Sedem zlatih pravil dobrega starševstva

Italijanski psihiater in oče sodobne otroške nevropsihiatrije Giovanni Bollea (1913 – 2011) je predstavil sedem pravil dobrega starševstva. To so povsem enostavna pravila, na katera starši kot da pozabimo v vsakdanjem hitenju, medtem ko se istočasno borimo z občutkom krivde, da ne preživimo dovolj časa z otrokom in da mu ne nudimo dovolj.

Sedem zlatih pravil dobrega starševstva
Foto: Chris Parfitt

Tukaj je teh sedem zlatih pravil, ki bi bi jih vsak starš moral upoštevati.

Dajte manj

Povsem jasno je, da imajo otroci preveč stvari. Od rojstva dalje jih vse sorodstvo zasipava z igračami in darili. Vendar pa je malo po tem, ko so dobili novo igračko, vse razmetano povsod po tleh.

Znebite se te grde navade, ker to otroke samo navaja, da pričakujejo vse in darila sprejemajo kot samoumevna, gasi občutek želje in budi občutek dolgčasa. Otroci imajo potrebo občutiti željo za neko novo igračko in se tudi naučiti, kako se spopasti s frustracijo neizpolnjene želje.

Učite otroke, da vam pomagajo

Vključite otroke v hišna opravila že med tretjim in petim letom starosti.

Naj delajo skupaj z vami. Med odraščanjem jih učite vedno težjih opravil. Koristno je, da npr. sami znajo prišiti gumb ali zlikati svoje stvari.

Dajte prednost edukativnim igram

Najlepše igre so tiste, ki spodbujajo ustvarjalnost in domišljijo in ki se jih da igrati skupaj z mamo in očetom.

Za skupno igro ne potrebujete veliko igračk, ampak domišljijo za uporabo vsakdanjih predmetov, ki jih lahko najdemo doma. Dolgčas je najlažje premagati z malo ustvarjalnosti in “naredi sam” igrami.

Učite otroke o lepih stvareh

Navajajte otroke na umetnost in prisotnost lepega v življenju.

Gledališče, glasba, razstave, književnost in druge oblike umetnosti v človeku budijo željo po izboljšanju, željo po lepem. Denar, porabljen za kulturo, je dobro porabljen denar.

Z otroki preživite kvaliteten čas

Ni pomembno, koliko časa preživite z otrokom, pomembno je, kako kvalitetno ga preživite.

Ko se vrnete iz službe domov, se najprej za vsaj dvajset minut posvetite crkljanju in igranju z otrokom, namesto da ga najprej vprašate o šoli in domačih nalogah ali oštejete zaradi nekega dogodka v šoli. Ta čas je zelo pomemben, ker vam omogoča, da otroku najprej pokažete, kako ste ga pogrešali in da ga imate radi,  šele pozneje pa se posvetite resnejšim temam.

Omogočite otroku da se ukvarja s športom

To bi predvsem morala biti športna dejavnost, ki je otroku všeč.

Najboljši so skupinski športi, ki otroku lahko pomagajo razumeti, da ni pomembno samo zmagati, ampak se dovolj potruditi. Dovolj je dve do tri ure na teden s poudarkom na koristih za telo in duha.

Manj stresa za matere

Zaposlene matere proti koncu službe že mislijo na otroke, dom in razne druge obveznosti.

Najboljša organizacija časa je tista, ki jim dovoljuje, da si malce odpočijejo in imajo več časa za otroke. Sproščena mati otroku pomeni veliko več kot razni tečaji, na katere otrok hodi, in pomaga že, če gre pol ure prej iz službe.

La favola vagante

Ocena:
[Skupaj: 26 povprečno: 4.2]

Morda vas zanima tudi ...

Dodaj odgovor