Tudi moški “gnezdimo”

Simptomi nosečnosti pri moških

Čas se za nove izobraževalne minutke. Ugotovil sem, od kod se prikradejo simptomi nosečnosti pri moških. Za to so odgovorne ženske, a pojdimo lepo po vrsti.

Znanstveniki so ugotovili, da se možgani moškega spreminjajo z napredovanjem nosečnosti pri partnerki. Ali to pomeni, da takrat postajamo pametnejši? Žal ne. Na Harvardu so ugotovili, da v tem času pri moških prihaja do dveh pomembnih hormonskih sprememb. Žal se zniža raven testosterona, zviša pa se raven prolaktina, ki pri ženskah spodbuja nastajanje mleka. Pa pri moških? Mleko se ne bo pojavilo, se pa zmanjša spolna želja.

Tudi moški "gnezdimo"

Sindrom namišljene nosečnosti pri očetih

In še najpomembnejše odkritje (vsaj zame). Ženske menda v nosečnosti oddajajo feromone skozi kožo in žleze znojnice. Zaplet nastane, ker moški te zadevščine nekako vežemo nase in to nas nezavedno pripravlja na očetovsko vedenje. Vse to vpliva tudi na sindrom “namišljene nosečnosti”, ki ga raziskovalci opažajo pri bodočih očetih po vsem svetu. Nosečnice tako na nas prenašajo svojo nosečnost, ki lahko povzroči, da se številke na tehtnici tudi pri nas višajo, in pa da začnemo “gnezdit” (postanemo obsedeni s pleskanjem otroške sobe, z izdelovanjem otroškega pohištva itd.).
Znanstveniki so tudi dognali, da se največja hormonska sprememba pri moških zgodi v dneh pred porodom. Takrat se namreč raven prolaktina dvigne za okoli 20 odstotkov, raven testosterona pa upade za okoli 33 odstotkov. Zaradi teh sprememb očetje tudi bolje slišijo otroški jok in se nanj bolj čustveno odzovejo, kot neočetje. Raven hormonov se začne spreminjati, ko otrok dopolni šest tednov in se povrne v normalno stanje do takrat, ko otrok shodi. Torej je od mojega sina odvisno, kdaj bom spet pravi moški.

Torej, ženske imajo vpliv na moške možgane. Kaj pa moški? Lahko vplivamo na nosečnico, ne da bi sploh kaj naredili?

Tudi očetje krepijo materinske možgane

Dokaj občutljiva tema, zato moram biti pozoren pri izbiri besed. A da bo zadeva jasna, upam, da ste najprej prebrali zapis o moških možganih, da zdaj lahko nadaljujemo na višjo raven. Vprašanje je torej bilo, ali moški lahko vplivamo na ženske možgane v času nosečnosti. Odgovor se na veselje vseh moških glasi: DA!

Raziskava je bila sicer narejena na miših, a to ne sme vzbujati nikakršnih dvomov. Znanstveniki so ugotovili, da očetovi, torej moški feromoni po zraku do materinega nosa prenesejo prolaktin. Ta pospešuje rast materinskih možganskih tokokrogov. Torej, moški do ženske prenesemo prolaktin, kar pospešuje rast materinskih možganskih tokokrogov. To sem namerno napisal dvakrat, da se vsi skupaj zavemo, kako smo moški pomembni za ženske, sploh v času nosečnosti.

Še eno zelo pomembno odkritje zame. Do zdaj sem mislil, da moški samo oddamo svoje seme in čakamo na mali čudež. Zdaj vem, da bolj, ko piha prolaktin v Nino, bolj bodo rasli njeni možganski tokokrogi.

Latest posts by Nejc Šimnovec (see all)
Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor