 • Ne kritizirajte načina, kako vodijo gospodinjstvo in organizirajo svoje življenje. Če bodo rabili pomoč in nasvet, bodo vprašali.
 • Spoštujte njihovo zasebnost in intimo. Tudi vi si ne bi želeli, da nekdo pride brez najave ali brska po omarah in loncih.
 • Ne vztrajajte na pogostejših obiskih in se ne pritožujte, da vas sin zapostavlja. On ima zdaj svojo družino.
 • Tudi vaša snaha je otrok od nekoga. Vi pa boste vedno bili mati svojemu sinu.

Kje pa je tukaj moški?

Ženske, ki imajo težave s taščo, imajo v resnici težave z možem:  njihov odnos na samem začetku ni dobro postavljen, komunikacija ni odprta in zelo verjetno ni dovolj spoštovanja in upoštevanja. Še več, če se začnejo problemi s taščo, se mnoge neveste počutijo zmanipulirane, ker na začetku skupnega življenja ni bilo niti namiga o takšni situaciji.

Najbolj bistveno je, da mož, oziroma sin uravnoteži ta odnos. On mora postaviti meje svoji materi, ji ne dovoliti, da se vmešava in si izboriti popolno svobodo življenja, ” trdi Ljiljana.

Čeprav mora moški postaviti meje, ne bodite do njega preveč strogi, če mu to ne gre najbolje. Verjetno se je v tej situaciji znašel prvič. Pogovorite se z njim kot prijatelj. Povejte mu, da razumete položaj njegove matere, kot tudi to, da se zavedate, da mu ni lahko balansirati med dvema ženskama, ki jih ima najbolj rad in da mu boste pomagali. Ne obnašajte se kot razvajena deklica, ne kričite in grozite, da se boste vrnili k svojim staršem. Obnašajte se kot zrela oseba, ki je sposobna skrbeti za svojo družino in gospodinjstvo.

Nasveti za sina/moža

 • Pogovarjajte se z vsako posebej o nestrpnosti, brez očitanja. Obema dajte vedeti, da ju imate radi, vendar na različne načine.
 • Prosite ženo, da vzame v poštev materino starost in naj razume, da je takšno obnašanje normalno. Naj se počuti odgovorno in zrelo.
 • Če živite skupaj, glejte, da se to čim prej spremeni. Niti eno krdelo nima dveh levinj, niti hiša dveh gospodaric.
 • Bodite enako nežni in odgovorni do obeh. Ne puščajte prostora za ljubosumje.
 • Ne pozabite, da vas vsaka od njiju ima rada na različen način. Včasih podoben, a v bistvu različen. In da ste vi, poleg sina in moža, tudi moški, ki ga je treba spoštovati in čigar beseda ima svojo težo.

Kdaj je stanje zaskrbljujoče?

“Ko se konflikti vztrajno ponavljajo in ko vidijo, da jih sami ne morejo razrešiti, napetost pa se poveča do te stopnje, da drug drugega ne morejo več prenašati, je treba poiskati pomoč. Pomoč je treba poiskati takoj. Ko so trdno odločeni in motivirani in še imajo čustva (kar je najpomembneje), je odstotek uspešnosti visok. Pari se naučijo, kako bolje komunicirati, kako postati sodelavci in kako nadzirati čustva. Naučijo se konstruktivno pogovarjati,” poudarja Ljiljana Filipović.

Pričevanja

Ključ za dober odnos s taščo je, da se čimmanj vidita in da ne reagirate na manjše provokacije. Vedno bodite mirni in dostojanstveni, ker je vaša šibkost pokazatelj, da vas je premagala. (Gordana, 31)

Bila sam grda do svoje tašče. Kričala sem in bila histerična, se neprestano pritoževala nad njenim sinom, ona pa je ves čas bila diplomatska in me imela rada na svoj distanciran način. Zdaj, ko je ni, mi zelo manjka. (Tanja, 54)

Vse obrnem na šalo: ko pride k nam in vidi nered v stanovanju, jaz samo rečem “kaj pa čem, ko sem lena” . Ona se nasmeji in potem skupaj začnemo pospravljati. (Nataša, 40)

Sonja Martić

Ocena:
[Skupaj: 5 povprečno: 4]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor