8 preprostih resnic o vzgoji srečnih in uspešnih otrok

Če želite, da otrok spremeni navade – manj visi na računalniku, je bolj potrpežljiv, odgovornejši in bolj organiziran – morate najprej sami postati taki.

8 preprostih resnic o vzgoji srečnih in uspešnih otrok

Dr. Suzanne Gelb že 28 let dela z družinami kot klinična psihologinja, trenerka in odvetnica. “Dojela sem, da se za vzgojo sijajnih otrok morate držati nekaj enostavnih resnic” in nam ponuja seznam osmih nasvetov za starše.

Svojemu otroku ste glavni vzornik vi sami

Normalno je, da se otrok zgleduje po vas, vas posnema in vam sledi. Kar pomeni, da … pamet v glavo.

Ne morete pričakovati, da se otrok vede tako, kot se vi ne

Če želite, da otrok spremeni navade – manj visi na računalniku, je bolj potrpežljiv, odgovornejši in bolj organiziran – morate najprej sami postati taki.

“Govorjenje” otroku bo težko privedlo do trajnih sprememb

Pogovarjanje je dober začetek, vendar pa redko vpliva na otrokove odločitve. Nadzor, pravila in nošenje posledic so tisto, kar vpliva.

Zaradi postavljanja strogih pravil – in kaznovanja, ko jih otrok ne spoštuje – niste “surovi” ali “nepravični”

Tako boste kot vzgojitelj učinkoviti, saj boste otroka naučiti, kako svet deluje.

Seznami so vam najboljši prijatelj

Uporabljajte sezname in tabele, s katerimi jasno prikažete pravila, hišna opravila in pričakovanja ter tudi posledice njihovega nespoštovanja. Naj otrok z nalepkami ali kako drugače označi naloge, ki jih je opravil. Vsak dan preglejte tabele. Če nekaj ni opravljeno, otroka vprašajte: “kaj bo posledica tega?” Tako spodbujate otroka, da je odgovoren in da se zanaša nase. “Poskusite in presenečeni boste, ko se vaša hiša iz nereda pretvori v oazo reda in miru, “pravi Gelbova.

Spomnite se, da se otroci ne rodijo nedostojni, trmasti, pohlepni, sebični itd.

Vse to je naučeno vedenje, kar pomeni, da se ga lahko tudi odvadijo.

Ne pozabite, da nikoli ni prepozno za spremembe

Nudite jim več življenjskih veščin, orodij in lekcij. Če boste vztrajni in dosledni in otroci nosijo vse posledice za nespoštovanje pravil – boste presenečeni, kako hitro se jim bo vedenje popravilo.

Vedno spodbujajte spremembe na bolje na lastnem primeru

To je “ponavljanje” prvega pravila, vendar pa je to tako pomembno, da ga je treba dvakrat omeniti. Bodite oseba, ki ji otrok lahko verjame, jo spoštuje in ki jo občuduje. Bodite vzornik, vzgojitelj, heroj. Otrok računa na vas. Opazuje vas. In vpija vse, kar počnete.

Ocena:
[Skupaj: 4 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor