Streptokok skupine B – nosečnice, testirajte se

Kaj je streptokok skupine B?

Streptokok skupine B (SGB) je vrsta bakterij, ki se pogosto nahajajo v nožnici in danki zdravih žensk. Pojavlja se pri četrtini vseh nosečnic. Ženske lahko imajo to bakterijo, ne da bi imele kakršne koli težave. Če imate to bakterijo v organizmu, še ne pomeni, da ste okuženi. To samo pomeni, da imate v vašem telesu streptokok skupine B.

Streptokok skupine B
Streptokok skupine B

Nevarnost okužbe novorojenčka s streptokokom B

Problem nastane pri porodu, saj se lahko bakterija streptokoka skupine B prenese iz matere na dojenčka, kar lahko pri novorojenčku povzroči bolezen in celo smrt. SGB je vodilni vzrok življenjsko nevarnih okužb pri novorojenčkih, vključno s pnevmokoki (vnetje pljuč), sepso (okužba krvi), meningitisom (vnetje možganske opne in hrbtenjače) ter drugimi težavami.
Skupino streptokokov B lahko pri novorojenčkih preprečimo. Zato je zelo pomembno, da se vse nosečnice pri koncu nosečnosti testirajo, da bi pravočasno odkrili to bakterijo in z antibiotiki preprečili okužbo.

Testirajte se za prisotnost streptokoka B

Zaželeno je, da se vse nosečnice testirajo za prisotnost SGB. Ni pomembno, če so se testirale že pri prejšnji nosečnosti in niso imele te vrste bakterije, saj je vsaka nosečnost drugačna.

Testiranje se izvaja med 35. in 37. tednom nosečnosti.

Če je testo pozitiven na streptokok skupine B,  vam bo ginekolog svetoval, kaj je treba storiti in kako načrtovati porod oz. kako preprečiti, da bi ta bakterija ogrozila vašega otroka med porodom.

Ocena:
[Skupaj: 10 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor