Enostaven trik, s katerim boste umirili vsakega otroka

V  90 % primerih ta trik opravi svoje delo. In jaz vem, da je vedno mogoče ohraniti mir in tišino v hiši in preprečiti, da bi stvari ušle izpod nadzora.

Enostaven trik, s katerim boste umirili vsakega otroka

Nihče ni rad poleg otroka, ki joče in kriči. To pomeni, da je biološko vse tako urejeno, da ne moremo prenašati otroškega joka.

Jaz to vem najbolje. Dvanajst let sem bil učitelj v šoli. Skrbel sem za tuje otroke. Ne doma ne v šoli nisem uporabljal taktike “če kriči otrok, kriči tudi ti”, ker ta taktika ni smotrna. Zato pa imam en trik. V šoli sem ga uporabljal vsak dan, zdaj pa ga uporabljam pri vzgoji svojih otrok.

Nekaj primerov, ko trik pomaga:

  • otroci se prepirajo
  • otroci ne počnejo tistega, kar ste jim naročili
  • otroci ne poslušajo, kaj jim govorite
  • otroci so preglasni
  • otroci vam kažejo svoj bes

Otroci … otroci …otroci …

Veste, v čem je težava z našo skupno miselnostjo? V tem, da se posebno in ogromno pozornosti usmerja na otroke. Poudarek je na tem, da če jim nekaj slučajno ni všeč, smo mi starši to dolžni popraviti. In kje smo mi tukaj? Zakaj se prav moramo vesti tako, kot pravijo socialne službe?

Vendar pa jaz poznam odgovor. Vem, kako lahko vse to popravimo.

Kje običajno ste, ko se otroci vedejo tako, kot se ne bi smeli? Praviloma nekaj počnete v kuhinji, se pogovarjate po telefonu ali ste na drugem koncu – otrok na tleh, vi pa na postelji. Ključno je to, da niste poleg postelje.

V razredu, kjer učitelj neprestano sedi za svojo mizo, bodo otroci razgrajali in bili nemirni. Če ste preveč zasedeni, da bi preživeli čas z otrokom ali pa ste po napornem dnevu preveč nervozni za kaj takega, potem naj vas ne čudi to, da se morajo zidovi tresti od vašega kričanja, da bi se otroci umirili.

Moj trik je v tem, da če želim, da se umirijo – samo pridem zraven!

Približam se nezadovoljnemu otroku ali otroku, ki se slabo vede in mu mirno postavim roko na njegovo rame. Ali na hrbet. Ali pa počepnem in pričnem s tihim in prepričljivim dialogom.

Rekel bi, da se je v 90 % primerih, ko morate umiriti svojega otroka, otroku dovolj samo približati. Ta trik sem velikokrat preveril: deluje. Zdaj se samo približam otrokom, namesto da bi kričal nanje.

Ko, recimo, moja otroka na hodniku delata kraval, jaz ne kričim iz kuhinje, da naj se umirita, ampak samo pridem zraven. Ko se prepirata, kričita, dvigujeta glas en na drugega – se jima samo približam. Ko ignorirata moje zahteve, ne ponavljam z višjim tonom tistega, kar sem že rekel. Ampak samo pridem zraven. In v 90 % primerov ta trik opravi nalogo. In jaz vem, da je vedno mogoče ohraniti mir v hiši in preprečili, da vse uide izpod nadzora.

Zato – bodite tukaj.

Lifter

Ocena:
[Skupaj: 99 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor