15 navad za odstranjevanje navlake iz doma

Pred nekaj leti se je naša družina odločila, da začnemo z minimalističnim življenjem. Doslej smo poskusili iz hiše odstraniti vso lastnino, ki ni nujno potrebna. Ko smo to počeli, smo odkrili nove priložnosti, kako porabiti čas, energijo in finance za tisto, kar nam je res pomembno.

15 navad za odstranjevanje navlake iz doma

Poleg tega pa smo postali tudi pozorni na to, kako nam reči, ki jih imamo, odvzemajo svobodo. Naučili smo se, da tako kot pri večini družin, ne glede na naš trud da bi situacijo popravili, stvari kar naprej prihajajo v naš dom in jim ni videti konca … skoraj vsak dan.

Zato smo se močno trudili iz domovanja odstraniti vsako navlako, ki se nam je kopičila. Med tem početjem pa smo prevzeli (in poskušali prakticirati) nekaj navad, ki so nam bile v pomoč, ko smo se želeli znebiti navlake.

In tukaj so, 15 navad za odstranjevanje navlake, ki so bile v pomoč v našem domovanju.

Nepomembno pošto takoj odvrzimo v zabojnik za star papir

Spremljajte prihod pošte v vaše domovanje, zabojnik za star papir imejte nekje v bližini vhoda pošte vanj. Tako boste lahko nepomembno pošto odvrgli, še preden bi se lahko znašla na vašem pultu. Poleg tega pa ne boste potrebovali pošte pregledovati dvakrat.

Shranite kuhinjske pripomočke izven vidnega polja

Toasterji, odpiralci konzerv, kavni aparati … vsi jemljejo prostor. In ne glede na to, da na prvi pogled ne vzamejo veliko prostora, boste prvič, ko jih med pripravo kosila ne bo na pultu, takoj opazili občutno razliko. Če mislite, da vam bo jemanje in pospravljanje le teh vzelo preveč časa, ni res. Pospravljanje enega aparata na svoje mesto po uporabi vam ne bo vzelo niti 6 sekund. Ko enkrat najdete primeren prostor zanj, je to to.

Danes iz omare odstranite 10 kosov oblačil

Kar dajte, če ste podobni vsem ostalim, boste v manj kot petih minutah lahko iz omare odstranili 10 kosov oblačil, ki jih ne nosite več. Preostala oblačila v omari bodo lepše shranjena, omara pa bo znova zadihala. Če se odločite, da odvečne kose podarite, se boste o sebi tudi bolje počutili in vsekakor boste slej ko prej želeli stvar ponoviti.

Zložite čista oblačila, umazana takoj odstranite

Način kako sedaj ravnam z oblačili je eden od ključnih sprememb glede ravnanja z navlako v stanovanju. Žal sem bil včasih eden tistih »vrzi-jih-na-tla« gospodov. Zdaj pa z vsakim kosom ravnam tako kot je treba že v trenutku, ko ga slečem. Umazana oblačila gredo takoj v koš za umazano perilo, čista pa zložil in uporabim naslednjič. To je to. Res je zelo preprosto. Kako pa se oblačila, ki so bila umazana znajdejo v omari spet čista in zložena pa vprašajte… no, ne vem. To morate vprašati mojo ženo.

Otroške igrače živijo v omarah

Ne na tleh. Ne na policah. Ampak v omarah. In ko je omara enkrat preveč polna, je potrebno narediti nov prostor. Namig, ponavadi je najlažje odstraniti igrače z dna kupa.

Otroci pospravijo igrače vsak večer

To ima ogromno prednosti. 1. uči jih odgovornosti 2. otroke uči, da včasih mogoče ni najbolje imeti več 3. dom je za očeta in mamo čistejši, ko so otroci v postelji 4. bolj je jasno, da se je dan zaključil in je čas za spanje. Ah seveda, ob teh koristih vam je sigurno jasno zakaj moramo od otrok zahtevati, da pospravljajo za sabo…

Napolnite kontejnerje za smetarje

Vzemite vsak dan odvažanja odpadkov za izgovor, da napolnite kontejnerje. Zgrabite škatlo navlake s podstrešja, stare igrače iz otroških sob, staro hrano iz shrambe, star papir iz pisarne. Če je enkrat na teden za vas prepogosto, pa počnite to na vsaka dva tedna. Mogoče vam bo dan za odvoz odpadkov celo postal všeč … no dobro no, ne bom tako hudo pretiraval.

Prepolovite količino dekoracije

Ne, ne. Resno mislim. Vzemite škatlo in se sprehodite po dnevni sobi. Odstranite dekoracijo z polic, miz in sten, ki vam ni ravno najbolj všeč. Mogoče vam bo končno stanje celo ljubše. Če ne, lahko stvari spet postavite na staro mesto. Ampak stavim na stare ženine srednješolske spominke, da vseh absolutno ne boste postavili nazaj.

Takoj pomijte umazano posodo

Ročno pranje določene posode vam bo vzelo manj časa kot pospravljanje v stroj. To velja za skodelice, posode za zajtrk, krožnike in pribor. Če jih pomijete takoj po obroku, vam bo to vzelo neverjetno malo časa. Če pa vam ročno pranje nikakor ni opcija, pa posodo vsaj takoj zložite v pomivalni stroj. Nihče ne mara vstopiti v kuhinjo, v kateri je umivalnik ali pult poln umazane posode … in nikakor ni zabavno jesti v takšni kuhinji.

Naj bodo enake vrste skodelic, skled, krožnikov in pribora skupaj

Enotnost naredi boljše shranjevanje in dostopnost. Če obstaja posebna skodelica, ki je za vas pomembna in brez nje ne morete, s tem ni nič narobe. Ampak naj bo ena sama in ne pet takšnih. Mami, slučajno po kakšnem naključju tole bereš?

Ohranjajte mizo čisto in čisto

Predali lahko hranijo vse pomembne stvari, da bo vaša miza funkcionalna. In preprost sistem za shranjevanje bo omogočil, da na mizi ne bo nepotrebne papirne navlake. Naslednji, ki bo mizo uporabljal za vami, vam bo hvaležen.

Shranjujte tudi tehniko izven vidnega polja

Naredite prostor za DVD-je, CD-je, video igrice in daljince. Nobene potrebe ni, da jih vsi vidijo, uporabljate jih manj kot mislite, da jih. In če jih umaknete iz vidnega polja, jih boste mogoče uporabljali še manj.

Vedno imejte prostor v shrambi za zunanja oblačila

Vedno sta dva razloga, da se plašči, čevlji in druga oblačila za ven znajdejo povsod drugje po hiši kot tam, kjer bi se morali. Prvi razlog je, da je shramba za takšna oblačila prepolna, težko na hitro pospravite ali vzamete iz nje, karkoli bi rabili. Pustite si prostor na dnu, na obešalniku in na policah za tiste kose, ki so tisti trenutek v uporabi in se bodo tam še znašli. Drugi razlog pa je, da imate otroke … ob tem vam pa žal ne morem pomagati, to pa je vaša naloga.

Ohranjajte ravne površine prazne

Kuhinjski pult, kopalniški pult, stojala v spalnici, mizice in omarice… ko prostor na njih spraznite prvič, se vsak dan znova potrudite te površine ohranjati čiste. Računi, kovanci in ostala papirna navlaka se bodo vztrajno vračali … naslednjič bo že veliko lažje.

Preberite revijo oziroma časopis in ga nemudoma reciklirajte

Ko s kakršnim koli papirnatim produktom končate, ga takoj reciklirajte in se znebite nepotrebne papirne navlake brez odlašanja. Je kak dober recept tam notri? Dajte ga v škatlo z recepti, preostali del revije pa zavrzite. Dober članek, ki bi bil zanimiv partnerju? Izrežite ga in ostalo zavrzite. Članek, ki bo všeč prijatelju? Izrežite ga in pošljite, ostalo reciklirajte (ali še bolje, poiščite ga na spletu in ga pošljite preko elektronske pošte). Kupon predober, da bi ga spustili? Izrežite in reciklirajte. Kupi revij in časopisov v našem domovanju niso nikoli nič drugega kot nepotrebna in nepomembna navlaka.

Ocena:
[Skupaj: 0 povprečno: 0]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor