Očetovo pismo hčeri o njeni notranji lepoti

Dr. Kelly Flanagan, oče štiriletne deklice, piše svoji hčerki pisma, ki jih ji namerava nekega dne prebrati, ko bo prišel čas za to, vendar pa ne piše samo njej, ampak vsem ženskam, ki bi želele slišati besede enega očeta. Dr. Flanagan opozarja, da nihče ne bi smel in ne more definirati resnične ženske lepote, bodo pa to mnogi poskušali storiti.

Očetovo pismo hčeri o njeni notranji lepoti

Zaveda se prave in naravne lepote vsake ženske in ne želi, da bi njegova hčerka nekega dne z ličili zamaskirala svoj obraz in spremenila svoj videz, ker so ji drugi rekli, da je to nujno. Zato marljivo dela na tem, da ne bo podlegla tipični predstavi o ženski, ki jo mediji ponujajo in, čeprav smatra, da je pred njim veliko delo, verjame, da bo uspel.

Tukaj je njegovo pismo:

Draga mala moja,

medtem ko to pišem, sedim v enem oddelku v trgovskem centru, kjer prodajajo ličila. Pred kratkim mi je prijatelj poslal sporočilo, ko je bil na podobnem mestu. Napisal mi je, da se počuti, kot da se nahaja na enem najbolj surovih mest na svetu. Poskušal sem razumeti, zakaj se je tako počutil. In zdaj, ko sedim tukaj, se pričenjam strinjati z njim. Besede imajo moč in vidim, da so besede, ki so zapisane na policah z ličili, zelo močne. Besede in fraze kot:

privoščljivo veličastno,
brezgrešno,
brezhibni zaključek,
sijajna moč,
tekoča moč,
Izberite naravno,
trenutno vrača udarec,
se upira letom,
skoraj razgaljena in
naravna lepota.

Ko postaneš starš deklici, dojameš, da je ona tako močna, kot so močni vsi okoli nje – je sila, na katero je treba računati, ognjevita duša z enakimi željami in strastmi, kot jih imajo tudi drugi. Vendar pa, medtem ko sedim v prodajalni, kjer prodajajo ličila, dojemam, da jo večina ljudi ne bo videla take. Videli jo bodo kot lep obraz in telo za uživanje. In rekli ji bodo, da mora izgledati na določen način, da bi bila vredna in ugledna.

Ampak besede imajo moč in morda, samo morda se lahko besede očeta kosajo z besedami sveta. Morda lahko očetove besede pomagajo, da zaušnico institucionaliziranega sramu spremeni v stabilen občutek lastne vrednosti in lepote.
Očetove besede niso drugačne besede, imajo pa zelo drugačen pomen:

  • Sijajna moč. Naj tvoja moč ne bo v nohtih, ampak v srcu. Razumi, kdo si, potem pa se boš lahko uspešno prebijala skozi življenje.
  • Izberi svoje sanje. Vendar naj te sanje ne pridejo s police. Poišči tiho mesto v sebi in tam posadi prave sanje. Odkrij kaj želiš v tem svetu in ko izbereš – nadaljuj s tem, s poštenostjo in z upanjem.
  • Razgaljena. Svet želi, da se razgališ. Vendar pa ti sleci samo rokavice. Povej, kaj ti leži na duši. Bodi ranljiva. Tvegaj. Imej rada vse, ki tudi sami komaj vedo, kaj je ljubezen. Počni to razgaljeno. Odprto. Vdano.
  • Brezgrešno. Vedno se zavedaj ene stvari – brezgrešnost ne obstaja. To je iluzija, ki so jo ustvarili ljudje, zainteresirani za tvojo denarnico. Če se odločiš iskati popolnost, boš to lahko našla v naklonjenosti – do sebe in do vseh okoli tebe.
  • Se upira letom. Tvoja kože se bo nagubala, mladost bo izginila, vendar pa bo tvoja duša ostala večno mlada. Vedno bo vedela, kako se igrati, kako uživati in kako noreti v tem življenju, v katerem imamo eno samo priložnost. Upri se staranju svojega duha.
  • Brezhibni zaključek. Konec nima nobene zveze s tem, kako danes izgledamo, ampak ima zvezo s tem, kakšno je naše življenje. Naj bodo zato leta življenja priprava za dan, ko bo nastopil konec. Staraj se graciozno, rasti modro in naj tvoja ljubezen postane tako velika, da lahko z njo objameš vse ljudi. Naj bo tvoj brezhibni zaključek miren objem konca in pot v neznano, tvoje življenje pa dar vsakemu, ki si mu v srcu.

Mala moja, ti imaš rada vse, kar je roza in nabrano in prepričan sem, da boš nekega dne tudi sama spoznala, če so ličila res pomembna. TE pa prosim, da ti ena stvar postane pomembna – zadnja beseda, ki jo izgovoriš pred spanjem, ko te vprašam, kje si najlepša. Beseda, ki je tako svetla, da je noben korektor ne bi mogel skriti.

Kje si najlepša?
Znotraj.

Iz mojega srca tvojemu,
tati.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor