Enostaven način, kako naučiti otroka, da ne prekinja odraslih

Verjamem, da vam je ta situacija poznana: pogovarjate se s prijateljico ali ste v kakšni družbi, vaš mali sin ali hčerka pa vas vleče za rokav in prekinja vaš pogovor.

enostaven-nacin-da-naucite-otroka-da-ne-prekinja-odrasle

Lahko jih razumemo: pri otrocih se dogaja ogromno pomembnih stvari, ki bi jih radi delili z vami. Pri eni od svojih prijateljic sem opazila genialen način za sporazumevanje z otrokom.

Sedeli sva pri njej in pili kavo, ko je njen petletni sin pritekel in hotel nekaj povedati. Namesto da bi prekinil najin pogovor, je preprosto položil svojo rokico na njeno in čakal. Ona je tudi položila svojo roko na vrh njegove in nadaljevala pogovor z mano.

Misel je bila zaključena in moja prijateljica se je obrnila k otroku.

Bila sem navdušena. Tako preprosto, tako nežno. Ta poteza je bila polna spoštovanja. Otrok je moral samo nekaj sekund počakati, da je mama zaključila stavek, potem pa je vso svojo pozornost posvetila njemu.

Takoj ko sem prišla domov, sem to povedala svojemu možu. Hitro smo osvojili to tehniko.

Otroku smo razložili, da če želi nekaj povedati, ko nekdo še govori, naj enostavno položi svojo roko na našo in malo počaka. Minimalno časa in malo prakse in otroci so prenehali prekinjati.

In ni treba uporabljati grobih fraz kot: “Ne mešaj se v pogovor” ali “Ne skači v besedo!” Samo nežen dotik roke. Tako malo, a tako veliko!

Uspešna žena

Ocena:
[Skupaj: 7 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor