Zdravi obroki za zaposlene

Odgovorno starševstvoTa prispevek je del projekta Odgovorno starševstvo.
Povezava do predstavitve >>> Odgovorno starševstvo
Povezava do FB skupine >>> FB skupina Odgovorno starševstvo

Piše Klavdija Kosič, certificirana prehranska strokovnjakinja, specialistka za otroško prehrano

Kaj ste si danes pripravili za malico v službi?, je verjetno vprašanje, ki ga ne prejmete prav pogosto, mar ne? Večina nas še kar razmišlja o tem, kam bomo šli na kosilo, ali bomo sploh imeli dovolj časa za (zdrav) obrok, kje bomo lahko na hitrico nekaj vrgli vase, toliko, da preneha boleti glava ali da se vsaj za silo boljše počutimo.

Zdrava malica v službi je izjemno pomembna, saj je tisti obrok, ki nam sredi dneva preseka vse obveznosti; moral bi nas nabiti z energijo, ne uspavati, predvsem pa bi se morali po njem dobro počutiti.

Izpostavila sem pomembno temo, to so zdrave malice v službi in z vami bom delila ideje, obroke, primere dobrih jedilnikov in vam pokazala, da tudi ko se nam zdi, da nimamo nikjer nič primernega za kosilo v bližnji okolici, da se da z dobro organizacijo in niti ne preveliko porabljenega časa pripraviti krasne obroke za s sabo.

Ideje št. 1 za tiste, ki nimate možnosti pogrevanja

Če v službi nimate možnosti pogrevanja, naj si štedilnik naj si bo mikrovalovka, predlagam naslednje jedi:

Solate

Solatke, vseh vrst in oblik. Pomembno je, da jih nesete v tesno zaprti posodi in preliv s seboj posebej; šele naknadno oz. tik preden boste pojedli, si preliv dodate v solato.

Druga pomembna stvar je, da je solata smotrno sestavljena; torej mora ugoditi nekaj zahtevam, ki vas bodo potešile, tako po hranilni vrednosti kot po okusu. Tako boste siti in potešeni obenem.
Tretja pomembna stvar je estetika solate – če bo le ta žalostna, uvela, brez barv, ne boste zares siti, vse to je del psihologije prehranjevanja in naše percepcije hrane.Primeri dobrih solat:

  •  kuhana rdeča pesa (lahko vložena), na tanko narezana čebulica (če okolje dopušča  ), beli sir ali feta sir (nadrobljen), beli fižol, kos ajdovega kruha z orehi (lahko že doma narežete na kocke in dodate solati.) Preliv: če je rdeča pesa že kisana, potem samo olivno olje, drugače pa zmešajte kis, olje, sol, žličko gorčice, malo popra, malo vode za redčenje. E voila!
  • zelenolistnata solata, nariban parmezan, zeliščni krutoni, paradižnik, rdeč fižol, z/brez tune; preliv: jogurt, olje, sol, poper, pikica majoneze ali kisle smetane
  • stročji fižol, kuhan kuskus, kuhana zelena leča, česen (če okolje dopušča ), preliv: jabolčni kis, olivno olje, sol, poper, peteršilj

Tortilja zvitki

Dajte domišljiji prosto pot, upoštevajte le, da mora biti dovolj sočivja, vmes še nekaj kar hrusta in beljakovine, drugače boste hitro spet lačni.

Polnovredni sendviči

Rezine kruha so polnovredne, tanjše, več je zelenjave in nekaj beljakovin.

Ideje št.2: Kaj nesti s sabo v službo, če imate možnost pogrevanja oz. če imate termosko za hrano?

Zdravi obroki za zaposleneZdravi obroki za zaposlene

Vse vrste sezonskih juh, ki jim enostavno dodate kakšno prikuho ali košček kruha. Nekaj primerov:

  • ričet
  • jota
  • kremne zelenjavne juhe
  • fižolovka

Juhe so dobrodošel topel obrok sredi dneva, lepo pogrejejo in prijetno nasitijo.

Ideja št.3: Kaj še vzeti s sabo za kosilo?

Testenine, rižote, kuskus, kvinojo, slan zdrob, polento. Tovrstnih ogljikovih hidratov naj bo manj, zraven priporočam še solatko. Nekaj preverjenih in dobrih kombinacij:

  • pirine testenine z grahom in korenčkom
  • testeninska solata s sezonsko zelenjavo
  • zapečena polenta s češnjevci in olivami
  • topel kuskus z lečo, stročjim fižolom in prelivom
  • riževa solata s tuno in avokadom

Ideje št. 4: Tokrat ideja za tiste, ki tudi nimate možnosti pogrevanja malic/kosil v službi:

  • bureki: oz. vsi slani zavitki, ki jih lahko spečete že dan poprej in so dobre tudi mrzle
  • razni quiche-i in ostale nadevane pite s podlago iz testa, poljubnim nadevom zgoraj
  • narastki, ki so dobri tudi mrzli in se lepo narežejo za v roko

Da vas še dodatno malo navdihnem ter napišem dobre primere jedi, ki so polnovredne ter trenutno sezonske:

Bureki oz. zavitki z malce drugačnimi okusi:

  1. S slano skuto in sušenim paradižnikom ter črnimi olivami
  2. S špinačo, jajcem, porom in kislo smetano
  3. Z dimljenim lososom, brstičnim ohrovtom, čilijem in rikoto
  4. S popečenim pršutom/panceto, treviškim radičem, čebulo, brie sirom, balzamično kremo
  5. Z grahom, zmiksanimi popečenimi indijskimi oreščki, koromačem in rdečo lečo
  6. Empanade oz. ostale polnjene testene jedi

Quiche in ostale slane pite:

  1. S češnjevim paradižnikom, feta sirom, olivami z mandlji in jajčnim prelivom
  2. S pinjolami, rukolo, polnozrnatim bešamelom, kraško panceto
  3. Z bučnim karijem in čičeriko ter peteršiljem
  4. S pečeno rdečo peso, korenčkom, timijanom in mandljevo omako
  5. Z ohrovtom, dimljenim tofujem, ajdovim bešamelom in pekočo papriko
  6. Pizza potica
  7. Fritaja ali frtalja

Narastki:

  1. Cvetačni s polnozrnato moko
  2. Zelenjavni s provansalskimi začimbami
  3. Ajdov s porom in koruzo

Čeprav za mnoge jutri ni delovni dan, vas vseeno spodbujam, da si ideje shranite za prvi ponedeljek, ki pride in s sabo v službo nesete nekaj dobrega.

Recept: špinačni quiche z riževim papirjem

Koliko porcij: 4
* od 12. meseca dalje * brez glutena * z mlečnimi proizvodi * ovo-lakto vegetarijansko
Čas za pripravo: 15 min
Čas kuhanja: 35 min
Celoten čas: 50 min

Kaj potrebujem?

  • rižev papir;  8-10 majhnih listov (oz. poljubno testo za slane pite v velikosti pekača cca. 12 cm)
  • jajca, velikost M, 3
  • kisla smetana 50 g
  • špinača, sveža, 250 g
  • kuhan pršut, nemasten, 50 g
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep rdeče paprike

Kakšen je postopek?

  1. Vsak posamezen list papirja za nekaj sekund namočimo v topli vodi, da se zmehča in polagamo na pekač, narahlo pomaščen.
  2. Špinačo na hitro poparimo z vrelo vodo, dobro odcedimo in ohladimo.
  3. Jajca razžvrkljamo, zmešamo s kislo smetano, začinimo in dodamo špinačo.
  4. Pečemo na 200°C 30-35 minut oz. dokler robovi niso lepe zlatorjave barve.

Ostale recepte in še veliko drugih odličnih receptov dobite na  boobeefoodee.si

Klavdija Kosič

Klavdija Kosič

Je certificirana prehranska strokovnjakinja, ki se aktivno in poglobljeno ukvarja z otroško prehrano že nekaj let. Ljubezen do tega je najprej zrasla iz potrebe uvajati zdravo in raznoliko hrano svojemu sinku. Izkušnje so se kopičile, znanje se je bogatilo in danes vam lahko v hipu strese iz rokava ogromno predlogov, prilagojenih vašim potrebam in okusu.
Klavdija Kosič

Latest posts by Klavdija Kosič (see all)

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Klavdija Kosič

Klavdija Kosič

Je certificirana prehranska strokovnjakinja, ki se aktivno in poglobljeno ukvarja z otroško prehrano že nekaj let. Ljubezen do tega je najprej zrasla iz potrebe uvajati zdravo in raznoliko hrano svojemu sinku. Izkušnje so se kopičile, znanje se je bogatilo in danes vam lahko v hipu strese iz rokava ogromno predlogov, prilagojenih vašim potrebam in okusu.

Dodaj odgovor