Strokovnjaki opozarjajo: Ne pretiravajte z oblačenjem otrok, to je lahko nevarno

Spodnja majčka, bombažna majčka z dolgimi rokavi, plenice, spodnje hlačke, žabe, hlače, majica s kapuco in potem še bunda ali pajac. Predstavljajte si, da greste v vsem tem ven?! Pa zakuhali boste, tako kot se kuhajo vaši otroci.

Ko pride zima, je glavna stvar, o kateri skrbijo starši in stari starši ta, da je treba otroka dobro”zadekati”, da mu bo toplo in da se ne bo prehladil. Zato včasih otroci pri temperaturi pod ničlo izgledajo kot roboti, ki jih upočasnjuje vsaj pet slojev oblačil. Starši morajo vedeti, da vročina ni nič manj nevarna od mraza.

Strokovnjaki opozarjajo: Ne pretiravajte z oblačenjem otrok, to je lahko nevarno

Tukaj bomo samo pripomnili, da starši, potem ko otroka pustijo v vrtcu, potrebujejo hlajenje in deodorant. Pred tem pa potrebujejo to lekcijo.

Profesor dr. Rahmi Ors opozarja, da so dojenčki in majhni otroci zelo občutljivi in da je z njimi treba previdno ravnati.

Poudaril je, da številni starši nekatere stvari počnejo z najboljšimi nameni in se pri tem ne zavedajo, da te lahko zelo slabo, celo nevarno vplivajo na zdravje otroka.

Ena od teh je pretirano pregrevanje otrok s prekomernimi sloji oblačil.

Otroku je zunaj povsem dovolj, celo pri hudem mrazu, da je segret do povprečne sobne temperature okoli dvajset stopinj in ni potrebe, da bi ga segrevali do te mere, da se poti, kot da je zunaj plus 40.

  • Otroci, ki so preveč oblečeni, so izpostavljeni tveganju za dehidracijo, oziroma izgubi telesne tekočine. To pa ima lahko negativne posledice na delovanje ledvic, v skrajnih primerih pa lahko privede tudi do tragičnih posledic. Hitro segrevanje organizma povečuje tudi količino škodljivih snovi v krvi, kar pa lahko tudi negativno vpliva na telo – je dejal profesor Ors.

Prav tako starše opozarja, da naj svojih malčkov ne pokrivajo preveč niti ko gredo spat, saj s tem ogrožajo njihovo kvaliteto spanca.

  • Prekomerna toplota ni nič manj nevarna kot mraz in tega bi se moral vsak zavedati. Pomembno je ohraniti optimalno telesno temperaturo in ne pretiravati – zaključuje profesor Ors.

bebac.com

Ocena:
[Skupaj: 62 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor