Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Sadje je okusno skladišče hranil. Ogromno razlogov je, zakaj bi moralo biti sadje obvezen del prehrane naših otrok. Naslednjih pet vsekakor spada med bolj zdrave.

Vse od ugriza v jabolko pa do uživanja ob sočnem mangu in sladkanja z banano – sadje je zdravo, hrustljavo, barvito, okusno in polno hranljivih snovi, ki dopolnjujejo otrokovo prehrano. Sadje izredno pomaga pri otrokovi rasti, zdravju in razvoju. Do določene mere lahko sadje celo omejuje razvoj nekaterih srčnih bolezni in raka. Sadje je bogato z vlakninami, kar izredno pomaga k funkcionalni in uravnovešeni prebavi vašega malčka.

Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Jabolka

“Jabolko na dan odžene zdravnika stran.” Kdorkoli je to izrekel prvi, ne bi mogel povedati bolje. Jabolka so polna pomembnih vitaminov in mineralov, ki ohranjajo malčke zdrave. Srednje veliko jabolko ima nekje okoli 380 kJ (90 kilokalorij), zato je to za malčke popoln prigrizek.

Nekaj od izredno veliko pozitivnih lastnosti jabolk:

  • Jabolka so bogata z vitamini A, B1, B2 in C. Poleg vitaminov pa vsebuje tudi minerale, kot sta kalcij in kalij.
  • Jabolka so polna antioksidantov, ki pomagajo pri različnih želodčnih težavah otrok, kot npr. zaprtost, driska ali zobne težave.
  • Jabolka imajo enako mero vlaknin kot skleda kosmičev.

Opomba: pri pridobivanju jabolk lahko uporabljajo veliko pesticidov. Vedno kupujte organska jabolka, vzgojena brez pesticidov.

Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Jagodičevje

Ko govorimo o zdravju malčkov, je jagodičevje ena boljših izbir. V to skupino spadajo jagode, borovnice, maline. Borovnice so polne antioksidantov, vitaminov C in K, pomagajo telesu pri borbi z rakom in srčnimi boleznimi. Bi radi spodbudili možgansko moč vašega malčka? V njihovi redni prehrani uporabite različne jagode.

Še več, otroci obožujejo njihov okus in se jih ne bodo kaj hudo branili. Dodate jih lahko tudi solatam ali smutijem.

Opomba: Močna barva jagodičevja je posledica bogatega vira antioksidantov.

Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Lubenice

Se še spomnite, kako ste v toplih poletnih dneh sedeli na balkonu in napadali kos za kosom lubenice in medtem pljuvali naokoli semena le teh? Naši starši so nam lubenice dajali z razlogom. Ne le, da so priljubljeno sadje poletja, v njih najdemo ogromno hranljivih snovi:

  • Vitamin C, preprečuje pogoste bolezni.
  • Vitamin A, izboljša vid.
  •  Vitamin B6, pomaga pri boju proti okužbam.
  • Vitamin B1, s pomočjo katerega telo hrano spreminja v energijo.

Lubenico lahko ponudimo na različne načine. Lahko jo narežemo na koščke in posolimo, jih spremenimo v smuti ali stisnemo sok. Najboljše pa jih je poleti zaužiti takšne, kot so – sveže.

Opomba: Lubenice so odlične za malčke, dokler jih uživajo v normalni količini. Pretiravanje lahko hitro povzroči slabost, bruhanje, napihnjenost ali drisko.

Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Banane

Banane niso drage, so polne hranljivih snovi in so priljubljene tako med odraslimi kot otroci. Le nekaj od zdravju prijaznih lastnosti banan: otrokom pomagajo pomirjati želodčke v času bolezni, umirjajo drisko, pozdravijo zaprtost, ugodno vplivajo na zmanjšanje kožnih vnetij in izboljšujejo težave z urinom.

Opomba: banane se lahko zaužije cele, narezane na koščke v sendviču ali sadni solati. Lahko spečemo bananine kolačke, naredimo bananin sladoled ali jo dodamo smutijem.

 

Sadje: 5 najbolj zdravih za vaše malčke

Grozdje

 

Grozdje je polno mineralov in vitaminov. Danes je na voljo veliko vrst tega sadeža. Najdemo ga v različnih barvah kot so rdeča, zelena, rumena, bela in podobno, zaradi česar so malčkom še toliko bolj všeč.

Grozdje je bogato z vitaminom C, kalijem in kalcijem. Uživamo ga lahko na različne načine – lahko ga dodamo pecivu ali torti, ga dodamo smutijem ali preprosto pojemo takšnega, kot je.

Opomba: Grozdje je majhno in za majhne otroke lahko predstavlja nevarnost za zadušitev. Prav tako pa moramo paziti na zaužito količino, saj je polno fruktoze in glukoze.

Malčki za rast potrebujejo vse pomembne vrste hranljivih snovi in sadje je odličen vir hranil, ki jih telo potrebuje.

Ocena:
[Skupaj: 2 povprečno: 4.5]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor