22 korakov do mirnega starševstva

22 korakov do mirnega starševstva

“Ali veste, kdo je vedno prepričan o pravilni vzgoji otrok? Tisti, ki jih nima.” Bill Cosby

Starši se vsakodnevno srečujemo s stresom: kričanje otrok, obtolčena kolena, zavračanje hrane, strah pred nezgodami, zaskrbljenost glede izobraževanja in podobno. Vsak starš išče odgovor na vprašanje “kaj narediti, da se ta stres zmanjša?”

 

Leo Babauta, oče šestih otrok, pisatelj in avtor bloga Zen Habits je na to vprašanje dejal:” Čeprav ne obstaja starševstvo brez stresa, se v njemu lahko najdeta sreča in mir.” Za mirnejše starševstvo vam Leo Babauta priporoča naslednje korake:

Jutranji pozdrav

Vsako jutro pozdravite svojega otroka z nasmehom, objemom in ljubečim “dobro jutro” . Tudi mi bi želeli, da bi nas tako pozdravljali vsak dan.

Otroke učite samostojnosti

Naučite svojega otroka, da si sam pripravi zajtrk. Za večino otrok je možnost s tem pričeti pri starosti od 3 do 4 let. Postopoma jih naučite, da si sami umivajo zobe, da se sami kopajo, da sami pospravijo sobo, da sami zložijo svoja oblačila, da za samo pospravijo krožnike po obroku, da pripravijo kosilo, da sami operejo svoja oblačila, da pomijejo tla in podobno.

Bodite potrpežljivi

Učenje zgoraj naštetih spretnosti zahteva veliko potrpljenja. Na začetku bodo otroci grozni in morali jim boste pokazati stokrat, vendar dovolite jim, da poskušajo, popravljajte jih in dovolite, da delajo napake. Postopoma se bodo naučili samostojnosti, vi pa boste posledično imeli manj dela z njimi pri teh stvareh.

Medsebojna pomoč

Če imate več otrok, veste, da starejši otroci lahko pomagajo mlajšim – zanje je dobro, da se naučijo biti odgovorni. Otroci se bodo nekaterih stvari naučili od starejših otrok in tako boste vi brez določenega odmerka stresa.

Berite skupaj

Pogosto berite otrokom. To je prečudovit način, da se med seboj povežete, da otroke izobražujete, da skupaj odkrivate fantazijske svetove.

Igrajte se

Skupaj z otrokom ustvarjajte gradove. Igrajte se skrivalnice. Pripravite čajanko. Stiskajte limone in naredite limonado. Igrajte se pogosto, ker igra je bistvo otroštva. Ne silite otrok, da z igro prenehajo.

Posvetite se otroku

Ko otrok od vas išče pozornost, se mu posvetite.

Mislite nase

Starši nujno potrebujemo tudi čas zase. Uskladite dan tako, da boste imeli tudi čas, da samostojno počnete tisto, kar želite ali da boste zvečer skupaj s partnerjem, medtem ko vaš otrok samostojno opravlja svoje stvari.

Ne obsojajte

Ko je vaš otrok jezen, se postavite na njegovo mesto. Ne obsojajte takoj njegovega obnašanja (normalno, da ni prijetno poslušati joka in kričanja), ampak poiščite vzrok, ki je privedel to takšnega obnašanja. Mogoče potrebuje objem, pozornost ali pa je otrok samo utrujen.

Bodite vzor

Bodite takšen vzor vedenja, kot želite, da ga vaš otrok osvoji. Ne derite se na otroka samo zato, ker je on kričal. Ne jezite se na otroka zato, ker je izgubil potrpljenje. Ne jezite se na otroka, ker želi ves čas igrati video igrice, če ste vi ves čas na vašem računalniku. Bodite umirjeni, smejte se, bodite nežni, pojdite skupaj ven in bodite aktivni.

Obrnite stres na šalo

Ko pride do stresnega trenutka ali dneva (prišel bo), se ga naučite sprejeti z nasmehom. Pošalite se, spremenite ga v igro, smejte se … Tako boste naučili vašega otroka, da vsega ne bo jemal preveč resno in da je v življenju treba tudi uživati. Če ste izgubili potrpljenje, vdihnite, umaknite se od otroka in se vrnite nazaj, ko se boste zmogli nasmejati.

Uživajte v skupnih trenutkih

Ne pozabite, da je vaš otrok dar. Ne bo dolgo otrok in vaš čas z njim je prehoden. Vsak trenutek, ki ga lahko preživite z njim, je čudež in v njem bi morali uživati. Bodite hvaležni in popolnoma uživajte v podarjenih trenutkih.

Počnite stvari skupaj

Delite vaše interese z otrokom. Skupaj specite pecivo. Šivajte skupaj. Trenirajte skupaj. Berite skupaj. Blogajte skupaj.

Obrnite svoje napake v lekcije

Vedite, da bo vse v redu tudi, če kot starš zamočite. Odpustite si. Opravičite se. Učite se iz napak. Z drugimi besedami, bodite vzor vedenja, katerega bi želeli, da vaš otrok osvoji za trenutke, ko bo sam delal napake.

Določite meje

Vašega otroka potrpežljivo naučite mej v obnašanju. Meje morajo obstajati – kaj je sprejemljivo in kaj ne. Ni dobro delati stvari, s katerimi lahko poškodujemo sebe ali druge. Drug do drugega se moramo obnašati ljubeznivo in s spoštovanjem. Teh stvari se otrok ne nauči takoj, bodite potrpežljivi, vendar postavite meje. Znotraj teh omejitev dovolite veliko svobode.

Zagotovite jim prosti čas

Starši pogosto napolnijo otrokovo življenje z raznimi tečaji, športom, delavnicami in podobno. Spremljanje razporeda je neprestani vir stresa tako za otroka kot starša. Pustite otroka, da gre ven in se tam igra. Prosti čas je nujen. Ni treba biti vedno poleg otroka – otroku je prosti čas potreben prav tako kot vam.

Bodite aktivni

Telesna vadba je odlična za preprečevanje stresa. Samostojni tek je super sproščanje. Občasno pojdite na masažo.

Združite moči

V ogromno pomoč je, ko starša delujeta ekipno – drugi starš lahko prevzame vajeti, ko je en pod pritiskom. Ko j en starš s potrpežljivostjo na koncu, mora drugi delovati v smeri umirjanja situacije.

Zagotovite si čas s partnerjem

Mami in očetu je potreben izhod približno vsak teden. Poiščite varuško ali naučite starejše otroke, da poskrbijo za brata ali sestro, ko vas ni.

Pojte skupaj

Pojte in plešite skupaj na priljubljeno glasbo.

Učite otroka prijaznosti

Izkoristite vsak trenutek za učenje prijaznosti in ljubezni. To je najboljša lekcija.

Poljub za lahko noč

Poljubite svojega otroka za lahko noč in se zahvalite za še en neverjeten dan z vašim lepim, enkratnim, norim otrokom.

Leo Babauta

Ocena:
[Skupaj: 3 povprečno: 4.3]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor